...και πόσο καταστροφικά είναι;
Οδεύουμε προς τον Β’ Ψυχρό Πόλεμο; Ο Πούτιν, ο Τραμπ και οι λεπτές ισορροπίες...
Oι εντάσεις για τα πυρηνικά όπλα έχουν αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα και κυρίως αφού η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι έχει...
δοκιμάσει επιτυχώς έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Στις ΗΠΑ, το γεγονός αυτό αυξάνει την ανησυχία για τις στρατιωτικές ικανότητες της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν και εντείνει την επιθετική ρητορική της χώρας.
Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της, αυξάνει τη συχνότητα με την οποία διενεργεί δοκιμές πυραύλων ενώ παράλληλα ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Τζιμ Ματίς - ο επονομαζόμενος και «τρελό σκυλί» - προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα με μια «αποτελεσματική και συντριπτική απάντηση» στην περίπτωση που ο Κιμ Γιονγκ Ουν, χρησιμοποιήσει πυρηνικά.
Η ρητορική αυτή υπονοεί μια επιστροφή της επέκτασης των πυρηνικών οπλοστασίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε σε μια συνάντηση με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ότι η ενίσχυση της πυρηνικής ικανότητας της χώρας θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό στόχο για το 2017. Ο Τραμπ στη συνέχεια εμφανίστηκε, κατά την προσφιλή του συνήθεια, στο twitter, για να δώσει τη δική του απάντηση, δηλαδή να υποσχεθεί ότι θα κάνει το ίδιο και εκείνος.
Η ρητορική αυτή οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική δύναμη που υπάρχει πάνω στον πλανήτη και τις απρόβλεπτες καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι αποφάσεις των ηγετών που κουβαλούν τα κλειδιά των πυρηνικών κεφαλών. Και τα πυρηνικά αυτά δεν είναι καθόλου λίγα.
Σύμφωνα με την «Telegraph», μιλάμε για εκατομμύρια κιλοτόνους που βρίσκονται ήδη στις στρατιωτικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν περίπου 15.000 πυρηνικές κεφαλές, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Από αυτές περίπου 10.000 βρίσκονται στα χέρια των στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ οι υπόλοιπες περιμένουν τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελέγχου των Όπλων.
Ποιες χώρες έχουν πυρηνικά όπλα
Υπάρχουν πέντε χώρες με πυρηνικά όπλα στον κόσμο: Η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Αυτές είναι οι χώρες που επίσημα αναγνωρίζεται ότι διαθέτουν τέτοια όπλα από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.
Αυτή η συνθήκη αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τα οπλοστάσια αυτών των χωρών αλλά υπαγορεύει ότι αυτά τα όπλα δεν μπορούν να κατασκευάζονται ή να διατηρούνται για πάντα. Οι χώρες αυτές - σύμφωνα με τη συνθήκη - έχουν δεσμευτεί να τα εξαλείψουν.
Υπάρχουν άλλες τέσσερις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα: το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη και όλες μαζί διαθέτουν περίπου 340 πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι δυο μεγάλες δυνάμεις είναι οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Μαζί κατέχουν το 88% του παγκόσμιου οπλοστασίου πυρηνικών αποθεμάτων. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε 93% όταν εξετάζουμε και τα πυρηνικά όπλα που έχουν αποσυρθεί.
Σημειώνεται δε, ότι όλα αυτά τα στοιχεία βασισμένα στα στατιστικά του Συνδέσμου Ελέγχου των Όπλων, είναι κατ’ εκτίμηση, καθώς υπάρχει μεγάλη μυστικοπάθεια όλων των χωρών αναφορικά με το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.
Πόσο θανατηφόρα είναι αυτά τα πυρηνικά όπλα
Η σημερινή «συλλογή» των 14.900 πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και να ισοπεδώσει δεκάδες πόλεις. Τα πυρηνικά όπλα ΗΠΑ και Ρωσίας μαζί έχουν ισχύ που αντιστοιχεί σε 6,600 μεγατόνους. Πρόκειται για το ένα δέκατο της συνολικής ηλιακής ενέργειας που λαμβάνει η Γη κάθε λεπτό.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα NukeMap, η πτώση της B-83 - είναι η μεγαλύτερη βόμβα στο σημερινό οπλοστάσιο των ΗΠΑ - θα μπορούσε να σκοτώσει 1,4 εκατομμύρια άτομα τις πρώτες 24 ώρες. Ακόμη 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα τραυματίζονταν καθώς η ακτίνα της θερμικής ακτινοβολίας θα έφτανε τα 13 χλμ.
Ομοίως η μεγαλύτερη βόμβα που δοκίμασε ποτέ η ΕΣΣΔ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σκοτώσει 7,6 εκατομμύρια άτομα και να τραυματίσει 4,2 εκατομμύρια άτομα αν έπεφτε σε περίπου 7.880 χλμ. με άνεμο 15 μίλια την ώρα, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα οπλοστάσια τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας υπόκεινται σε διάφορες συνθήκες που θέτουν όρια στους αριθμούς και τα είδη των πυρηνικών κεφαλών και των συστημάτων εκτόξευσης που αυτές κατέχουν. Αν όμως κάποια χώρα επεκτείνει περισσότερο την πυρηνική της δύναμη - όπως είπαν ο Πούτιν και ο Τραμπ ότι θα κάνουν - οι συνθήκες αυτές θα μπορούσαν εύκολα να αχρηστευτούν και ο κόσμος να εισέλθει σε μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου