8.5.17

Αγριο παρασκήνιο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής...

Αγριο παρασκήνιο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (και στο βάθος η τράπεζα)Σε μονομαχία της Αστόρια με την Τσαϊνατάουν και διαιτητή το Μέγαρο Μαξίμου εξελίσσεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μια σκληρή επιχειρηματική σύγκρουση με εκατοντάδες...
εκατομμύρια ευρώ πάνω στο τραπέζι, που όπως όλα δείχνουν θα κριθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. 

Μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα πιο φιλικό πρόσωπο απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στους υπουργούς του ότι αναλαμβάνει επικεφαλής όλων των μεγάλων επενδυτικών projects στη χώρα.

Στο διήμερο ταξίδι του στο Πεκίνο -στην ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνεται και η συζήτηση τριετούς σχεδίου δράσης για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα- ο πρωθυπουργός θα πάρει στις βαλίτσες του και δύο μεγάλα επιχειρηματικά deals. Το ένα είναι η πώληση στην κινεζική State Grid Corporation of China του 24% του ΑΔΜΗΕ αντί των 320 εκατ. ευρώ που προσέφεραν στον διαγωνισμό οι Κινέζοι, μια χωρίς υπερβολή κρίσιμη συμφωνία που θα δώσει την αναγκαία ταμειακή ανάσα στην ταλαιπωρημένη ΔΕΗ. Το δεύτερο επιχειρηματικό deal είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στη χώρα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ ενδεχόμενη συμφωνία είναι πιθανόν να μεταβάλει τις μετοχικές ισορροπίες της Εθνικής Τράπεζας. 

Η διοίκηση της τράπεζας -όπως είχε υποχρέωση από τη συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν DG Comp  προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για τη θυγατρική της ασφαλιστική. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου εγχειρήματος, η διοίκηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση υψηλών στάνταρ προσέλαβε τις καλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες: Morgan Stanley και Goldman Sachs. Στις 4 Απριλίου κατέθεσαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τέσσερις ενδιαφερόμενοι. Οι προσφορές δόθηκαν από τρεις κινεζικούς ομίλους και funds -Fosun, Gongbao και Wintime- ενώ η τέταρτη προσφορά κατατέθηκε από το επενδυτικό σχήμα Exin Partners στο οποίο συμμετέχουν οι Ματ Φέρφιλντ, Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και ο Παύλος Κανελλόπουλος.

Μετά την κατάθεση των προσφορών πηγές της Εθνικής Ασφαλιστικής διέρρεαν ότι η διαδικασία θα είναι σχετικά σύντομη και δεν απέκλειαν τότε το ενδεχόμενο οι τελικές αποφάσεις να ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου. Και οι διαρροές δεν ήταν παραπλανητικές, καθώς η πρόθεση της Εθνικής ήταν να κλείσει άμεσα την πώληση με την ανακοίνωση της επιλογής του προτιμητέου επενδυτή. Παρά τις καλές προθέσεις για γρήγορες διαδικασίες, πέρασε περισσότερο από ένας μήνας χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις, με τις τέσσερις προσφορές να παραμένουν στο σκοτάδι. Από την ΕΤΕ κάνουν λόγο για σύνθετη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς οι προσφορές δεν είναι ισότιμες, ενώ προσθέτουν ότι πρέπει να τηρηθούν υψηλές προδιαγραφές ώστε να μη δημιουργηθούν σκιές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν άνοιξαν οι προσφορές τόσο οι σύμβουλοι όσο και η διοίκηση της ΕΤΕ βρέθηκαν προ μεγάλων εκπλήξεων. Οι επενδυτικές βλέψεις των Κινέζων δεν σταματούν στην Εθνική Ασφαλιστική αλλά επεκτείνονταν και στην Εθνική Τράπεζα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντοτε, τις οποίες φυσικά όλοι αρνούνται να σχολιάσουν, οι κινεζικές εκπλήξεις ήταν αλλεπάλληλες. Συγκεκριμένα: 

Η EXIN Partners φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Η Fosun ανέβασε τον πήχη για την ασφαλιστική στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά ζητά και το 10% και μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Δεδομένης της τιμής που έχει η μετοχή της ΕΤΕ, η Fosun βάζει στο τραπέζι επιπλέον περίπου 250 εκατ. 

Η Gongbao προσέφερε μικρότερο τίμημα από τους δύο προηγούμενους διεκδικητές -και συγκεκριμένα περίπου 600 εκατ.- αλλά ζητά να αγοράσει το 40% της Εθνικής Τράπεζας.

Προφανώς αυτά τα νούμερα είχε υπόψη του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «δυσθεώρητο τίμημα». Μετά το άνοιγμα των προσφορών ενεπλάκη και η κυβέρνηση, καθώς το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει περίπου το 40% της ΕΤΕ. Με την εμπλοκή της κυβέρνησης άρχισαν, όπως ήταν φυσικό, και οι καθυστερήσεις. Δεν είναι όμως μόνο η πολιτική απόφαση που απαιτεί χρόνο. Υπάρχουν ρυθμιστικά θέματα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Εθνική είναι συστημική τράπεζα. Ταυτόχρονα πρέπει να σταθμιστούν κατάλληλα οι προσφορές, καθώς η ΕΤΕ πουλάει από το 75% ως το 100% της ασφαλιστικής και άλλες προσφορές είναι για το 80% άλλες για 85% κ.ο.κ. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν και διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για μια σειρά θέματα όπως αν οι προσφορές ισχύουν χωρίς να πουληθούν μετοχικά ποσοστά της τράπεζας.

Προφανώς το αίτημα για πώληση 40% της ΕΤΕ είναι εκτός συζήτησης και γι’ αυτό υπήρξαν διαρροές ότι οι προσφορές που φαίνεται να έχουν προβάδισμα είναι αυτές της EXIN Partners και της Fosun. Πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας όμως δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και το πιο ακραίο, να μην τελεσφορήσει δηλαδή η διαδικασία. Προς το παρόν EXIN Partners και Fosun δείχνουν να ανταγωνίζονται σκληρά και αυτό προκύπτει όχι μόνο από διάφορες δημόσιες ενέργειες και πράξεις, αλλά και από κρυφές συναντήσεις στα κυβερνητικά γραφεία. 


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: