4.9.17

Ενστάσεις από τους θεσμούς...

Ενστάσεις από τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό μηχανισμό - Media...για τον εξωδικαστικό μηχανισμό...

Περαιτέρω διευκρινίσεις για τον μοντέλο που προωθεί η ελληνική πλευρά σχετικά με την αυτοματοποιημένη διαδικασία που...
προβλέπεται από τον νόμο ότι θα εφαρμοστεί για όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ ζητούν οι Θεσμοί.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν στο Capital.gr πως τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ζητήσει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αλλά και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη να τους αποστείλουν, όπως και έγινε στις αρχές Αυγούστου, αναλυτικά στοιχεία για το πως θα γίνεται επακριβώς η τυποποιημένη αυτή διαδικασία αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων με οφειλές έως 50.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από την πλευρά των Θεσμών. Έτσι ακολουθείται η διαδικασία, ακόμη και στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, της κατάθεσης της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και της ανάθεσης της υπόθεσης στον συντονιστή.

Σημειώνεται πως στο άρθρο 16, του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναφέρεται πως με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί να θεσπισθεί, για πρόσωπα, των οποίων οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές δεν ξεπερνούν το ποσό των 50.000 ευρώ, άλλη διαδικασία ρύθμισης και όχι η διαδικασία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων. Συγκεκριμένα η πρόταση ρύθμισης, καθώς και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη που οφείλει χρέη 20.000-50.000 ευρώ, θα γίνεται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος ή με "απλοποιημένο τρόπο", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον νόμο.

Βασικός στόχος της τυποποιημένες μεθόδου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ είναι η ταχεία ρύθμισή τους χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες αξιολόγησης της βιωσιμότητας τους.

Στον συντονιστή οδεύουν οι 85 πρώτες αιτήσεις 
Εν τω μεταξύ στον ένα μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αίτηση έχουν υποβάλει 6.100 επιχειρήσεις. Από αυτές τις αιτήσεις οι 850 χαρακτηρίζονται ώριμες, δηλαδή έχουν προχωρήσει αρκετά τη διαδικασία αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη συμπλήρωση όλων των πεδίων και την κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων ενώ 85 έχουν ολοκληρωθεί και πρόκειται να ανατεθούν σε συντονιστή για να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ήδη από σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με τις Τράπεζες, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει μια ακόμη αναβάθμιση της πλατφόρμας. Αυτή η δεύτερη αναβάθμιση αφορά στην εμφάνιση όχι μόνο των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις, αλλά και σε ομόλογα, μετοχές και επενδυτικά προϊόντα που διαθέτουν. Οπότε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως στα μέσα Φθινοπώρου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις στο μέλλον αν χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον χρόνο ολοκλήρωσης των πρώτων αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων, οι πρώτες αναμένεται ότι θα γίνουν εντός του έτους και θα αφορούν επιχειρήσεις με οφειλές έως 2 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη δυσκολία και περισσότερος χρόνος, πιθανότατα και εξάμηνο, θα χρειαστεί για επιχειρήσεις με χρέη μεγαλύτερα των 2 εκατ. ευρώ...

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: