30.7.17

Η βαριά ατζέντα του Σεπτεμβρίου...

«Γυμνός» από παροχές θα ανέβει σε έναν περίπου μήνα στη ΔΕΘ ο Τσίπρας...

Μετά και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές – τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή, ένα...
χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό του Σαμαρά και του Στουρνάρα – οι τόνοι σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα αρχίσουν να κατεβαίνουν.

Με κλεισμένη τη δεύτερη αξιολόγηση, το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου θέλει οι επόμενες εβδομάδες να κυλήσουν χωρίς απρόοπτα και εντάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν – μετά τις διακοπές υπουργών και πρωθυπουργού – οι προετοιμασίες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η φετινή ομιλία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα ανεβαίνει στο βήμα της ΔΕΘ, οι πολίτες θα παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας δύο - δύο.
Το επιχείρημα ότι «βγήκαμε» στις αγορές θα έχει πλέον «παλαιώσει», πέραν του ότι οι πολίτες δεν θα δώσουν και ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι μειώσαμε το spread των ομολόγων κατά 0,3% για ένα κομμάτι δανείου που αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού χρέους. Πόσω μάλλον που την ίδια στιγμή θα καλούνται να πληρώνουν φόρους 5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Καμία παροχή

Περιθώρια για παροχές δεν υπάρχουν. Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού φέτος δεν αφήνει τα περυσινά περιθώρια. Πρώτον, διότι ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει ανέβει υψηλότερα (από το 0,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 1,75% φέτος) και, δεύτερον, διότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν φέτος εκπλήξεις αντίστοιχες με τις περυσινές (σ.σ.: βλέπε 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, η οποία όμως δόθηκε εφάπαξ ενώ συνοδεύτηκε με μόνιμες περικοπές αποδοχών από το 2019).

Όσο για το επιχείρημα περί επιστροφής στην... κανονικότητα, έχει ήδη «θολώσει» μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου. Οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι, ακόμη και αν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, για την περίοδο 2019-2022 τους περιμένει ακόμη ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Τους πολίτες αυτό τους «πονάει» κατά κύριο λόγο: τα μέτρα. Και όχι αν υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση με τους δανειστές ή αν η Βελκουλέσκου θα πιάνει... στασίδι στο Χίλτον ανά τρεις ή πέντε μήνες (κάτι άλλωστε που δεν έχει αποκλειστεί ακόμη για την περίοδο μετά το 2018). Μέχρι και το «καλό πακέτο μέτρων» των 4 δισ. ευρώ, δύσκολα θα το... υπενθυμίσει ο πρωθυπουργός στους πολίτες τον Σεπτέμβριο. Οι μνήμες από τα λεγόμενα του ΔΝΤ (σ.σ.: τα θετικά μέτρα δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν πριν από το 2023) θα είναι ακόμη πολύ νωπές.

Και να ήταν μόνον αυτά; Όλα της... ΔΕΘ δύσκολα. Πέρυσι, στη... φαρέτρα της κυβέρνησης υπήρχε και ένα επιχείρημα: «προστατέψαμε τις κύριες συντάξεις». Φέτος τι θα πει ο πρωθυπουργός; Ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι οι οποίοι, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά και πληθωρισμού, θα φτάσουν να χάσουν τα επόμενα χρόνια μέχρι και το ένα τρίτο του σημερινού τους εισοδήματος;..

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: