...ούτε επαρχία της Τουρκίας...
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσει προσεκτικά την...
κατάσταση, προσθέτοντας ότι όλα τα τουρκοκυπριακά κόμματα συμφωνούν ότι επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ίσων με τους Ελληνοκύπριους και ότι δεν πρόκειται να γίνουν «μπάλωμα» σε αυτούς, αλλά ούτε και πρόκειται να εγκρίνουν μια σχέση που θα τους μετατρέπει σε επαρχία της Τουρκίας.
Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να υπάρξει εξήγηση των λόγων του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά από τον ΓΓ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Διαφωνίες, είπε, υπήρξαν και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απαίτηση για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ υπάρχει αναφορά στην Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαριστεί όλες τις πλευρές για την προσπάθεια που κατέβαλαν, όπως τυπικά συμπεριφέρεται ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, που θεωρεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων από τις δύο πλευρές λόγω του ρόλου τους στη προσπάθεια για επίλυση.
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» και η τουρκοκυπριακή πλευρά σε αυτή τη διαδικασία «δεν ήταν κομπάρσος, αλλά έλαβε μέρος ως παράγοντας. Όπως ήμασταν και στο Μοντ Πελεράν και στην Γενεύη, έτσι και στο Κραν Μοντανά συμπεριφερθήκαμε με τον ίδιο τρόπο, δεν ήμασταν κομπάρσοι».
Κατά τον κ. Ακιντζί η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ο αρχιτέκτονας όλων των Διασκέψεων για το Κυπριακό και ενήργησαν σε στενή συνεργασία και αυτή τη φορά με την Τουρκία.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε σε διάφορα που έχουν ακουστεί μετά τον Κραν Μοντανά κάνοντας λόγο σε βαρείς χαρακτηρισμούς «που θυμίζουν παλιές εποχές». Κάλεσε δε τους δημοσιογράφους να κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία και να φτάσουν στην πληροφόρηση που ο ίδιος, λόγω της θέσης του, δεν μπορεί να αποκαλύψει αλλά και να μιλήσουν με πολιτικούς και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που βρίσκονταν στην Ελβετία. «Δεν πρέπει να υποτιμούνται τόσο εκλελεγμένα άτομα και η αντιπροσωπεία ενώ συνεχίζουν οι διαπραγματεύσεις».
Το βασικό, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι τί θα γίνει αύριο σημειώνοντας ότι «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό».
Αναφερόμενος στο θέμα της παρουσίας των στρατευμάτων, είπε ότι «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών». Στην Διάσκεψη, ανέφερε, δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα και έκανε λόγο για «χάσμα» και σε άλλα θέματα εκτός των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου