Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και συστηματικό bullying, αλλά κυρίως μια ακροδεξιά συνωμοσία στους...
κόλπους των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας είναι μερικά από τα σκάνδαλα που πλήττουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και, για πολλούς, μεταξύ των πιθανών διαδόχων της Αγκελα Μέρκελ.
Η πρώτη αντίδραση της υπουργού στα σκάνδαλα ήταν να ρίξει το φταίξιμο στην αδύναμη ηγεσία του στρατού.
Χθες όμως δήλωσε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στις ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις».
«Είναι δική μου ευθύνη η διαχείριση καταχρήσεων που γνωρίζουμε, πράγμα το οποίο και κάνω» είπε στην Bild, ζητώντας την διεξαγωγή εις βάθος έρευνας για όλες τις υποθέσεις.
Η απομάκρυνση του στρατηγού
Πριν μερικές ημέρες οι επίμονες καταγγελίες για βίαιες τελετουργίες μύησης (καψόνια), για σεξουαλική παρενόχληση και περιστατικά bullying στα εκπαιδευτικά κέντρα των ενόπλων δυνάμεων οδήγησαν στην απαλλαγή από τα καθήκοντα του τον 63χρονο υποστράτηγο Γουόλτερ Σπίντλερ, επικεφαλής της εκπαίδευσης των στρατιωτών.
Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας ελήφθη επειδή ο Σπίντλερ δεν ερεύνησε ενδελεχώς τις καταγγελίες για κακή συμπεριφορά και διαγωγή των εκπαιδευτών του στο στρατόπεδο του Sondershausen, στην ανατολική Γερμανία.
Σύμφωνα με το Spiegel, αρκετοί στρατιώτες υπέβαλαν καταγγελίες για «τιμωρίες» και «φραστική κακοποίηση» από δύο λοχίες-εκπαιδευτές που κατηγορούνται ότι αποκαλούσαν τους νεοσύλεκτους «γενετικά σκουπίδια» και τους ανάγκαζαν να τρέχουν μέχρι του σημείου της σωματικής κατάρρευσης τους.
Καταγγελίες για περίεργη συμπεριφορά των εκπαιδευτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν κάνει ακόμα και κάτοικοι της κοντινής πόλης.
Παρά όμως τις επανειλημμένες αναφορές- και ένα πρόστιμο που επιβλήθηκε σε έναν από τους λοχίες ύψους 1.500 ευρώ - ο Σπίντλερ άργησε πολύ να διατάξει έρευνα.
Υπήρχαν υποψίες ότι η ομάδα του Σπίντλερ σκόπιμα παρεμπόδιζε την έρευνα- σημειώνει η DW -και άφησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την εντύπωση ότι δεν υπήρχαν προβλήματα στο κέντρο εκπαίδευσης.
Κι άλλα παρόμοια σκάνδαλα αναφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες στις επίσημες εκθέσεις του υπουργείου Αμυνας, μεταξύ άλλων σε στρατόπεδο στη νότια πόλη Pfullendorf όπου μια γυναίκα νεοσύλλεκτη υποχρεώθηκε να γδυθεί και να χορέψει γυμνή.
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση έτσι και σε αυτήν, η καταγγελία της γυναίκας παρέμεινε στα συρτάρια επί μήνες.
Παρότι η απόφαση της υπουργού να απομακρύνει τον στρατηγό έγινε δεκτή μετ'επαίνων από ορισμένους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής, οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ήταν πιο επικριτικοί, ενώ η αντιπολίτευση έκανε στην ουσία λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Ο ύποπτος συνωμότης υπολοχαγός
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των σκανδάλων στον στρατό ήταν η υπόθεση του 28χρονου υπολοχαγού Franco A., ο οποίος συνελήφθη πριν μια εβδομάδα με την υποψία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση με στόχο αιτούντες άσυλο και κεντροαριστερούς πολιτικούς, μεταξύ άλλων τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών Heiko Maas και τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ.
Εκτός από τον υπολοχαγό έχει συλληφθεί και ένας 24χρονος φοιτητής στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν εκρηκτικά.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο Franco A. είχε εμφανιστεί ως «Σύρος πρόσφυγας» στις αρμόδιες υπηρεσίες τον περασμένο Ιανουάριο, είχε καταθέσει αίτημα ασύλου και εισέπραττε επίδομα ως «πρόσφυγας» από το κράτος. Πιστεύεται ότι σχεδίαζε τις επιθέσεις «φυτεύοντας» στα σημεία των επιθέσεων, στοιχεία που θα οδηγούσαν στην ψεύτικη ταυτότητα του για να πυροδοτήσει εκδηλώσεις μίσους κατά των προσφύγων.
Η αντίδραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις αποκαλύψεις αυτές για ακροδεξιά συνωμοσία στους κόλπους του στρατού ήταν να ματαιώσει επίσημο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη και να μεταβεί χθες με το αρχηγό του επιτελείου στην γαλλική πόλη Illkirch, νότια του Στρασβούργου όπου στάθμευε η μονάδα του Franco A. και από όπου πιστεύεται ότι είχε κλέψει πυρομαχικά.
Οι ερευνητές- αναφέρει η DW- βρήκαν «αναμνηστικά» των Ναζί και ιστορικές φωτογραφίες στρατιωτών του Τρίτου Ράιχ.
Το υπουργείο Άμυνας κατηγορείται τώρα ότι απέτυχε να ερευνήσει πολλαπλές αναφορές για την ύπαρξη ακροδεξιού εξτρεμιστικού θύλακα στους κόλπους του στρατού. Η επιτροπή Αμυνας της Βουλής έχει αρχίσει πλέον δική της έρευνα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της Μέρκελ, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες σταμάτησαν ένα βήμα πριν ζητήσουν την παραίτηση της υπουργού: η φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να αποποιείται των ευθυνών της, είπε ο Μάρτιν Σουλτς.
Μια παλιά ιστορία
Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo/Markus Schreiber
Οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού (MAD) ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν εντοπίσει, από το 2011, συνολικά 275 ύποπτους ακροδεξιούς εξτρεμιστές στο στρατό, 53 εκ των οποίων εντοπίστηκαν φέτος.
Η αρχική αντίδραση της υπουργού ήταν να ρίξει όλο το φταίξιμο στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα συμπεριφοράς στους κόλπους του στρατού, είπε, «ο γερμανικός στρατός έχει πρόβλημα συμπεριφοράς και μια αδύναμη ηγεσία σε διάφορα επίπεδα».
«Θα πρέπει να εξετάσουμε με συστηματικό τρόπο» τόνισε αργότερα στους δημοσιογράφους, «πώς κάποιος με τόσο σαφείς ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις, που έχει γράψει εργασία με σαφείς εθνικιστικές ιδέες... κατάφερε να ακολουθήσει καριέρα στον στρατό».
Οργισμένοι οι στρατιωτικοί μέσω της ομοσπονδίας τους απάντησαν στην υπουργό: «Εάν η κυρία φον ντερ Λάιεν λέει ότι υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας τότε κάποιος πρέπει να της πει ότι η ηγεσία ξεκινάει από τα ψηλά προς τα χαμηλά».
Σήμερα έχει κληθεί στο Βερολίνο σώμα από περίπου 100 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς προκειμένου να συζητηθεί και η υπόθεση του Franco A. όσο και τα υπόλοιπα σκάνδαλα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
Το σκάνδαλο ξέσπασε δυο εβδομάδες μετά την επίθεση στο λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ από έναν γερμανορωσικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να απέκτησε τα εκρητικά που χρησιμοποίησε από αποθήκες τους στρατού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου