8.7.17

Για τα μάτια των... Αμερικανών!...


Ξαφνικά, εν μέσω καύσωνα, στην πολιτική ζωή της χώρας βρέθηκε να κυριαρχεί το «καυτό» θέμα της...
τρομοκρατίας, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το θέμα στην ατζέντα έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εκείνη την περίφημη δήλωση στη διεθνούς φήμης ειδησεογραφική πλατφόρμα «Politico». Σε αυτήν ισχυριζόταν ότι η τρομοκρατία και η βία στην Ελλάδα προέρχονται από την Αριστερά. 

Η αναφορά αυτή έβαλε τις αμέσως επόμενες ώρες «φωτιά» στα social media, η οποία σύντομα επεκτάθηκε και στα πολιτικά κόμματα. Προκάλεσε ποικίλες δηλώσεις σε όλους τους χώρους. Επικριτικές από τα κόμματα της Αριστεράς, διφορούμενες από τα κόμματα του κέντρου, ενώ η Χρυσή Αυγή μίλησε για κατάρρευση του μύθου περί ακροδεξιάς τρομοκρατίας. 

Έπειτα απ’ όλα αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα γιατί η ηγεσία της Ν.Δ. επέλεξε αυτόν τον τρόπο, αυτόν τον χρόνο και αυτή τη φρασεολογία για να προβάλει το συγκεκριμένο ζήτημα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ν.Δ. έχει ισχυρές και εδραιωμένες θέσεις για το θέμα της τρομοκρατίας, όμως στην πολιτική – λένε ότι – τίποτα δεν γίνεται τυχαία. 

Αν κάποιος επιχειρήσει να εντοπίσει τις αιτίες αυτής της ρητορικής, οφείλει κατ’ αρχάς να θυμηθεί πως στη Ν.Δ. εδώ και χρόνια πιστεύουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ιδιότυπη ανοχή σε χώρους που – σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση της Ν.Δ. – συγγενεύουν ιδεολογικά με την τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα μιλούν για τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο έχοντας κατά καιρούς εγκαλέσει για σχέσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πάνος Λάμπρου. 
Επίσης είναι γνωστή η κριτική που έχουν ασκήσει στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για τις πολιτικές αποσυμφόρησης των φυλακών συνδέοντάς τη με λογικές «χαριστικές» προς την τρομοκρατία. Χαρακτηριστική είναι η σχετικά πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος στις 26 Μαΐου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «ήταν ο νόμος Παρασκευόπουλου ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα με χαριστικές διατάξεις σε τρομοκράτες και ποινικούς να αποφυλακιστούν». 

Στη Ν.Δ. θεωρούν επίσης ότι ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ταύτισε απολύτως την έννοια του «τρομοκράτη» με αυτήν του «ποινικού», έχοντας πάντα θολές προσεγγίσεις στο θέμα του κινήτρου. Αφήνοντας «παράθυρο» στο πολιτικό κίνητρο για αξιόποινες πράξεις. 

Ευαισθησίες

Είναι κοινό μυστικό πως η υπόθεση της τρομοκρατίας αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την οικογένεια Μητσοτάκη. Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν να κάνουν με τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1989 από τη 17 Νοέμβρη. Άλλωστε το υπενθύμισε για πολλοστή φορά ο ίδιος ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία. 
Πάντως ο παραπάνω λόγος δεν είναι – σύμφωνα με εκτιμήσεις – ο μοναδικός που ώθησε τον Μητσοτάκη να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το θέμα της τρομοκρατίας. Και μάλιστα με ιδεολογικούς όρους, αναφερόμενος σε πολιτικούς χώρους. 

Δεν είναι άνευ σημασίας το ότι όλα ξεκίνησαν από την επίμαχη δήλωση του Μητσοτάκη στο «Politico», ένα μέσο ενημέρωσης που αναφέρεται σαφώς στο αναγνωστικό κοινό της Δύσης και θεωρείται ότι έχει σημαντική επίδραση σε όλους τους πολιτικούς χώρους των κρατών της Ατλαντικής Συμμαχίας. 

Σφήνα στις ΗΠΑ

Τις προηγούμενες φορές το θέμα βρισκόταν στην επικαιρότητα είτε εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη είτε λόγω της έξαρσης του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο πολλοί στον χώρο της Ν.Δ. συνδέουν με τη δράση των τζιχαντιστών. 

Στην τρέχουσα συγκυρία το μόνο που φαίνεται να αποτελεί κίνητρο είναι οι εμφανείς προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον λεγόμενο «αμερικανικό παράγοντα». Γεγονός που προφανώς είναι σε σημαντικό βαθμό ενοχλητικό για τη Ν.Δ., καθώς εκτός των άλλων αποτελεί και παράγοντα κυβερνητικής σταθεροποίησης. 

Κάθε άλλο παρά τυχαίο θα πρέπει να θεωρηθεί το ότι στους εορτασμούς της αμερικανικής πρεσβείας για την επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ παρευρέθηκε σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έκανε μια δήλωση που αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα θερμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «καθώς η Ελλάδα προχωρά στην οικονομική της ανάκαμψη οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτύχει ο ελληνικός λαός τους στόχους του» μιλώντας παράλληλα για ένα «ισχυρό σήμα της δέσμευσης των ΗΠΑ να στηρίξουν τη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών». 

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, αυτή είναι μια κατάλληλη στιγμή για τη Ν.Δ. να υπενθυμίσει τους πολυετείς δεσμούς της με τις ατλαντικές θέσεις, ιδίως για ζητήματα όπως αυτό της διεθνούς τρομοκρατίας.

Με απλά λόγια, όλη η φασαρία γίνεται για τα μάτια των Αμερικανών, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή που η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις φέρνει διλήμματα και στην ελληνική κυβέρνηση, όπως π.χ. ο βαθμός της δικής της δέσμευσης στο ΝΑΤΟϊκό άρμα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο παλαιότερα.

Σε αυτό το πιθανολογούμενο κενό ψάχνει να... τρυπώσει η Ν.Δ. του Μητσοτάκη. Συνεπώς αυτή η ένταση έχει – και θα έχει – πολύ παρασκήνιο...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: