3.6.17

Σενάρια επί σεναρίων...

για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους... 

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη συνεδρίαση του Eurogroup (15 Ιουνίου) και με δεδομένο πως...
το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, οι αναφορές του εγχώριου και του διεθνή Τύπου πυκνώνουν, επικαλούμενες πληροφορίες αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση. Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει όλες αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν τις εναλλακτικές προοπτικές μίας πιθανής συμφωνίας που όμως απέχει από την «καθαρή λύση» που αναζητεί η κυβέρνηση.
Reuters και Bloomberg

Ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μεταθέτει την αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2048 αποκαλύπτει το οικονομικό πρακτορείο Reuters μέσω διαρροών από το Βερολίνο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως σε μία τέτοια περίπτωση οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναβάλουν την είσπραξη εσόδων έως 123 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Μια τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των τόκων θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο του Γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ. που στρώνει το χαλί για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά τις πιέσεις που δέχεται.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Bloomberg έκανε επίσης αναφορά σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές και αναφέρεται στην πρόταση του ESM για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο ESM εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μια σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 1,8% (του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%.

Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:

► Κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

► Επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

► Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια

► Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050

► Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.
Αντίδραση

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Reuters κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για διαστρεβλώσεις:

«Μερίδα των ΜΜΕ έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο. Πόσα ακόμη, άραγε, θα επινοήσουν; Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», ανέφεραν (ΑΠΕ-ΜΠΕ) κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Εγχώριος Τύπος

Τα σενάρια συνεχίζονται και στον εγχώριο Τύπο. Η «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται σε ένα Plan B για την Ελλάδα και το χρέος.

Το εναλλακτικό αυτό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ, προβλέπει:

►Το ΔΝΤ δεν θα βρίσκεται πλέον στο «μπροστινό κάθισμα» του ελληνικού προγράμματος.

►Η ελάφρυνση χρέους θα είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη και

►Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το Ταμείο.

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, για πρώτη φορά στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup. Με βάση αυτό, το φθινόπωρο και πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να αποφασιστεί ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει, καθώς απαιτεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που προτίθενται να δώσουν οι Ευρωπαίοι.

Έτσι, η Γερμανία δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μία επώδυνη για αυτήν ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ θα κρατήσει την αξιοπιστία του.
«Εθνικός στόχος»

Με αφορμή τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος που δεν είναι και το πλέον θετικό για την κυβερνητική πλειοψηφία μίλησε για «εθνικό στόχο».

«Η διεκδίκηση μιας οριστικής διεξόδου από την κρίση, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης, μετά από επτά χρόνια ύφεσης και σκληρής προσαρμογής, δεν αφορά απλά τον πολιτικό στόχο μιας κυβέρνησης ή την προοπτική μιας κυβερνητικής θητείας. Αφορά το μέλλον του τόπου. Δεν είναι πολιτικός στόχος. Είναι εθνικός στόχος», ανέφερε υπολογίζοντας πως αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα αναζητηθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής μία εβδομάδα αργότερα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: