Εισόδημα 203 ημερών απορροφούν φόροι και ασφαλιστικά ταμεία το 2017 έναντι 130 το 2007
Περί τους επτά μήνες ανά έτος δουλεύουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα χαράτσια της εφορίας σύμφωνα με την...
ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας. Τα στοιχεία επισημαίνουν ότι το 2017 υπολογίζεται πως η εφορία και τα ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσαν τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας.
Δηλαδή σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν μισό μήνα ακόμα στις πλάτες τους. Σε σχέση με το 2006 εργάζονται πρόσθετα 70 ημέρες τον χρόνο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι το κατάφεραν είναι οι τυχεροί, ενώ από την άλλη όσοι έπεσαν θύματα της κρίσης και έμειναν άνεργοι βρέθηκαν να χρωστούν σε ταμεία και εφορία.
Μάλιστα, ενδεικτικό της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι πως το 2016 χρειάζονταν 188 ημέρες τον χρόνο για να πληρωθούν ταμεία και εφορία και μέσα σε ένα έτος επήλθε αύξηση 15 ημερών! Με απλό και παραστατικό τρόπο ο κάθε εργαζόμενος πλέον μπορεί να αποταμιεύει ή να εξασφαλίζει τις υποχρεώσεις της οικογένειάς του με το εισόδημα μόλις 152 ημερών το χρόνο!
Έτσι λοιπόν ο μέσος Έλληνας εργάζεται από την αρχή του χρόνου έως και τις 22 Ιουλίου μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την επομένη, στις 23 Ιουλίου, και αφού περάσουν οι πρώτες δύσκολες 203 ημέρες του χρόνου, μπορεί να δουλεύει ελεύθερα (;) πλέον για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Από την έκτη χειρότερη θέση που κατείχε η χώρα μας στην Ε.Ε. ως προς τον αριθμό των ημερών που πρέπει να εργάζεται κάποιος για να πληρώσει τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, φέτος οδεύουμε ολοταχώς προς την τρίτη, πίσω μόνο από Γαλλία και Βέλγιο.
Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από τη φετινή έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σχετικά με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, δηλαδή την ημέρα εκείνη του χρόνου που ο μέσος φορολογούμενος παύει να αποδίδει το εισόδημά του στο κράτος και αρχίζει να το διαθέτει για τις δικές του ανάγκες. Φέτος η ημέρα αυτή υπολογίζεται ότι θα είναι η 23η Ιουλίου, έναντι της 6ης Ιουλίου πέρυσι, της 27ης Ιουνίου το 2015, και της 27ης Μαΐου το 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση.
«Αν μάλιστα το κράτος κατάφερνε να εισπράξει το σύνολο των φόρων που έχει επιβάλει, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα ξεκινούσε κάπου μέσα στον Αύγουστο» σχολίασε σκωπτικά ο Νίκος Ρώμπαπας, εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, αφού από την έρευνα προκύπτει ότι η συνολική επιβάρυνση για τον μέσο φορολογούμενο προσεγγίζει το 51,60% του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος. Φαντάζει δηλαδή δύσκολο να εισπραχθούν ακόμη περισσότεροι έμμεσοι φόροι απ’ ό,τι πέρυσι.
Στην προ Θάτσερ εποχή
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα γιορτάσει φέτος την Ημέρα Ελευθερίας. Στην Κύπρο «γιορτάσανε» την ημέρα Φορολογικής ελευθερίας ήδη από τις... 29 Μαρτίου, στη Μάλτα στις 18 Απριλίου, στην Ιρλανδία στις 30 Απριλίου, στη Βουλγαρία στις 18 Μαΐου ενώ στην Φινλανδία από τις 22 Ιουνίου.
Άλλωστε τυχαίο δεν είναι ότι η ελληνική οικονομία θεωρείται διεθνώς «ανελεύθερη» και καταλαμβάνει την 138η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, σύμφωνα με τον Index of Economic Freedom του Heritage Foundation. Η έρευνα είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο στραγγίζει την παραγωγική εργασία η ατελέσφορη πολιτική που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση την τελευταία διετία έχοντας κάνει την υπερφορολόγηση αυτοσκοπό.
«Για κάθε 100 ευρώ απόδειξη παροχής υπηρεσιών το κράτος έχει φτάσει να εισπράττει 60 έως 82 ευρώ. Επιστρέφουμε στα δεδομένα της δεκαετίας του 1970, όταν η υπέρογκη φορολογία αποτελούσε τον κανόνα σε όλη τη Δύση, πριν αντιστρέψουν τα δεδομένα η Θάτσερ και ο Ρίγκαν. Ας μην μας κάνει εντύπωση ότι οι φορολογούμενοι φεύγουν για άλλες φορολογικές κατοικίες» σχολίασε από την πλευρά της η επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΦΙΜ Μιράντα Ξαφά.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, «η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι ένας σχηματικός τρόπος αναπαράστασης της φορολογικής επιβάρυνσης που υφίστανται οι πολίτες στη διάρκεια ενός έτους.
Παρά τις μεθοδολογικές ενστάσεις που μπορεί να εγείρει κάποιος, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια μας να αποτυπώσουμε ευκρινώς το συνολικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα τόσο σε σχέση με τα παρελθόντα έτη όσο και με άλλες χώρες στις οποίες διεξάγονται αντίστοιχες έρευνες.
Πέραν αυτού, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ότι η επιβολή φορολογίας περιορίζει την ατομική ελευθερία αφού το κράτος αξιώνει εν τέλει τμήμα του χρόνου και του κόπου των φορολογούμενων πολιτών».
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
Παράταση από το υπουργείο Οικονομικών έως τις 14 Ιουλίου για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μια και πάνω από 1 εκατομμύριο δεν προλαβαίνουν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η κανονική προθεσμία και θα αναγκαστούν να τις καταθέσουν εντός του Ιουλίου.
Οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων στο Taxisnet, από τις 6 Απριλίου που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή υποδοχής των δηλώσεων μέχρι και χθες, εξακολουθούσαν να είναι εξαιρετικά αργοί, με αποτέλεσμα σήμερα, μία ημέρα πριν από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας, να απομένουν ακόμη για υποβολή περίπου 1,5 εκατομμύρια δηλώσεις!
Συγκεκριμένα, μέχρι χθες αργά το βράδυ είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 4,7 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι τελικά θα υποβληθούν φθάνει τα 5,8 εκατομμύρια. Για να κατατεθούν όλες αυτές οι δηλώσεις εμπρόθεσμα μέχρι αύριο Παρασκευή 30 Ιουνίου θα πρέπει, πλέον, κάθε μέρα στο Taxisnet να υποβάλλονται κατά μέσο όρο περί τις 400.000 δηλώσεις, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να υποστηριχθεί τεχνικά. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει κανονικά η προθεσμία θα έχουν υποβληθεί περίπου 5.000.000 δηλώσεις και θα απομένουν ακόμη προς αποστολή άλλες 1.200.000.
Ήδη η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, αύριο δηλαδή, θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Η Παπανάτσι-ου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι η νέα προθεσμία να λήγει το αργότερα μέχρι τις 14 Ιουλίου.
Σημειώνεται πάντως ότι η παράταση που θα δοθεί θα είναι η πρώτη και η τελευταία. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας, θα υποχρεωθούν να καταβά-λουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ. Εφόσον από την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου (χρεωστικό εκκαθαριστικό) και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως.
Συγκεκριμένα η επιβολή προστίμων που ήδη ισχύουν για τους εκπρόθεσμους πολίτες έχει ως εξής:
♦100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
♦2.250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.
♦500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμα επιβάλλονται και όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Αναλυτικότερα:
♦ Εάν το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενική ή πιστωτική και της εκπρόθεσμης χρεωστική τότε το πρόστιμο είναι 100 για τα φυσικά πρόσωπα, 250 για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό για τον φορολογούμενο.
Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100 ευρώ.
♦ Εάν η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και η εκκαθάριση της τροποποιητικής είναι πιστωτική τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των βιβλίων που τηρούν. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που τόσο η εκκαθάριση της αρχικής όσο και της τροποποιητικής είναι πιστωτική αλλά και στην περίπτωση που η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής είναι χρεωστική αλλά με μειωμένο ποσό καταβολής. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει το ποσό της αρχικής εκκαθάρισης να έχει καταβληθεί.
Πάντως έως και σήμερα τα εφετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας τα οποία πήραν στα χέρια τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δείχνουν μεγάλες επιβαρύνσεις και χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι πρέπει να πληρώσουν αρκετά περισσότερα από πέρυσι...
topontiki.gr
Περί τους επτά μήνες ανά έτος δουλεύουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα χαράτσια της εφορίας σύμφωνα με την...
ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας. Τα στοιχεία επισημαίνουν ότι το 2017 υπολογίζεται πως η εφορία και τα ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσαν τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας.
Δηλαδή σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν μισό μήνα ακόμα στις πλάτες τους. Σε σχέση με το 2006 εργάζονται πρόσθετα 70 ημέρες τον χρόνο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι το κατάφεραν είναι οι τυχεροί, ενώ από την άλλη όσοι έπεσαν θύματα της κρίσης και έμειναν άνεργοι βρέθηκαν να χρωστούν σε ταμεία και εφορία.
Μάλιστα, ενδεικτικό της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι πως το 2016 χρειάζονταν 188 ημέρες τον χρόνο για να πληρωθούν ταμεία και εφορία και μέσα σε ένα έτος επήλθε αύξηση 15 ημερών! Με απλό και παραστατικό τρόπο ο κάθε εργαζόμενος πλέον μπορεί να αποταμιεύει ή να εξασφαλίζει τις υποχρεώσεις της οικογένειάς του με το εισόδημα μόλις 152 ημερών το χρόνο!
Έτσι λοιπόν ο μέσος Έλληνας εργάζεται από την αρχή του χρόνου έως και τις 22 Ιουλίου μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την επομένη, στις 23 Ιουλίου, και αφού περάσουν οι πρώτες δύσκολες 203 ημέρες του χρόνου, μπορεί να δουλεύει ελεύθερα (;) πλέον για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Από την έκτη χειρότερη θέση που κατείχε η χώρα μας στην Ε.Ε. ως προς τον αριθμό των ημερών που πρέπει να εργάζεται κάποιος για να πληρώσει τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, φέτος οδεύουμε ολοταχώς προς την τρίτη, πίσω μόνο από Γαλλία και Βέλγιο.
Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από τη φετινή έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σχετικά με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, δηλαδή την ημέρα εκείνη του χρόνου που ο μέσος φορολογούμενος παύει να αποδίδει το εισόδημά του στο κράτος και αρχίζει να το διαθέτει για τις δικές του ανάγκες. Φέτος η ημέρα αυτή υπολογίζεται ότι θα είναι η 23η Ιουλίου, έναντι της 6ης Ιουλίου πέρυσι, της 27ης Ιουνίου το 2015, και της 27ης Μαΐου το 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση.
«Αν μάλιστα το κράτος κατάφερνε να εισπράξει το σύνολο των φόρων που έχει επιβάλει, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα ξεκινούσε κάπου μέσα στον Αύγουστο» σχολίασε σκωπτικά ο Νίκος Ρώμπαπας, εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, αφού από την έρευνα προκύπτει ότι η συνολική επιβάρυνση για τον μέσο φορολογούμενο προσεγγίζει το 51,60% του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος. Φαντάζει δηλαδή δύσκολο να εισπραχθούν ακόμη περισσότεροι έμμεσοι φόροι απ’ ό,τι πέρυσι.
Στην προ Θάτσερ εποχή
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα γιορτάσει φέτος την Ημέρα Ελευθερίας. Στην Κύπρο «γιορτάσανε» την ημέρα Φορολογικής ελευθερίας ήδη από τις... 29 Μαρτίου, στη Μάλτα στις 18 Απριλίου, στην Ιρλανδία στις 30 Απριλίου, στη Βουλγαρία στις 18 Μαΐου ενώ στην Φινλανδία από τις 22 Ιουνίου.
Άλλωστε τυχαίο δεν είναι ότι η ελληνική οικονομία θεωρείται διεθνώς «ανελεύθερη» και καταλαμβάνει την 138η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, σύμφωνα με τον Index of Economic Freedom του Heritage Foundation. Η έρευνα είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο στραγγίζει την παραγωγική εργασία η ατελέσφορη πολιτική που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση την τελευταία διετία έχοντας κάνει την υπερφορολόγηση αυτοσκοπό.
«Για κάθε 100 ευρώ απόδειξη παροχής υπηρεσιών το κράτος έχει φτάσει να εισπράττει 60 έως 82 ευρώ. Επιστρέφουμε στα δεδομένα της δεκαετίας του 1970, όταν η υπέρογκη φορολογία αποτελούσε τον κανόνα σε όλη τη Δύση, πριν αντιστρέψουν τα δεδομένα η Θάτσερ και ο Ρίγκαν. Ας μην μας κάνει εντύπωση ότι οι φορολογούμενοι φεύγουν για άλλες φορολογικές κατοικίες» σχολίασε από την πλευρά της η επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΦΙΜ Μιράντα Ξαφά.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, «η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι ένας σχηματικός τρόπος αναπαράστασης της φορολογικής επιβάρυνσης που υφίστανται οι πολίτες στη διάρκεια ενός έτους.
Παρά τις μεθοδολογικές ενστάσεις που μπορεί να εγείρει κάποιος, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια μας να αποτυπώσουμε ευκρινώς το συνολικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα τόσο σε σχέση με τα παρελθόντα έτη όσο και με άλλες χώρες στις οποίες διεξάγονται αντίστοιχες έρευνες.
Πέραν αυτού, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ότι η επιβολή φορολογίας περιορίζει την ατομική ελευθερία αφού το κράτος αξιώνει εν τέλει τμήμα του χρόνου και του κόπου των φορολογούμενων πολιτών».
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
Παράταση από το υπουργείο Οικονομικών έως τις 14 Ιουλίου για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μια και πάνω από 1 εκατομμύριο δεν προλαβαίνουν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η κανονική προθεσμία και θα αναγκαστούν να τις καταθέσουν εντός του Ιουλίου.
Οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων στο Taxisnet, από τις 6 Απριλίου που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή υποδοχής των δηλώσεων μέχρι και χθες, εξακολουθούσαν να είναι εξαιρετικά αργοί, με αποτέλεσμα σήμερα, μία ημέρα πριν από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας, να απομένουν ακόμη για υποβολή περίπου 1,5 εκατομμύρια δηλώσεις!
Συγκεκριμένα, μέχρι χθες αργά το βράδυ είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 4,7 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι τελικά θα υποβληθούν φθάνει τα 5,8 εκατομμύρια. Για να κατατεθούν όλες αυτές οι δηλώσεις εμπρόθεσμα μέχρι αύριο Παρασκευή 30 Ιουνίου θα πρέπει, πλέον, κάθε μέρα στο Taxisnet να υποβάλλονται κατά μέσο όρο περί τις 400.000 δηλώσεις, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να υποστηριχθεί τεχνικά. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει κανονικά η προθεσμία θα έχουν υποβληθεί περίπου 5.000.000 δηλώσεις και θα απομένουν ακόμη προς αποστολή άλλες 1.200.000.
Ήδη η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, αύριο δηλαδή, θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Η Παπανάτσι-ου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι η νέα προθεσμία να λήγει το αργότερα μέχρι τις 14 Ιουλίου.
Σημειώνεται πάντως ότι η παράταση που θα δοθεί θα είναι η πρώτη και η τελευταία. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας, θα υποχρεωθούν να καταβά-λουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ. Εφόσον από την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου (χρεωστικό εκκαθαριστικό) και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως.
Συγκεκριμένα η επιβολή προστίμων που ήδη ισχύουν για τους εκπρόθεσμους πολίτες έχει ως εξής:
♦100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
♦2.250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.
♦500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμα επιβάλλονται και όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Αναλυτικότερα:
♦ Εάν το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενική ή πιστωτική και της εκπρόθεσμης χρεωστική τότε το πρόστιμο είναι 100 για τα φυσικά πρόσωπα, 250 για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό για τον φορολογούμενο.
Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100 ευρώ.
♦ Εάν η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και η εκκαθάριση της τροποποιητικής είναι πιστωτική τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των βιβλίων που τηρούν. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που τόσο η εκκαθάριση της αρχικής όσο και της τροποποιητικής είναι πιστωτική αλλά και στην περίπτωση που η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής είναι χρεωστική αλλά με μειωμένο ποσό καταβολής. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει το ποσό της αρχικής εκκαθάρισης να έχει καταβληθεί.
Πάντως έως και σήμερα τα εφετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας τα οποία πήραν στα χέρια τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δείχνουν μεγάλες επιβαρύνσεις και χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι πρέπει να πληρώσουν αρκετά περισσότερα από πέρυσι...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου