10.9.17

Δεν φταίει ο λαός για την χρεωκοπία...


Για το χρέος, το ΔΝΤ, τις επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά, και για τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και...
ΝΔ, μίλησε ο  πρωθουπουργός Αλέξης Τσίπρας  στην συνέντευξη Τύπου  στα πλαίσια της 82ης ΔΕΘ.  
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη φράση «ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη», την οποία επανέλαβε πολλές φορές κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «εκπληκτική υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους», λέγοντας πως «έτσι καταφέραμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εκ των δανειστών».

Ανέφερε εκτός άλλων πως "Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν ευθύνεται για την πορεία προς την χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μία πραγματικότητα. Για να οικοδομήσουμε μία σταθερή προοπτική είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος και να βρεθούμε σε ένα νέο περιβάλλον.

Ερωτηθείς για το χρέος και το ΔΝΤ:

"Για το χρέος είχαμε μία θετική απόφαση τον Ιούνιο του 2015. Το εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές. Είχαμε έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του χρέους. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως προς τη δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να μπορεί να αποπληρώνει ετησίως τις υποχρεώσεις της. Σύνδεση με την ανάπτυξη. Αυτή ήταν μία θετική εξέλιξη".

Για το συνοντισμό κυβέρνησης, ανασχηματισμό:


"Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Τη βασική ευθύνη καθυστέρησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα ξαναγυρίσω σε μία απόπειρα καταλογισμού ευθυνών. Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παράξει σημαντικό έργο δεδομένων των συνθηκών. Προσπαθούμε να λύσουμε και προβλήματα συντονισμού, αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις συνθήκες αποδίδει. Το εκτιμούν και οι εταίροι μας, ελπίζω σε κάποια στιγμή και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα. 
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην αξιολόγηση. Θα συγκαλέσω Υπουργικό Συμβούλιο άμεσα. Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση".

Αναφορικά με την εκδίκαση της υπόθεσης για δάνεια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.:

"Μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο σιωπούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πρόσφατο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι λίγο πριν την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας επί Σαμαρά είχε γίνει αγωγή για τα δάνεια. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 ημέρες μετά, αλλά ότι τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Επίσης με τροπολογία του κ. Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν την επιχορήγηση και να κάνουν εκλογές και να συνεχίσουν να χρωστάνε 200 εκατ. 
Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;
Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας οδήγησαν στην κρίση. Λεηλάτησαν τη χώρα."

Για τις επενδύσεις και πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

"Έρχονται και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 που ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις από το 2009. Πώς έγινε αυτό από μία κυβέρνηση που μισεί τους επενδυτές; Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια. Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος. Αυτή είναι μία διαφορά ιδεολογική. "

Σε ερώτηση για το task force που θα ασχοληθεί με την προώθηση των επενδύσεων:

" Ηδη σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δύο υπουργικές επιτροπές... Επιλέγω την προσωπική μου παρουσία γιατί πιστεύω ότι σε μεγάλα επενδυτικά έργα είναι και η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που είναι διάχυτος στη δημόσια διοίκηση. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή. Θέλουμε να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος".



Σε ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τη θέση της Ελλάδας: 

"Θα ήταν λάθος αν η Ευρώπη έβαζε ζήτημα τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. [...] Η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει στάση ευθύνης και να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε έναν ολόκληρο λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο δεύτερος προφανής λόγος είναι ότι ακόμα κι αν η στάση του Ερντογάν δεν πείθει ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες είναι λάθος να κλείνουμε τις πόρτες".

Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ: 

"Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβριο μιας αναδιάρθρωσησ στο χώρο του ΕΝΦΙΑ, όχι αναδιάρθρωσης στο τελικό ποσό αλλά μια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό. Το περίπου 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν κάποιες μειώσεις, για ένα 30% είχαμε σταθερή τιμή και για ένα 25% είχαμε μια κάποια επιδείνωση. Έγινε μια πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης απέναντι στους πολίτες, και αυτό θα επιφέρει μια καλύτερη κατανομή απέναντι στους πολίτες. [...] Κριτήριό μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, υπάρχουν κάποιοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά στην μεγάλη ιδιοκτησία ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος. [...] Αδικος είναι για αυτούς που θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο. Σιγά-σιγά βγαίνοντας από την κρίση θα κινείται η αγορά ακινήτων και πιστεύω ότι σε αυτό θα συμβάλλει και η προσπάθεια που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, της δημιουργίας ενός πλαισίου σύγκλισης των πραγματικών και αντικειμενικών τιμών".  

Με πληροφορίες από iefimerida.gr και naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: