3.5.17

Προς έκτακτο EwG για την τεχνική συμφωνία...

 με τα μάτια στο G7 για το χρέος...

H προκαταρκτική τεχνική συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) που θα...
γίνει αύριο, σύμφωνα με το Bloomberg και αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για την συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναμένεται να λάβει χώραν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7 στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας.

Η αυριανή τηλεδιάσκεψη του EWG δεν συνδέεται με την προγραμματισμένη συνάντηση για τις 15 του μήνα που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Μαΐου σύμφωνα με το Bloomberg. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε την αυριανή τηλεδιάσκεψη.

Οπως είχαμε επισημάνει στις 28 Απριλίου, η ελληνική πλευρά επιδίωκε την έκτακτη σύγκληση μέσω τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και σίγουρα πριν την συνάντηση στο Μπάρι. Σκοπός του EWG ήταν η προετοιμασία του Washington Group στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι πολιτικοί επικεφαλής των θεσμών όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το Washington Group, το οποίο θεωρείται σημαντικό για μια ενδεχόμενη συμφωνία των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μπορεί να συγκληθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7. Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κρίνονται απαραίτητα για να καταστεί το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο και να πεισθεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Ποόυλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαικού γραφείου του ΔΝΤ, τόνισε χθες σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι το Ταμείο καλωσορίζει μεν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές για τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όμως χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους ώστε το Συμβούλιο του ΔΝΤ να εξετάσει μια συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

«…θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε από τώρα το Συμβούλιο πως έχουμε μια κοινή κατανόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το τί είδους μέτρα είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί αυτή η ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Τόμσεν.

Η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται καταλυτική για να πεισθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να θέσει το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανώτερη τραπεζική πηγή από την Αθήνα, η ΕΚΤ θέλει νομικά κείμενα για το χρέος και όχι πολιτικές δηλώσεις προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η ίδια πηγή εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο QE από τον Ιούλιο αν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE είναι ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης καθώς θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με πολλαπλές, θετικές επιδράσεις στη ρευστότητα της οικονομίας, την ψυχολογία και την οικονομική δραστηριότητα.

Το πρώτο βήμα έγινε με την τεχνική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών η οποία προβλέπει μεσοσταθμική μείωση των παλαιών συντάξεων έως και 9% από το 2019 και μείωση του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ περίπου από το 2020. Περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τα εργασιακά, την ενέργεια, και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μηδενισμός της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ και μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, για χαμηλά εισοδήματα αν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

To επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων στη Βουλή πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου και οι συζητήσεις για το χρέος.

Πληροφορίες: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: