6.8.17

Μεταμνημονιακή Ελλάδα... Δηλαδή;...

Η ομαλοποίηση μιας σειράς κρισίμων οικονομικών μεγεθών και η ανάκαμψη, είναι σαφές, ότι...
θα έχουν και αντανακλάσεις και στην κοινωνία και στους πολίτες σε βάθος ορατού χρόνου. To 2019 και σε αυτό το πεδίο θα μπορούμε να κάνουμε έναν θετικό απολογισμό σε σχέση με το πως παραλάβαμε τη χώρα το 2015.

Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της δυο ολόκληρα χρόνια για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και να ανασχεδιάσει όπου χρειάζεται την πολιτική της. Τα κομβικά μέτωπα είναι ήδη ορισμένα. Η μάχη για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, η αύξηση των επενδύσεων ιδιωτικών και δημόσιων, ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, η συνέχιση και εμπέδωση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων... 

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για όλα αυτά, είναι και η ομαλοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η πολιτική συζήτηση με επιχειρήματα και θέσεις. Η χώρα χρειάζεται έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, η χώρα έχει ανάγκη και την αντιπαράθεση ιδεών - προγραμμάτων αλλά και την σύνθεση όπου είναι εφικτό. Η επιτυχία  των περιφερειακών συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ενδεικτική και πιθανώς τροχιοδεικτική. Η ανασυγκρότηση της χώρας και η ανάταξή της δεν είναι θέματα που θα εξαντληθούν σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, όμως θα αρχίσουν να «χτίζονται».

Ο χρόνος που διανύουμε είναι σημαντικός και για ένα ακόμη λόγο, για να ξεκινήσουν διεργασίες για την αναζήτηση κοινών τόπων σε ολόκληρο το μέτωπο του ευρύτατου προοδευτικού χώρου, σε όλους όσους δεν θεωρούν ως λύση για την χώρα την παλινόρθωση μιας ακραίας συντηρητικής, νεοφιλελεύθερης και δέσμιας ποικιλώνυμων συμφερόντων Νέας Δημοκρατίας και διαφόρων δορυφόρων της.

Ελπίζω ότι η κρίση έδωσε μαθήματα σε όλους μας. Η αναζήτηση συναινετικών λύσεων που μπορούν να καταλήξουν ή και όχι σε κοινές προτάσεις για κυβερνητικές εκλογικές ή και πολιτικές συμμαχίες είναι μια πραγματικότητα στην χώρα ήδη από το 2012 με ετερόκλητες πολιτικές συμμαχίες. Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει περάσει και στο επίπεδο των κομματικών δυνατοτήτων και στο επίπεδο της λαϊκής συνείδησης και επιδίωξης αλλά και σε μια συνολική θεώρηση του νέου πολιτικού πεδίου. Από τις μεθεπόμενες  εκλογές η χώρα θα κυβερνιέται και θα «λειτουργεί» με απλή αναλογική. Μέχρι τότε έχουμε αρκετό χρόνο που πρέπει όμως να αξιοποιηθεί κι όχι να σπαταλιέται. Πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως νέες συμμαχίες ξεκινώντας από το κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο και στον χώρο της αυτοδιοίκησης και στους συνδικαλιστικούς φορείς και στις  διοικήσεις  των μεγάλων επιστημονικών σωματείων. Οι προσεχείς εκλογικές μάχες είναι μια ευκαιρία για «απο τα κάτω» ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, για νέες διαχωριστικές γραμμές στον άξονα πρόοδος - συντήρηση.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη ο διάλογος που έχει αρχίσει μεταξύ σοσιαλιστικών, αριστερών και οικολογικών κομμάτων μας δείχνει και μας ανοίγει παράλληλα έναν δρόμο για τη νέα Ευρωπαϊκή και Ελληνική προοδευτική προοπτική. Η σταδιακή επαναφορά της χώρας σε ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν αφορά μόνο την οικονομία ή την κοινωνία, αφορά και το πολιτικό σύστημα. Αυτό το μήνυμα θα εκπέμπεται όσο θα πλησιάζουμε προς τη έξοδο των μνημονίων κάθε μέρα ως περισσότερο ρεαλιστικό και αυτονόητο έστω κι αν κάποιοι επιλέξουν να κωφεύουν ή να κοιτάζουν πίσω.

Στην Ελλάδα ευκαιριακές σκοπιμότητες, αγκυλώσεις και πιθανόν προσωπικές επιδιώξεις υπονομεύουν αυτόν τον διάλογο.   Όσο περνά ο καιρός όμως γίνεται πιο επιτακτικός σε όλα τα επίπεδα με βάση προγράμματα, αναλύσεις και προτεινόμενες λύσεις. Σε αυτήν τη μάχη για το μέλλον της χώρας και της συγκρότησής ενός ευρύτατου προοδευτικού πανευρωπαϊκού πόλου δεν πρέπει να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς...

Κώστας Ζαχαριάδης, Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: