29.8.17

«Nαι μεν, αλλά»...

H υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά...
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα καταθέσει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας.

Σε...
συνάντηση, χθες, της υπουργού Ε. Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) αναλύθηκε η νομοθετική παρέμβαση που εκτείνεται σε εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικές εισφορές, αναπηρία, ΟΑΕΔ και κοινωνικούς λειτουργούς.

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πάντως, πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στο να βελτιώσει ουσιωδώς πτυχές της καθημερινότητας χιλιάδων εργαζομένων.

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρεις άξονες με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειονότητα:

α. ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την ενίσχυση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αφορά την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας,

β. ασφαλιστικές διατάξεις για την πληρέστερη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων,

γ. ρυθμίσεις για την ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ως παρέμβαση που περιέχει κατά βάση διατάξεις κοινωνικού χαρακτήρα με «θετικό πρόσημο» για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νέους επιστήμονες, χαρακτήρισε το υπό κατάθεση νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

Από την άλλη, η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι τα υπό νομοθέτηση μέτρα δεν είναι κακά, αλλά ακριβώς επειδή είναι αποσπασματικά θα είναι και αναποτελεσματικά.

«Πρόκειται για επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις» σχολίασαν κατ’ ιδίαν τα στελέχη της ΓΣΕΕ, που εκτιμούν ότι τα προβλήματα στην αγορά εργασίας πρέπει να λυθούν με το σύνολο των μέτρων που έχει προτείνει η Εργατική Συνομοσπονδία.

Το θέμα που έφερε πάντως τη μαζική αντίδραση των εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργάνων είναι οι αλλαγές στις υπερωρίες (πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δηλώνονται εκ των προτέρων), καθώς άπαντες οι εκπρόσωποι των εργοδοτών χαρακτήρισαν ανεφάρμοστο το μέτρο, αφού πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κομπιούτερ.

Από την άλλη, μέσα στην ένταση της εργασίας (για παράδειγμα αλλαγή βάρδιας ή ξαφνική αρρώστια κάποιου εργαζόμενου) δεν είναι δυνατόν -όπως ειπώθηκε- να αναλωθεί κάποιος ώστε να δηλώσει ηλεκτρονικά στην ΕΡΓΑΝΗ την υπερωρία.

Επίσης θέμα αιχμής αποτέλεσε και το επίδομα ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων καθώς τα κριτήρια που έχουν τεθεί (από τον πρώην υπουργό Γ. Βρούτση) είναι πολύ αυστηρά, με αποτέλεσμα το μέτρο ανακούφισης όσων κλείνουν τα καταστήματά τους να έχει καταστεί ανενεργό.

Από την πλευρά της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ετέθη μετ’ επιτάσεως το θέμα. Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζήτησε να λαμβάνουν το επίδομα όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 4.200 ευρώ!

Μεγάλη έκταση έλαβε και η συζήτηση για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών (120 δόσεις), με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων να ζητούν να εισαχθεί η σχετική εφαρμογή της στο νομοσχέδιο, και την υπουργό Ε. Αχτσιόγλου σε σύμπνοια με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο να επιμένουν στην κυβερνητική επιλογή για θέση σε ισχύ της νέας ρύθμισης μέσω υπουργικής απόφασης.

Πεποίθηση πάντως των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων είναι ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί τη ρύθμιση λόγω της άρνησης των δανειστών να συναινέσουν στην εφαρμογή της, γι’ αυτό και θέλει να την περάσει με υπουργική απόφαση (ώστε αν δεν καταφέρει να κάμψει τις έξωθεν αντιδράσεις, να μπορεί εύκολα να ανακαλέσει).

Αλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν:

■ Το αίτημα να δοθούν κίνητρα στους συνεπείς εργοδότες όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

■ Να επεκταθεί η χρησιμοποίηση του Εργόσημου.

■ Οι εποχικές επιχειρήσεις να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές (ακόμη και διπλάσια) όταν έχουν δουλειά και όχι κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

■ Να θεσμοθετηθεί προαιρετική ασφαλιστική εισφορά (για μεγαλύτερη σύνταξη) με ξεκάθαρο όμως ανταποδοτικό όφελος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: