15.9.17

Πού ποντάρει η κυβέρνηση για γρήγορη αξιολόγηση...

Θετικό κλίμα βλέπει το Μαξίμου και απεύχεται τρικλοποδιές από την πλευρά του ΔΝΤ
Στο σενάριο της...

έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης επιμένει η κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι πλέον – ιδιαίτερα μετά τις γερμανικές εκλογές – τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς οι εκλογικοί περιορισμοί του ηγετικού πυρήνα της Ευρώπης (Γερμανία) φεύγουν από τη μέση.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει σε δύο βασικές συνθήκες: στο θετικό κλίμα στις αγορές, οι οποίες πλέον ποντάρουν στην ανάπτυξη, και στην πολιτική κούραση που υπάρχει στην Ευρώπη με το ελληνικό ζήτημα – έκδηλη στις τοποθετήσεις Μακρόν την περασμένη εβδομάδα –, που, μετά και τον τελευταίο εκλογικό σκόπελο στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στο ΔΝΤ.
Με άλλα λόγια, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι, μετεκλογικώς, οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να χαλιναγωγήσουν τις άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ, στις απαιτήσεις του οποίου υπέκυπταν προεκλογικώς. Βεβαίως, αυτό θα εξαρτηθεί και από την κυβέρνηση που θα προκύψει, καθώς υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χθες εξέφρασε ανησυχία για την περίπτωση που στο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχουν οι Φιλελεύθεροι. «Δεν θα είναι ό,τι καλύτερο» εκτίμησε.

Ο παράγων χρόνος
Ο πρωθυπουργός, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αν και απέφυγε αυτή τη φορά να προσδιορίσει χρονικό ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ.: πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε λόγο ανεπισήμως χθες για Ιανουάριο), εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, πλέον, υπάρχουν δυνατότητες ώστε η κυβέρνηση να είναι «μέσα» στους χρόνους.
Προκειμένου να καταδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει γρήγορα στο μέτωπο αυτό, προανήγγειλε τη σύγκληση Υπουργικού Συμβουλίου «το επόμενο διάστημα» – πιθανότατα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. «Θα πάρουμε τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» είπε. Και συμπλήρωσε ότι «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας».

Τέσσερις καταλύτες
Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη ΔΕΘ μια σειρά από λόγους, τους οποίους θεωρεί «ισχυρά χαρτιά», κόντρα στο σενάριο των καθυστερήσεων ελέω ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα λοιπόν:
1 Οι εταίροι, και κυρίως οι αγορές, στηρίζουν το μομέντουμ της ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε, σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και, σε επίπεδο αγορών, τις πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, την έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όσον αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για τον αλγόριθμο που «κλειδώνει» τα μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, καθιστά τους εταίρους και δανειστές «συνεταίρους» στην ανάπτυξη. Συνέδεσε ακόμη μια φορά την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος με τις εξελίξεις στην Ευρώπη: θα είναι το success story της Ευρώπης, είπε, «το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης».
Χαρακτηριστική και η αναφορά του πως «η κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των επενδυτών, άλλοι κρίνονται σε αυτή τη διαπραγμάτευση».
2 Απουσία πολιτικών σκοπέλων στην τρίτη αξιολόγηση: Σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, «η τρίτη αξιολόγηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα, ζητήματα εφαρμογής, νομοθεσίας και όχι κρίσιμα πολιτικά ζητήματα». Βεβαίως, αυτό μένει να φανεί, δεδομένου ότι η ατζέντα περιλαμβάνει εργασιακά και θέματα του Δημοσίου.
3 Ολοκληρώνεται ο ευρωπαϊκός εκλογικός κύκλος: «Τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, όταν σχεδόν είχαν δώσει δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ οι εταίροι μας, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, που είχαν μπροστά τους δύο εκ των χωρών αυτών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι, μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, θα αρθεί η πίεση του εκλογικού παράγοντα, ειδικά στη Γερμανία, η οποία πίεσε για την παραμονή του ΔΝΤ. Πρόσθεσε δε ότι, μετά τις εκλογές, «η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πολύ πιο ξεκάθαρη θέση απέναντι σε πιθανές, γιατί κανείς δεν μπορεί ποτέ να αποκλείει κωλυσιεργίες ή καθυστερήσεις ή παράλογες απαιτήσεις».
4 Αρχίζει η ευρύτερη συζήτηση για την επόμενη μέρα και τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, στην οποία τον ρόλο του ΔΝΤ μπορεί να αναλάβει ο ESM: «Μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, στον βαθμό που τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε ασφαλώς και χωρίς την παρουσία του, το πιστεύουμε αυτό, το πιστεύαμε από την αρχή. Ήμασταν οι μόνοι που το πιστεύαμε τότε, τώρα το πιστεύουν οι περισσότεροι στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην εν λόγω συζήτηση και διαμορφώνει συμμαχίες – επικαλέστηκε εδώ τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, στις κοινές δηλώσεις του με τον Τσίπρα στο Μαξίμου, αφενός ζήτησε να μην υπάρξει κωλυσιεργία εκ μέρους του ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση, αφετέρου προοπτικά του έδειξε την έξοδο από την Ευρώπη («δεν είναι ρόλος του Ταμείου να παρεμβαίνει στα ευρωπαϊκά προγράμματα»).
Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να καταδείξει ότι δεν μιλά εκ του ασφαλούς, αλλά από τη θέση εκείνου που έχει βαρύνοντα ρόλο στο Ταμείο (την προεδρία κατέχει η Γαλλία από ιδρύσεώς του).
Πάντως ο πρωθυπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θα κάνει με τη χρηματοδοτική του συμμετοχή, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα και με την παρουσία του και χωρίς αυτήν. «Αυτό που δεν μπορούμε», είπε, είναι «να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα». Και προσδιόρισε ως εύλογο χρονικό διάστημα για να πάρουν τις αποφάσεις τους μετά τις γερμανικές εκλογές – «μέχρι τέλος του χρόνου»...


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: