Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Παρά την προσπάθεια της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το...
γερμανοελληνικό πλαφόν που επιβλήθηκε τον Μάρτιο στις μετακινήσεις προσφύγων μέσω της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης, εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, μακριά από τους δικούς τους, για άγνωστο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στον αριθμό των 70 μετακινήσεων τον μήνα που προβλέπει το όριο προστέθηκαν τους τελευταίους μήνες μερικές δεκάδες μεμονωμένες μετακινήσεις προσφύγων που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν το μέγεθος του προβλήματος ούτε να ανακουφίζουν τους εκατοντάδες άλλους που έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της απόγνωσης, καθώς βλέπουν το προγραμματισμένο ταξίδι τους να αναβάλλεται επ’ αόριστον.
Την Τετάρτη, πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε δομές της Αττικής έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για το γερμανοελληνικό πλαφόν από το Σύνταγμα μέχρι τη γερμανική πρεσβεία, με ενδιάμεση στάση στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου φώναξαν συνθήματα στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά.
Παρόμοιες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες φορές το τελευταίο διάστημα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το γερμανικό προξενείο.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψουν τον Αύγουστο για τη Γερμανία είναι η Ράφα και τα οκτώ παιδιά της, που έπρεπε να έχουν φύγει για τη Γερμανία στα τέλη Μαΐου, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία», 17/7/2017).
Στη Γερμανία τους περιμένει ο Κασέμ, σύζυγος της Ράφα και πατέρας των παιδιών, ο οποίος ακολουθεί επίπονη αγωγή για καρκίνο και συνεχώς αναβάλλει μια κρίσιμη εγχείρηση, γιατί θέλει προηγουμένως να δει την οικογένειά του.
Αν τελικά πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για τις 8 Αυγούστου ταξίδι της Ράφα και των παιδιών της, θα έχουν περάσει δυόμισι μήνες από την αρχική ημερομηνία του ταξιδιού, περισσότερο από ενάμισης χρόνος από τότε που έφτασαν στην Ελλάδα και περισσότερο από δύο χρόνια από τότε που είδαν για τελευταία φορά τον Κασέμ.
Την ώρα που συνεχίζεται η αγωνία των προσφύγων, τόσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρούν πότε να διαψεύσουν την ύπαρξη της γερμανοελληνικής συμφωνίας, πότε να θολώσουν τα νερά για τις επιπτώσεις της, ανάμεσα στις οποίες είναι η παραβίαση του κανονισμού του Δουβλίνου και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πλήρης αντίφαση
Κινητοποιήσεις προσφύγων με αίτημα την οικογενειακή επανένωση ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Στις δύο ερωτήσεις ευρωβουλευτών που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, για το πλαφόν, έχει δώσει δύο διαφορετικές απαντήσεις, αντανακλώντας την αμηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στη γερμανοελληνική συμφωνία, αν όχι την απροθυμία ή την αδυναμία της να επιμείνει στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Απαντώντας την Τετάρτη σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε πως «οι υπουργοί της Ελλάδας και της Γερμανίας συμφώνησαν ότι η Γερμανία δέχεται 70 άτομα μηνιαίως μέσω της μεταφοράς βάσει της διαδικασίας του Δουβλίνου», μιλώντας όμως για «ανεπίσημες πληροφορίες» που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή.
Ο κ. Αβραμόπουλος θα μπορούσε βέβαια να μη μείνει στις ανεπίσημες πληροφορίες, αλλά να αναζητήσει από τις Υπηρεσίες Ασύλου των δύο χωρών τα επίσημα στοιχεία για τις μετακινήσεις μέσω οικογενειακής επανένωσης μετά τον Μάρτιο, ώστε να δει στην πραγματική του έκταση το μέγεθος του προβλήματος.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
πηγη efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου