To αίτημα της πολιτείας για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα γεγονότα της Μανωλάδας ήταν...
απαράδεκτο.
Η καταδίκη της χώρας δεν οφείλεται σε κάποια αόριστη παράλειψη αλλά στην απόφαση-όνειδος των δικαστηρίων που αθώωσαν τους ιδιοκτήτες των σύγχρονων δούλων.
Σωστά ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να ακυρώσει τη προσφυγή. Άλλωστε ο ίδιος ο είχε επιδοκιμάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ομως, για να μην επαναληφθούν παρόμοιες αποφάσεις, που στη συγκεκριμένη περίπτωση νομιμοποιούσε το εμπόριο ανθρώπων και την καταναγκαστική εργασία, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παρέκαμψε ή όχι την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων, όπως καταγγέλλεται. Να εξακριβωθεί αν πρόκειται για απαράδεκτο αυτοματισμό ή στοχευμένη πρωτοβουλία υπονόμευσης της εκτελεστικής εξουσίας.
Ξεπερνάει φυσικά τα όρια της γελοιότητας η περίπτωση Άδωνι Γεωργιάδη, που έσπευσε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση για απόπειρα «συγκάλυψης», εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των εργατών στα φραουλοχώραφα. Ξεχνώντας ότι είναι αυτός που υποστήριζε ότι οι εργάτες επιτέθηκαν στα αφεντικά τους και ότι τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς στον αέρα καθώς «τα σκάγια έπεφταν».
Για όσους δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου, η όλη υπόθεση είναι μια ηχηρή επιβεβαίωση της κριτικής που δέχεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης για τη ροπή του σε αποφάσεις ταξικά και ιδεολογικά μονομερείς. Ηχηρή επιβεβαίωση ήταν και η χθεσινή αυτοκτονία της 42χρονης εργαζόμενης, που είχε μείνει απλήρωτη επί 15 μήνες. Είχε προηγηθεί η γνωστή απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία θεωρεί πως η μη καταβολή του μισθού δε συνιστά βλαπτική μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος...
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου