9.9.17

ΕΟΠΠΕΠ: έλεγχος εφ’ όλης της ύλης...

Υπουργείο Παιδείας Ερευνας και ΘρησκευμάτωνΟι καταγγελίες εργαζομένων του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) για μη σεβασμό θρησκευτικών συμβόλων από...
τη διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού προκάλεσαν ντόμινο ανακοινώσεων αλλά και διαψεύσεων.

Μέχρι και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ζητώντας να προστατευτεί η θρησκευτική ελευθερία των υπαλλήλων, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος και τυχόν άλλα αδικήματα.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο. Η χρονική συγκυρία των καταγγελιών δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς συμπίπτει με διοικητικές αλλαγές στον Οργανισμό, την εξυγίανση της λειτουργίας του και την αναζήτηση απαντήσεων σχετικά με το σύννομο του ύψους των οικονομικών απολαβών ορισμένων υπαλλήλων του.

Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία τονίζεται ότι ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου έδωσε εντολή ελέγχου προτού το ζήτημα λάβει τέτοιες διαστάσεις. Ο έλεγχος αφορά φυσικά τα καταγγελλόμενα, αλλά εστιάζει κυρίως στο αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις των μελών του Δ.Σ. του Οργανισμού για τη συμμετοχή τους στο όργανο και τον τρόπο καθορισμού των αμοιβών των υπαλλήλων από την πρόσληψή τους μέχρι σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ) σε σχετική τους ανακοίνωση ζητούν διευρυμένο έλεγχο στον Οργανισμό. «Ζητήσαμε με επιστολή μας από τον υπουργό Παιδείας έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του Οργανισμού και των μητρικών του φορέων από το 2009 μέχρι σήμερα. [...] Ωστόσο, πληροφορηθήκαμε προχθές με έκπληξη ότι ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας διέταξε έλεγχο του ΕΟΠΠΕΠ μόλις για τον τελευταίο 1,5 χρόνο (από τον Ιανουάριο του 2016)!

»Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), θεωρώντας ότι έχει πέσει πιθανότατα θύμα παραπληροφόρησης από αυτούς που δήθεν μιλούν για εξυγίανση, αλλά αποφεύγουν με τρόμο τη διερεύνηση όσων ζητούμε, σήμερα διατυπώσαμε το αίτημά μας για διευρυμένο έλεγχο στον ΕΟΠΠΕΠ και στους μητρικούς του φορείς».

H «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της την Εκθεση Αποτελεσμάτων Εκτακτου Ελέγχου στον ΕΟΠΠΕΠ, που διενεργήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 17/10/2016 και η οποία εντοπίζει προβλήματα στο πλαίσιο και τη δομή λειτουργίας του Οργανισμού. Από τον έλεγχο σε τυχαίο δείγμα 45 υπαλλήλων (περίπου το 50% του προσωπικού του ΕΟΠΠΕΠ) προκύπτουν λάθη σε βαθμολογικές και μισθολογικές κατατάξεις, μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων αλλά και μη εφαρμογή διατάξεων των νόμων που αφορούν μειώσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων. Το πόρισμα, τέλος, αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν και αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.
Μισθολογικά

Η Εκθεση του ΓΛΚ μεταξύ άλλων επισημαίνει:

■ Μη εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3899/10 (αφορά τις περικοπές στη μισθοδοσία του προσωπικού των ΝΠΙΔ). Συγκεκριμένα ο έλεγχος έδειξε ότι δεν εφαρμόστηκε η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων απαγορεύεται από 1/1/2011 να υπερβαίνουν το ποσό των 4.000 ευρώ. Επιπλέον, δεν έγινε μείωση κατά 10% του συνόλου των αποδοχών των εργαζομένων όπως ορίζεται από τον ίδιο νόμο.

■ Λανθασμένη ένταξη υπαλλήλου σε εκπαιδευτική κατηγορία, γεγονός που έχει άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα στις αποδοχές του.

■ Μη ορθή εφαρμογή του άρ. 28 του Ν. 4024/2011. Ο ΕΟΠΠΕΠ συστάθηκε κατόπιν συγχώνευσης τριών φορέων, του ΕΚΕΠΙΣ, του ΕΚΕΠ και του ΕΟΠΠ. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι για τους υπαλλήλους με φορέα προέλευσης το ΕΚΕΠ προσμετρήθηκε χρόνος αναγνωρισθείσας προϋπηρεσίας, ενώ στην περίπτωση των υπαλλήλων από το ΕΚΕΠΙΣ και τον ΕΟΠΠ προσμετρήθηκε χρόνος μη αναγνωρισθείσας προϋπηρεσίας. Υπάλληλος με φορέα προέλευσης το ΕΚΕΠΙΣ, Π.Ε. κατηγορίας, με 6 έτη προϋπηρεσίας, κατατάχθηκε λανθασμένα στον βαθμό Γ και ΜΚ1, με βασικό μισθό 1.620 ευρώ, δηλαδή 12 χρόνια επιπλέον, αντί της ορθής κατάταξης στο βαθμό Ε και ΜΚ1 με βασικό μισθό 1.225 ευρώ. Υπάλληλος προερχόμενος από τον ίδιο φορέα, Τ.Ε. κατηγορίας, με 14 έτη προϋπηρεσίας, κατατάχθηκε στον βαθμό Β και ΜΚ3 με βασικό μισθό 1.944 ευρώ, δηλαδή 19 επιπλέον χρόνια, αντί της ορθής κατάταξης στον βαθμό Δ και ΜΚ2 με βασικό μισθό 1.365 ευρώ.

■ Μη εφαρμογή των προβλεπόμενων περικοπών της παρ. 2 του άρ. 29 του Ν. 4024/2011. Βάσει του παραπάνω ο ελεγχόμενος φορέας, μετά την κατάταξη σε βαθμούς και μισθολογικά κλιμάκια του προσωπικού του, έπρεπε να συγκρίνει τις καταβαλλόμενες αποδοχές κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης με τις νέες αποδοχές και αναλόγως να καταβάλει την υπερβάλλουσα αύξηση ή μείωση στο προσωπικό του. Ο έλεγχος συνιστά επαναπροσδιορισμό των αποδοχών των υπαλλήλων και την ορθή κατάταξή τους σε βαθμούς και μισθολογικά κλιμάκια.

■ Μη νόμιμη καταβολή επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών.

■ Μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας.

■ Μη ορθή εφαρμογή του άρ. 20 του Ν. 4024/2011, που αφορά τη δαπάνη για υπερωριακή εργασία, με την ελεγκτική ομάδα να αναφέρει ότι τα εν λόγω ποσά θα πρέπει να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, καθώς δεν υπάρχει σχετική διάταξη νόμου που να θεωρεί νόμιμη την καταβολή τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

■ Μη ορθός υπολογισμός των καταβαλλόμενων αποδοχών των δικηγόρων.

Στη «Διαύγεια», στις 6/4/2017, αναρτήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ με την οποία εγκρίνει δαπάνη ύψους 12.000 ευρώ συν ΦΠΑ για τις νομικές υπηρεσίες δικηγορικής εταιρείας, ως προς τη σύνταξη εγγράφου αντιρρήσεων επί της παραπάνω Εκθεσης...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: