30.8.17

DW: Οι χαμηλοί μισθοί φέρνουν επενδύσεις στην Ισπανία...

DW: Οι χαμηλοί μισθοί φέρνουν επενδύσεις στην Ισπανία - MediaΌπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Σάρα Μιντενμπέργκερ είχε μια καλή δουλειά στη Φρανκφούρτη πριν αποφασίσει να μετακομίσει στην Ισπανία για να...
αναλάβει διευθυντική θέση στο τμήμα επικοινωνίας του start-up «Spotathome». «Μου αρέσει το πνεύμα εργασίας, οι δημιουργικότητα των Ισπανών, το κλίμα στη χώρα. Όλα αυτά ταιριάζουν στον ανοιχτό χαρακτήρα μου», αναφέρει στη DW. To «Spotathome» είναι ένα διαδικτυακό πόρταλ ενοικίασης διαμερισμάτων. Η Γερμανίδα διευθύντρια επικοινωνίας κατάγεται από το Καϊζερσλάουτερν. Μέχρι στιγμής μιλά λίγα ισπανικά. Στο μέλλον θα ήθελε να μείνει στη Μαδρίτη.

Αλλά τι είναι αυτό που προσελκύει ολοένα περισσότερους Γερμανούς -και όχι μόνο- επιχειρηματίες και εργαζομένους στην Ισπανία; Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση και η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών είναι αδρά. Το 2017 διατέθηκαν υπέρογκα ποσά προς στήριξη start-up επιχειρήσεων, πιο συγκεκριμένα σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2016. «Πρόκειται για έναν κανονικό πυρετό!», λέει χαρακτηριστικά ο Αλεχάντρο Ατράχο, ένας εκ των ιδρυτών του «Spotathome».

Οι χαμηλότεροι μισθοί έδωσαν ώθηση στα start-up

Εντούτοις ταλαντούχοι νέοι επαγγελματίες όπως η Σάρα Μιντενμπέργκερ δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλών αμοιβών στην Ισπανία. Το ετήσιο εισόδημα για έναν απλό προγραμματιστή ανέρχεται στα 30.000 ευρώ μεικτά κατά μέσο όρο, ενώ γενικότερα για τον κλάδο της πληροφορικής το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι γύρω στις 26.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με αυτούς τους μισθούς η Ισπανία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκριτικά, στη Γερμανία ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος μισθός ανέρχεται στα 47.000 ευρώ ενώ στην Ολλανδία στα 50.000. Οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη έχουν γίνει φέτος σημαντικά κέντρα για την ίδρυση και ανάπτυξη start-up επιχειρήσεων στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Ροδόλφος Καρπιντιέρ, παλιός γνώριμος στον χώρο των ισπανικών επενδύσεων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει δυναμικά στον χώρο του ίντερνετ. Η συμβουλευτική εταιρεία που έχει ιδρύσει, η «Digital Assets Deployment» βοηθά επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Η ισπανική κρίση ως ευκαιρία για αλλαγή

Στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά των start-up αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τελευταία χρόνια και οι ευκαιρίες για εξαγορές επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων, όπως της πλατφόρμας διαδικτυακών αγοραπωλησιών Privalia, η οποία πωλήθηκε προς 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που έδωσε ώθηση στον κλάδο είναι η βελτίωση, μετά από χρόνια παρακμής, της πιστοποίησης «made in Spain». Έτσι πολλοί Ισπανοί επενδυτές επιλέγουν πλέον να χρηματοδοτήσουν ισπανικά start-up, ενώ μεγάλοι ισπανικοί όμιλοι όπως η Telefonica ή ακόμη και τράπεζες ανοίγουν διαρκώς νέα, θυγατρικά start-up.

Άλλος ένας λόγος που συνέβαλε στην εκρηκτική ανάπτυξη των ισπανικών start-up ήταν και η γενικότερη βελτίωση της εικόνας της ισπανικής οικονομίας μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Όπως σημειώνει ο Φρανσίσκο Γκονζάλες από την εταιρεία tienda.com, οι Ισπανοί καταναλώνουν πλέον περισσότερο, ενώ τα τελευταία χρόνια ανθεί ιδιαίτερα το ηλεκτρονικό εμπόριο δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

Από το 2012, όταν οι ισπανικές τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Αυτή τη θετική εικόνα δεν αποδεικνύουν στη θεωρία μόνο τα στατιστικά στοιχεία. Την επιβεβαιώνουν και πολλοί Ισπανοί επιχειρηματίες στην πράξη. Η ισπανική κρίση που ξέσπασε εν πολλοίς λόγω της φούσκας ακινήτων, έστρεψε πολλούς Ισπανούς στην αναζήτηση νέων μορφών επιχειρηματικότητας με έμφαση στο διαδίκτυο. Κι όπως φαίνεται σήμερα αυτή η στροφή έχει πετύχει...

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.