Πριν από λίγες ημέρες έγινε viral η είδηση της σύλληψης του συνταξιούχου δημοσιογράφου και ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Φιλιππάκη. Λίγες...
ώρες μετά αποδείχτηκε ότι δεν έγινε ποτέ σύλληψη και ότι η ανάρτηση που ενημέρωνε για τη σύλληψη από τον ίδιο τον Γ. Φιλιπάκη ήταν προϊόν χακαρίσματος. Τουλάχιστον με βάση ό,τι δήλωσε ο δικηγόρος του δημοσιογράφου. Σε κάθε περίπτωση, μια αναληθής ανάρτηση στο Facebook έγινε ξανά viral ως πραγματική είδηση, σε σημείο που κάποιοι ετοιμάζονταν να οργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ.
«Οι αναρτήσεις στα social media μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες ειδήσεις πριν επαληθευτούν;» ανέφερε στην κατάληξη του άρθρου που έδειχνε τι τελικά δεν συνέβη με τον Γ. Φιλιππάκη η σελίδα ellinikahoaxes, η μοναδική στη χώρα που αποκαλύπτει συστηματικά τις ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Με βάση αυτό το ερώτημα, απευθυνθήκαμε στον Θοδωρή Διανιηλίδη που είναι και ο εμπνευστής της προσπάθειας και στον καθηγητή Επικοινωνίας και ΜΜΕ Γιώργο Πλειό.
Καθημερινό φαινόμενο
«Είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο να ξεκινούν ψεύτικες ειδήσεις από τα social media. Ας πούμε, τον τελευταίο μήνα διαδίδεται ότι γίνονται απόπειρες απαγωγής παιδιών σε διάφορες πόλεις όπως στην Αθήνα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, στα Γιάννενα. Για καμία απόπειρα δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από την αστυνομία ότι συνέβη» λέει ο Θ. Διανιηλίδης.
«Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο, τίποτα απολύτως. Το πρόβλημα με τα social media είναι ότι διαδίδονται γρήγορα 'ειδήσεις' από ανθρώπους που δεν είναι δημοσιογράφοι. Η ανάρτηση, άπαξ και αναπαραχθεί, από πολλούς εκλαμβάνεται ως γεγονός» υπογραμμίζει ο Γ. Πλειός...
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου