28.8.17

Τσίπρας στο υπουργικό...

«Στόχος η φετινή ΔΕΘ να είναι η τελευταία των μνημονίων»...

Το μήνυμα ότι στόχος είναι «η φετινή ΔΕΘ να είναι η τελευταία ΔΕΘ των Μνημονίων» αποστέλλει ο...
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που στις 10.30΄ το πρωί ,σήμερα, προεδρεύει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει τις εξαγγελίες του στη φετινή ΔΕΘ στη νέα γενιά, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος, ενώ όπως τονίζει ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησής του είναι να βγει η χώρα από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 με όρθια την κοινωνία.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, ενώ οι υπουργοί θα προβούν σε μίνι απολογισμό για τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στην προηγούμενη συνεδρίαση, πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Παράλληλα ο Κώστας Γαβρόγλου θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για το σύστημα που θα αντικαταστήσει τις πανελλήνιες εξετάσεις ως τρόπο εισαγωγής από το λύκειο στα ΑΕΙ.

Ο πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ έχει ζητήσει και λάβει σημειώματα από τους υπουργούς, που περιλαμβάνουν τόσο τον απολογισμό σε σχέση με τις περσινές του δεσμεύσεις, όσο και για τις φετινές του εξαγγελίες.

Όπως, αποκάλυψε χθες η Realnews, ο ίδιος έχει ήδη αποφασίσει να επικεντρώσει τις εξαγγελίες του στη νέα γενιά που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα μνημόνια και η οποία, με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, θα κληθεί να οδηγήσει τη χώρα στη νέα περίοδο.

Ειδικές αναφορές επίσης θα υπάρξουν και στα θέματα της συμπρωτεύουσας, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση έργα όπως το μετρό έχουν ξεμπλοκάρει, ενώ υπήρξαν και λύσεις στον ΟΑΣΘ και στην απόδοση των στρατοπέδων στην Αυτοδιοίκηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, θεωρεί ως το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου την ανάπτυξη.

Πέραν των άλλων, θα συμμετάσχει και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο, ενώ θα έχει και συνάντηση στα Χανιά με την Ρουμάνα Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Τον Οκτώβριο επίσης θα διεξαχθούν Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Τον πρωθυπουργό στην μεγάλη εικόνα τον απασχολούν πρωτίστως τρία θέματα:


Πρώτον, τι θα γίνει με τα έσοδα, καθώς εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ενδέχεται οι δανειστές να ζητήσουν επίσπευση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, κάτι που δύσκολα η κυβέρνηση θα αντέξει πολιτικά.

Δεύτερον, να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η τρίτη αξιολόγηση - το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη - ώστε να μην επωφεληθούν δυνάμεις των δανειστών και θέσουν στο τραπέζι νέα θέματα.

Και τρίτον, να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές και οι σοσιαλδημοκράτες, καθώς μια τέτοια εξέλιξη εκτιμά ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα τόσο στο θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και στις γενικότερες αλλαγές που θα υιοθετηθούν για την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, φέρεται να πιστεύει πως η Άνγκελα Μέρκελ – όπως προφανώς θα έχει εξομολογηθεί στον ίδιο - στην τελευταία της θητεία ως Καγκελάριος (αφού δεν δικαιούται να διεκδικήσει τη θέση και στις μεθεπόμενες εκλογές) θα λειτουργήσει περισσότερο ως ευρωπαίος ηγέτης, γεγονός που διευκολύνει τη χώρα μας.

«Αν καταφέρω και πετύχω το στόχο μου και βγάλω την Ελλάδα από τα Μνημόνια, οι πολιτικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν σημαντικά και θα βρεθούμε ενώπιον ενός νέου τοπίου», φέρεται μάλιστα να είπε ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του στο Μαξίμου, ενώ δείχνει να μεταφέρει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για μετά την τρίτη αξιολόγηση, έστω και αν ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες αυτή θα ολοκληρωθεί.

Το επόμενο διάστημα, επίσης, η κυβέρνηση θα καταθέσει σειρά νομοθετημάτων με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία.

Πέραν του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και της Έφης Αχτσιόγλου (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη χθεσινή Realnews), το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει το σχετικό νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί σύντομα και να κατατεθεί ακόμα και στα μέσα φθινοπώρου στη Βουλή, παρά τις επιφυλάξεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που επιθυμεί περισσότερο χρόνο ώστε να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Μουσείο Μπενάκη, ο πρωθυπουργός με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη θα παρουσιάσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση την περίοδο 2017- 2019, με σημαντικά μέτρα για την ζωή των πολιτών, αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει και σημαντικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες, καθώς πέραν της επίσκεψης Μακρόν – που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ιταλία, στην Κέρκυρα.

Στις 10 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στη Λευκωσία η συνάντηση κορυφής των χωρών της νοτίου Ευρώπης, ενώ ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας – Βουλγαρίας - Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια.

Καθοριστική αναμένεται μετά τις γερμανικές εκλογές και η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική Ευρώπη, στις 17 Νοεμβρίου στη Σουηδία...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: