7.6.17

Ο Σταύρος Κοντονής απέσυρε την προσθήκη του 187 και 187 Α...

Σταύρος Κοντονής
Μετά τη χθεσινή σωρεία αντιδράσεων για τις προσθήκες στα άρθρα (187 και 187 Α) στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί εγκληματικών οργανώσεων και...
περί τρομοκρατίας, προσθήκες που προέβλεπαν με πολύ γενικό τρόπο την περαιτέρω ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου, ο Σταύρος Κοντονής απέσυρε από την ανοιχτή διαβούλευση το επίμαχο άρθρο:

«Οποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξη σε τέτοια και προκαλεί κίνδυνο τέλεσης των εγκλημάτων αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Οποιος μέσω παροχής οδηγιών, πληροφοριών ή κατευθύνσεων προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, τιμωρείται, αν δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή, σύμφωνα με άλλη διάταξη, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

Στην περίπτωση του αντιτρομοκρατικού η προσθήκη προβλέπει μεγαλύτερη ποινή εάν η προς εκτέλεση πράξη συνιστά κακούργημα και: «Με τις ποινές της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται όποιος με οποιονδήποτε τρόπο εκπαιδεύει άλλον στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών ενόψει της διάπραξης του εγκλήματος [...]».

Δεν μπορεί εδώ να μην αναγνωρίσει κανείς τα άμεσα αντανακλαστικά του υπουργού ακόμα κι αν η πρόθεση του υπουργείου ήταν απλώς και μόνο η ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού πλαισίου του 2008.

Είναι γεγονός ότι ειδικά το ζήτημα της εκπαίδευσης σε όπλα κλπ. επίδοξων εγκληματιών ή τρομοκρατών είναι το βασικό σημείο που απαιτεί ειδική διάταξη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και όχι ο εν γένει δημόσιος λόγος οποιουδήποτε.

Η δήλωση του υπουργού στη σημερινή «Εφ.Συν.», ότι σε καμία περίπτωση οι προσθήκες δεν ποινικοποιούσαν ούτε το φρόνημα ούτε τον εγκωμιασμό αλλά αποκλειστικά την προτροπή και την προετοιμασία εγκληματικών πράξεων, μπορεί να ήταν καθαρή αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιος ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον με «λάθος» τρόπο. 

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η παράδοση ποινικοποίησης της άποψης δεν έχει ολοκληρωτικά εκλείψει, μια τέτοια διάταξη ήταν πολύ πιθανό να προκαλέσει αφορμή για διώξεις ακόμα και φρονηματικού τύπου.

Πολύ σωστά, λοιπόν, ο Σταύρος Κοντονής απέσυρε τη διάταξη που προκάλεσε γενικευμένη κατακραυγή μια και θεωρήθηκε ότι οδηγούσε σε μεγαλύτερη αυστηροποίηση ενός ήδη ασφυκτικά κατασταλτικού νόμου.  

A.Ψ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: