13.8.17

Αναστέλλουν επιχειρήσεις διάσωσης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα...

Πρόσφυγες
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών νότια της...
Σικελίας στη Μεσόγειο, επειδή ότι απειλείται από την ακτοφυλακή της Λιβύης και οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει η ιταλική κυβέρνηση καταστούν δυσκολότερο το έργο της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε γνωστό ότι η δραστηριότητα του πλοίου της Prudence διακόπτεται, αλλά οι γιατροί και εθελοντές της θα συνεχίσουν να προσφέρουν το έργο τους συνεργαζόμενοι με τη SOS Mediterranee και το πλοίο Aquarius.

«Πρόκειται να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι στη θάλασσα και να παγιδευτούν πολλοί άλλοι στη Λιβύη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΓΧΣ, Λόρις ντε Φιλίππι, ο οποίος σημείωσε ότι «πέρυσι η ακτοφυλακή πυροβόλησε 13 φορές εναντίον του πλοίου μας και αυτό συνέβη σε μια κατάσταση πολύ πιο ήρεμη σε σύγκριση με τη σημερινή».

Αναστέλλουμε τις επιχειρήσεις μας διότι αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι η απειλητική συμπεριφορά της λιβυκής ακτοφυλακής είναι πολύ σοβαρή… δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η ακτοφυλακή της Λιβύης ζήτησε από τις ΜΚΟ να απομακρυνθούν από μια περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων περιμετρικά των ακτών της χώρας, όπου τους επιτρεπόταν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

O Ντε Φιλίππι κατήγγειλε δε ότι ο «κώδικας συμπεριφοράς» για της ιταλικής κυβέρνησης και η στήριξή της στην ακτοφυλακή της Λιβύης δείχνει ότι εμπλέκει τον ανθρωπιστικό στόχο της διάσωσης ζωών με «την πολιτική και στρατιωτική πρόθεση» της μείωσης των αφίξεων.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμος να σχολιάσει, όπως μετέδωσε το Reuters. Η Ρώμη έχει ισχυριστεί οι ΜΚΟ διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν τον διάπλου.

Τον αμφιλεγόμενο όμως κώδικά της αρνήθηκαν να υπογράψουν οι περισσότερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αρνούμενοι την παρουσία ενόπλων αστυνομικών στα πλοία τους.

Τα πλοία των ΜΚΟ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις διάσωσης, έχοντας περισυλλέξει το 1/3 και πλέον όλων των προσφύγων, που έφτασαν στις ιταλικές ακτές μέχρι στιγμής φέτος έναντι λιγότερου από 1% το 2014.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά και η Ρώμη συνεργάζεται στενότερα με την ακτοφυλακή της Λιβύης, που σύμφωνα με το Ντε Φιλίππι απειλεί τις ΜΚΟ και εμποδίζει το έργο τους.

Σχεδόν 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία τα τελευταία 4 χρόνια, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Λιβύη. Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν τον θάνατο επιχειρώντας τον διάπλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: