Με βαριά πολιτικά πυρά και σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που αναμένεται να...
ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια.
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, όπως φάνηκε τόσο από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης όσο και από την συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αποκτά χαρακτήρα και ιδεολογικής αναμέτρησης καθώς κινείται σε σαφώς διαφορετική κατεύθυνση από τον γνωστό νόμο Διαμαντοπούλου και φέρνει σημαντικές αλλαγές στην δομή και λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Στην κορυφή των επίμαχων διατάξεων βρίσκονται εκείνες που ενισχύουν την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου και επαναφέρουν την συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων – κινήσεις, που ενεργοποιούν τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας περί ασφάλειας και φέρνουν σε πρώτο πλάνο το δόγμα “νόμος και τάξη” της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αποσαφηνίζοντας τις παρεμβάσεις, και απαντώντας στην εν λογω κριτική, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος – ο οποιος θα ηγηθεί και διυπουργικής επιτροπής για το θέμα του ασύλου – επεσήμανε πως στο εξής την ευθύνη για τη άρση του ασύλου θα την έχει το πρυτανικό συμβούλιο. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για χρονοβόρο διαδικασία που δίνει χώρο στην παραβατικότητα, ωστόσο ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως οι διατάξεις του νόμου είναι απολύτως σαφείς σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να παρεμβαίνει η αστυνομία σε χώρους των Πανεπιστημίων.
Πέραν του ασύλου, το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι οιι εκπρόσωποι των φοιτητών θα ψηφίζουν στη συνέλευση του τμήματος για θέματα όπωβς αλλαγή γνωστικού αντικειμένου για το οποίο έχει διοριστεί ένας πανεπιστημιακός, για την οργάνωση κοινών μαθημάτων με άλλα τμήματα, για έγκριση συγγραμμάτων, για μετακινήσεις πανεπιστημιακών.
Την αντιπαράθεση τροφοδοτούν και τρεις ακόμη παρεμβάσεις – οι διατάξεις που προβλέπουν αντικατάσταση των συμβηουλίων διοικησης και μείωση των αμοιβών των διδασκόντων, καθώς και εξομοίωση των master με τους τίτλους των πενταετών προπτυχιακών σπουδών.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τον νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως κατήγγειλε «προχειρότητα, οπισθοδρόμηση και υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του υπουργού».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει δική της πρόταση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ ο εκπρόσωπο της Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος άσκησε έντονη κριτική στο θέμα του ασύλου αλλά και της εξομοίωσης των master με τα πτυχία 5ετών σπουδών.
Στελέχη της ΝΔ προαναγγέλλουν και προσφυγές στη δικαιοσύνη μετά την ψήφιση του νόμου θέτοντας ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε διατάξεις όπως εκείνες που αφορούν την θεσμοθέτηση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας σε κάθε διοικητική περιφέρεια.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας στην κριτική είπε ότι το νομοσχέδιο αποκαθιστά τη λειτουργία του ακαδημαϊκού χώρου, και προανήγγειλε μάχη στην Ολομέλεια τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τις δικές του «κόκκινες γραμμές»...
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου