Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 στην Ουάσιγκτον έκανε κρύο με έντονη χιονόπτωση. O Τζέιμς Ινχόουφ, ένας ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Οκλαχόμα, έφτιαξε μία χιονόμπαλα και την...
πήρε μαζί του στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή για το Περιβάλλον. Την πέταξε, χαριτωμένα, προς τον πρόεδρο. «Αυτό είναι χιόνι απ’ έξω. Κάνει κρύο, χιονίζει και εμείς εδώ συζητάμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Ο Τιμ Γουόλμπεργκ από το Μίσιγκαν, είναι ρεπουμπλικάνος, μέλος του Κογκρέσου. Πριν από λίγες μέρες είπε στους ψηφοφόρους του ότι, ως χριστιανός, πιστεύει πως αν διαταραχθεί το κλίμα, θα υπάρξει θεϊκή παρέμβαση. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ούτε για διεθνείς συμφωνίες, ούτε για παρεμβάσεις στη βαριά βιομηχανία των ΗΠΑ.
O Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα, καταγγέλλοντας το περιεχόμενό της, ως επιβλαβές για τα συμφέροντα της χώρας.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πήγε ένα βήμα πιο πέρα, αποκαλύπτοντας τη συμπαιγνία ανάμεσα στην επιστήμη και στα «μεγάλα συμφέροντα» που δημιούργησαν «το κατασκεύασμα της κλιματικής αλλαγής». Θα κάνει ο Τραμπ κανένα tweet περί GENOP και θα μας ξυπνάνε νυχτιάτικα οι Αμερικανοί για να τους εξηγήσουμε τι εννοεί. Ομως δεν εννοεί τίποτα περισσότερο από το προφανές.
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, ο Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συνδέονται μεταξύ τους με ομοειδή συμφέροντα. Στην Αμερική έχουν το πετρελαϊκό καρτέλ και τη βαριά βιομηχανία. Οι πετρελαιάδες δεν θέλουν να ακούν για εναλλακτικές μορφές ενέργειας και πολλοί βιομήχανοι είναι αλλεργικοί στις «πράσινες» παρεμβάσεις. Στην Ελλάδα έχουμε τη ΔΕΗ και τον λιγνίτη. Η χώρα δεσμεύεται από συμφωνίες και μνημονιακές υποχρεώσεις για σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη με εμπλοκή ιδιωτών και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τα ημερολόγια παραμένουν στον 20ο αιώνα. Εν ανάγκη θα έσκαβαν τον λιγνίτη με τα χέρια προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα. Υποχρέωση του συνδικαλιστή είναι να υπερασπίζεται τα κεκτημένα.
Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έγινε δεκτή με χλεύη. Ομως λίγη συστολή δεν θα έκανε κακό. Στη χώρα με τις εκατοντάδες παράνομες χωματερές, τα αυθαίρετα, τα μπαζωμένα ποτάμια, τις χτισμένες ακτές και την αιθαλομίχλη των τζακιών, ίσως είναι ελαφρώς άκομψο να στρέφεις το δάχτυλο προς τον καλύτερο φίλο του λιγνίτη. Πριν κοιτάξεις τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ρίξε μια ματιά γύρω σου. Αξίζει, όμως, να έχεις το νου σου για αυτήν την τάση που, σταδιακά αναπτύσσεται στις ΗΠΑ και δίνει σαφές πολιτικό στίγμα στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής. Δεν πρόκειται πλέον για άποψη, αλλά για αντιδραστική στάση ζωής. Μπορεί πάνω από σπίτι σου να έχει εγκατασταθεί σύννεφο τροπικής βροχής, όμως επιμένεις να αρνείσαι την κλιματική αλλαγή επειδή, οι άνθρωποι που σου μιλούν για αυτήν, ανήκουν στο «σύστημα» ή θεωρούνται, εξ ορισμού, συνδεδεμένοι με την Αριστερά. Δείτε και γύρω σας πόσοι ανησυχούν για τους ψεκασμούς, πιστεύουν ότι η κρίση κατασκευάστηκε, αμφιβάλλουν για τα εμβόλια. Τα πάντα είναι πιθανά όταν απουσιάζει η κοινή λογική.
Αν, λοιπόν, η άρνηση της κλιματικής αλλαγής ταυτιστεί με την αντισυμβατική, αντισυστημική στάση απέναντι στα πράγματα, η ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ θα γίνει ιδεολογική πλατφόρμα για τον τύπο που θα κάνει μπάρμπεκιου καίγοντας λάστιχα για να εκνευρίσει το κατεστημένο και, κυρίως, τον τύπο στο απέναντι σπίτι...
protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου