29.8.17

Συνταγματική Αναθεώρηση: τα πρώτα στοιχεία...

Η δεύτερη και τελική φάση της ανοιχτής διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες. Ξεκίνησε τον...
Ιούνιο και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 4 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η συμμετοχή των πολιτών είναι αυξημένη και έτσι η ηλεκτρονική διαβούλευση πήρε μικρή παράταση.

Στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η εκλογή και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, θέματα σχετικά με τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.

Οπως επισημαίνεται από την Επιτροπή, το ερωτηματολόγιο της τελικής φάσης, όπως και εκείνο της προηγούμενης, δεν απηχεί τις απόψεις της, αλλά «περιλαμβάνει ερωτήματα που προέκυψαν από ολοκληρωμένες ή επιμέρους προτάσεις που έχουν καταγραφεί μετά την ανάρτηση του ερωτηματολογίου της πρώτης φάσης καθώς και από τον προβληματισμό και τις παρεμβάσεις των πολιτών που ακούστηκαν στις συναντήσεις της Επιτροπής με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς στην Αθήνα, στις πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας και σε σχετικές πρωτοβουλίες πολιτών στην Επιτροπή».
«Συμμετοχή όλων»

Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η Επιτροπή οργάνωσε και συμμετείχε σε 16 διά ζώσης πολύωρες διαδικασίες στην Αθήνα και σε 8 ημερίδες/διημερίδες στις πρωτεύουσες των Περιφερειών. Συμμετείχε, ακόμη, σε 12 επιστημονικές και άλλες συναντήσεις.

Μέσα από όλες αυτές τις συναντήσεις αποδείχθηκε πως «η γνώμη των πολιτών μετράει», όπως αναφέρει η Επιτροπή, «ακριβώς γι’ αυτό και η επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας στοχεύει στην κατά το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση και τη συμμετοχή όλων».

Πράγματι, όσοι Ελληνες πολίτες (ατομικότητες ή συλλογικότητες, στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος και μη Ελληνες πολίτες, μέσω αντιπροσώπου) αποφασίσουν να δώσουν λίγο χρόνο και να συμμετέχουν στη διαδικασία, έχουν τη δυνατότητα να δουν το νέο ερωτηματολόγιο της β’ φάσης εκ των προτέρων.

Είναι πιο σύντομο από αυτό της πρώτης και περιλαμβάνει ακόμη μία ενότητα, σχετικά με το λεγόμενο «Οικονομικό Σύνταγμα». Οσον αφορά αυτή την ενότητα, φαίνεται πως μέρος του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και επιστημονικών φορέων τάσσονται υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας αλλά και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν αρκετές προτάσεις από κοινωνικούς φορείς και κινήματα για τη συνταγματική αναγνώριση και της Αρχής της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας.

Η συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην α’ φάση διαλόγου κρίνεται ποιοτική και γεωγραφικά ισορροπημένη (σύμφωνα με δηλώσεις της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ). Ωστόσο, στα αρνητικά μπορεί να προσμετρήσει κάποιος την απουσία επίσημων φορέων των εργαζομένων, δηλαδή συνδικαλιστικών οργάνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις πρώτες «τάσεις» που διαπιστώθηκαν πως κυριαρχούν ως προς τις απαντήσεις:

■ Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Φαίνεται πως η επιστημονική κοινότητα δεν συμφωνεί με τους πολίτες για αύξηση αρμοδιοτήτων και άμεση εκλογή (οι δεύτεροι συμφωνούν με τις αλλαγές). Και οι δύο πάντως είναι αντίθετοι στο να οδηγεί σε εκλογές η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

■ Για τη Βουλή: Περιορισμός της θητείας των βουλευτών αλλά και των βουλευτικών ασυλιών.

■ Για τα πολιτικά κόμματα: Η διαφάνεια στη λειτουργία των πολιτικών φορέων όπως και οι περιορισμοί χρηματοδότησης από ιδιώτες.

■ Για τις Ανεξάρτητες Αρχές: Διατυπώνονται επιφυλάξεις για τον ρόλο και τη λειτουργία τους.

■ Για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας: Ναι στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων, όχι, όμως, πλήρης χωρισμός.

■ Για τα εργασιακά δικαιώματα: Ενίσχυση της προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των απεργιακών δικαιωμάτων και όχι στην ανταπεργία.

■ Για τα κοινωνικά δικαιώματα: Ισχυρή προστασία του νερού και της ενέργειας, ως κοινωνικών αγαθών - δωρεάν πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως σε Παιδεία και Υγεία - προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των φορέων που τη διαχειρίζονται.

■ Για τα δημοψηφίσματα: Στο θέμα αυτό, η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να έχει ισχυρές επιφυλάξεις, ενώ οι πολίτες είναι ανοιχτοί σε προτάσεις «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας».

■ Για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες: Υπάρχουν αρκετές προτάσεις, όλες στην κατεύθυνση της πιο ουσιαστικής προστασίας τους.

■ Για τη Δικαιοσύνη: Υπήρξαν προτάσεις για «αυτοδιοίκητο» και συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελική επιλογή.

■ Για την εκκρεμοδικία: Σημειώθηκε έντονος προβληματισμός στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης.

INFO: «Αν θες η γνώμη σου να μετρήσει, πάρε μέρος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή: Facebook «SyntagmaDialogos». Επίσημος ιστότοπος, όπου βρίσκεται και το ερωτηματολόγιο: http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: