Για 70.728 θέσεις θα διαγωνιστούν 104.985 υποψήφιοι φοιτητές όλων των κατηγοριών στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που...
αρχίζουν Τρίτη στα Επαγγελματικά Λύκεια, και Τετάρτη στα Γενικά Λύκεια. Σε λίγα εικοσιτετράωρα δεκάδες χιλιάδες 17χρονοι μαθητές θα ριχτούν στη "μάχη" για μια θέση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Η εξεταστική περίοδος θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και από τις 7 έως τις 19 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.
Φέτος, για δεύτερη χρονιά οι υποψήφοι θα εξεταστούν με το σύστημα των 4+1 μαθημάτων, και για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν επαναληπτικά παρά μόνο τον Σεπτέμβριο, μαζί με τους ομογενείς, διεκδικώντας ειδικό ποσοστό 0,5% επί των θέσεων εισακτέων. Εκπαιδευτικοί αναλυτές συνιστούν, πάντως, στους μαθητές να αποφύγουν τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων, παρά μόνο αν παραστεί ανάγκη. Κι αυτό γιατί οι υποψήφιοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μόνο δύο θέσεις ανά τμήμα μέσα από τις επαναληπτικές εξετάσεις: μια αυτοί των ΓΕΛ και μία εκείνοι των ΕΠΑΛ. Κι αυτό, αν πιάσουν τη “βάση” που καθορίστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία του Ιουνίου.
Εξαίρεση θα είναι ελάχιστες σχολές και τμήματα των οποίων οι εισακτέοι υπερβαίνουν τους 400 -μόλις 34 στα 468 συνολικά. Σε αυτές εντάσσονται η Νομική Αθήνας και η Νομική Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να δηλώνουν συμμετοχή στην επαναληπτική εξέταση ως και 1.000 υποψήφιοι ανά έτος -αριθμός υπερβολικά μεγάλος για να δικαιολογήσει απλές ασθένειες, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί με εμπειρία. Για φέτος συστήνουν στους μαθητές να συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία, μιας και τα θέματα εκτιμάται πως θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Ορισμένα μαθήματα πέρυσι, όπως η Φυσική και η Χημεία ήταν ιδιαίτερα εύκολα, με αποτέλεσμα "να ακυρώνεται στην πράξη το διάβασμα των πολύ καλών μαθητών", όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην "Α" ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης. Όμως γι' αυτό ευθύνεται εν μέρει και η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος εξέτασης. "Φέτος τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, εκτιμώ, σε όλα τα μαθήματα", επισημαίνει ο Στρ. Στρατηγάκης.
Το 2016-2017, λόγω των ιδιαίτερα εύκολων θεμάτων στη Φυσική λίγο πάνω από 5.000 μαθητές έγραψαν πάνω από 19. Ο αριθμός των αριστούχων ξεπέρασε τις 6.600 όσον αφορά στη Χημεία. Οι πρόσφατες προσφυγές στο ΣτΕ εναντίον των πανελλαδικών "πατάνε" πάνω σε αυτό το επιχείρημα ακριβώς: πολλοί έγραψαν πολύ καλά στα μαθήματα βαρύτητας, με αποτέλεσμα να καθορίσει την εισαγωγή σε τμήματα υψηλής ζήτησης η επίδοση στην έκθεση.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
* Οι βάσεις καθορίζονται από τρεις παράγοντες: βαθμός δυσκολίας εξεταζόμενων μαθημάτων, αριθμός υποψηφίων που θα δηλώσουν κάθε σχολή, σειρά προτίμησης των τμημάτων στα Μηχανογραφικά Δελτία. Ο τελευταίος θεωρείται αστάθμητος παράγοντας.
* Η συμμετοχή στις πανελλαδικές κατοχυρώνεται με την εξέταση σε τουλάχιστον ένα μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.
* Αν δεν προσέλθει υποψήφιος σε εξέταση μαθήματος, κρίνεται ότι εξετάστηκε και βαθμολογήθηκαν μηδέν (0).
* Κατά την είσοδο αίθουσα εξέτασης δεν επιτρέπεται να έχουν οι υποψήφιοι βιβλία, σημειώσεις, κινητά τηλέφωνα, διορθωτικό υγρό, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, άλλα αντικείμενα ή οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δολιεύεται τις εξετάσεις.
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου