19.9.17

Αβραμόπουλος: Ο κυβερνοχώρος είναι πεδίο μάχης...

κατά του οργανωμένου εγκλήματος...

Το κυβερνοέγκλημα γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή απειλή παγκοσμίως. «Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε»: με...
τα λόγια αυτά πήρε θέση για το διεθνές πρόβλημα του κυβερνοεγκλήματος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που μίλησε σε εκδήλωση για την «Ενίσχυση της σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας του κυβερνοχώρου», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, στο πλαίσιο της 72ης Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA) που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αποδεικνύεται πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ο κυβερνοχώρος αποτελεί ένα ακόμα πεδίο μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε πίσω σε αυτόν τον τομέα. Θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει την επείγουσα σημασία της κυβερνοασφάλειας. Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε. Η κυβερνοασφάλεια έχει καθοριστική σημασία τόσο για την ευημερία όσο και για την ασφάλειά μας. Οι κυβερνοαπειλές δεν στρέφονται μόνο εναντίον των πολιτών μας, αλλά απειλούν και τις δημοκρατίες μας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε ότι το ζήτημα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του, μιας και οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται πλέον από το Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η κυβερνοασφάλεια να έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος κατέδειξε τρεις λόγους, για τους οποίους η επικινδυνότητα των κυβερνοαπειλών έχουν αυξηθεί και εξελιχθεί. «Πρώτον, αποκτούν στρατηγική σημασία, καθώς θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές και απειλούν τις δημοκρατικές διαδικασίες μας. Το κυβερνοέγκλημα αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα γεωπολιτικών στρατηγικών και «υβριδικών συγκρούσεων». Δεύτερον, αποκτούν ενδημικό χαρακτήρα, καθώς εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε πληροφοριακά δίκτυα, κρίσιμες λειτουργίες και υποδομές. Τρίτον, αποκτούν διεθνή διάσταση καθώς, εξαιτίας της παγκόσμιας διαδικτυακής διασύνδεσης, καθίσταται δυσχερέστερος ο περιορισμός των απειλών σε δίκτυα, συσκευές ή γεωγραφικές περιοχές», υπογράμμισε ο Έλληνας Επίτροπος και προσέθεσε ότι η μη ανάληψη δράσης δεν αποτελεί επιλογή.

«Στην ΕΕ αναγνωρίσαμε, έστω και με καθυστέρηση, τη σημασία της ανάληψης δράσης και αύριο (σ.σ. σήμερα) στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κυβερνο-«ανασφάλειάς» μας. Οι δράσεις είναι ευρωπαϊκές, αλλά ο προσανατολισμός τους είναι, προφανώς, παγκόσμιος», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε ότι η νέα στρατηγική για τον κυβερνοχώρο βασίζεται σε τρεις πυλώνες. την ανθεκτικότητα, την αποτροπή και τη διεθνή συνεργασία.

Ως βασικό στοιχείο του πυλώνα της ανθεκτικότητας ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ενίσχυση σε επιχειρησιακό επίπεδο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), ο οποίος έχει την έδρα του στην Ελλάδα. «Ο ENISA αποκτά ισχυρότερη εντολή (mandate), περισσότερους πόρους και αρμοδιότητα να υποστηρίζει επιχειρησιακά τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ προσέθεσε ότι «κρίσιμη παράμετρος στον τομέα αυτό είναι οι δεξιότητες και η εμπειρία». «Η δραστηριότητα των «χάκερς» μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από άτομα που διαθέτουν ανάλογες ικανότητες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης θα συμπεριλαμβάνουν την κυβερνοασφάλεια ως αναπόσπαστο κομμάτι τους. Η κυβερνοασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας, επιχειρήσεων, κυβερνητικών οργανισμών, οποιουδήποτε πολίτη διαθέτει συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο», σημείωσε επίσης.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο βασικό πυλώνα, την αποτροπή, η επιτυχία της, σύμφωνα με τον Έλληνα Επίτροπο, εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του εντοπισμού, της ανιχνευσιμότητας, της έρευνας και της δίωξης. «Για υπάρξει αποτελεσματική αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων θα πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητες σύλληψης και καταδίκης όσων τις διαπράττουν. Στον τομέα αυτό, η Συνθήκη της Βουδαπέστης για το Κυβερνοέγκλημα του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της συνεργασίας μας σε διεθνές επίπεδο για την ανταλλαγή πληροφοριών και ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα της στρατηγικής, την παγκόσμια συνεργασία, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «είναι η πιο σημαντική και η πιο συναφής πτυχή σε ό,τι αφορά το θεματικό πλαίσιο των εργασιών του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα». «Η ασφάλεια του κυβερνοχώρου αποτελεί προτεραιότητα που καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να προωθήσει μόνη της. Είναι απαραίτητη η συμβολή όλων. Η Ε.Ε. θα συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη θέση ότι το διεθνές δίκαιο ισχύει και στον κυβερνοχώρο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ θα εμβαθυνθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις «υβριδικές» απειλές», προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος είχε τη Δευτέρα κατ' ιδίαν συναντήσεις και επαφές με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Xavier Bettel, τον πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez al-Sarraj, τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Giorgi Kvirikashvili, τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Klimkin και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας Mounir Majoubhi.

Σήμερα, επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την «Πρόληψη της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο», που συνδιοργανώνουν o Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Paolo Gentiloni. Στην συνέχεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση για τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - ένα χρόνο μετά», που διοργανώνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson στην υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GCTF).

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, τον γενικό γραμματέα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ Vladimir Voronkov, την ειδική εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση Louise Arbour, τον Πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού Alassane Ouattara, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Tom Bossert και την διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva...


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: