6.6.17

Βουλή: Εγκρίθηκαν τα μέλη της Αρχής...

Αποτέλεσμα εικόνας για εδρανα βουλης
... για την καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος...
Με 16 ψήφους υπέρ, δύο «παρών» και τρεις απόντες, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής τα...
τακτικά μέλη που θα στελεχώσουν την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, πρόκειται για έμπειρους δημοσίους υπαλλήλους υψηλού επιστημονικού κύρους, επισήμανση στην οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και καταδείχθηκε και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που δεν είχε καμία αρνητική ψήφο.

Υπέρ του διορισμού τους τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που δήλωσαν «παρών».

Τα προτεινόμενα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή τακτικά μέλη της Αρχής που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Θεσμών, είναι:

Από την Α' Μονάδα: Σπυρίδων Χρυσανθακόπουλος, Παρασκευή Θεοδωροπούλου, Ιωάννης Κατσίπης, Βασιλική Αρβανιτοπούλου, Ζωή Τζήκα, Παναγιώτης Παπατσώρης, Κωνσταντίνος Αγοραστός και Σπυρίδων Σταύρου.

Από τη Β΄ Μονάδα: Παναγιώτης Στουρνάρς και Γεώργιος Γιάννινα.

Από τη Γ΄ Μονάδα: Γεράσιμος Παράσχος και Ιωάννης Περρέας.

Η Παρασκευή Θεοδωροπούλου από την Α' Μονάδα, έκανε λόγο για αποτελεσματική λειτουργία της Αρχής και σωστά και σημαντικά βήματα στο θέμα των διασταυρώσεων των στοιχείων, τονίζοντας ότι το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας, που έφθασαν στις 444 και αντιστοιχούν σε 300 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το 2015 οι δεσμεύσεις έφθασαν στις 402 και αντιστοιχούσαν στα 235 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παράσχος της Γ' Μονάδας έδωσε έμφαση στην πλήρη ένταξη των «πόθεν έσχες» στο πληροφοριακό σύστημα, τονίζοντας ότι ήδη έχουν σταλεί ηλεκτρονικά 125.000 και αναμένεται ότι έως τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 200.000 και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά οι διασταυρώσεις των στοιχείων θα είναι ηλεκτρονικές.

«Ήδη, είμαστε σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα και μέχρι τέλη Ιουλίου ο κάθε προϊστάμενος του οργάνου ελέγχου, θα ξέρει ποιοι δεν κατέθεσαν δήλωση «πόθεν έσχες» επεσήμανε. Όπως είπε, με την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, θα σταματήσει πια το φαινόμενο, επί 10 χρόνια υπόχρεοι να μην έχουν υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Πρόσθεσε δε ότι περίπου 300 υπόχρεοι από τους 2.500 δεν είχαν καταθέσει «πόθεν έσχες» και αρκετοί από αυτούς οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: