9.5.17

Γκάμπριελ-Μητσοτάκης: Καμία σχέση!...

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κατακλύστηκαν σήμερα τα ΜΜΕ από την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Αναδιαμορφώσεις»του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζ. Γκάμπριελ στις 8 Μαΐου (ημέρα νίκης των...
Συμμάχων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας και την προηγουμένη της Ημέρας της Ευρώπης) και της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην Ελλάδα, στην εκλογή Μακρόν και στην Ευρώπη. Εντυπωσιακές όμως είναι οι διαφορές στις αναφορές τους και στον τρόπο που ο Γερμανός Ευρωπαίος πολιτικός κι ο δεξιός Έλληνας αρχηγός κόμματος αναφέρονται στα παραπάνω ζητήματα.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Στο βιβλίο του ο Ζ. Γκάμπριελ αναφέρεται στα λάθη της γερμανικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και γράφει συγκεκριμένα: «Δεν θα πρέπει μια βασανισμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, να την ταπεινώνει κανείς για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το αποτέλεσμα της συμφωνίας του κ. Τσίπρα στην τελευταία αξιολόγηση είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά. Έχουμε δεχθεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση. Είναι πράγματι ένα θαύμα ανικανότητας. Η χώρας μας σήμερα είναι φυλακισμένη στα ψέματα του κ. Τσίπρα και εκείνων που κυβερνούν μαζί του. Η ευθύνη μας είναι να απελευθερώσουμε την κοινωνία, από μία κυβέρνηση που έχει πλήρως απαξιωθεί αλλά εξακολουθεί να στοιχίζει στη χώρα».

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Σχετικά με την εκλογή του νέου Γάλλου προέδρου: «Χθες ήταν μια μεγάλη νίκη για τον φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν. Ήμασταν συνάδελφοι, ως υπουργοί Οικονομίας, αλλά διατηρούμε και προσωπικές σχέσεις, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει επιτυχία η πολιτική Μακρόν για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Διότι, σε περίπτωση που αποτύχει, η Μαρίν Λεπέν είναι ακόμη νέα για να ξαναβάλει υποψηφιότητα σε 5 χρόνια».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η επικράτηση Μακρόν σηματοδοτεί μία εποχή μετριοπάθειας, αλήθειας και ειλικρίνειας» σημείωσε επισημαίνοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποδόμησε τον λαϊκισμό των αντιπάλων, σε όλα τα πεδία αντιπαράθεσης. Εδώ ξέχασε βέβαια να πει ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος και φανατικότερος υπέρμαχος του σκληρού δεξιού υποψηφίου Φ. Φιγιόν. Αναφερόμενος στις γαλλικές εκλογές και στο φόβο να εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν, τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα όπου εξελέγη κυβέρνηση λαϊκιστών επισημαίνοντας πως ο αριστερός και ο δεξιός λαϊκισμός έχουν κοινά χαρακτηριστικά.[...] "Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ ακριβό τίμημα από την άνοδο στην εξουσία μιας λαϊκίστικης Κυβέρνησης».

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

«Ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης. Η Ασία αναπτύσσεται, η Λατινική Αμερική και η Αφρική αναπτύσσονται, εμείς συρρικνωνόμαστε. Ακόμη και η μεγάλη Γερμανία δεν θα διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο, δεν θα έχει φωνή εάν δεν είναι ευρωπαϊκή φωνή. Γι' αυτό και στο βιβλίο δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτήν την ιδέα».

Αλλά τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη;

Κατά τον Γκάμπριελ σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, σημαίνει μεταστροφή στην πολιτική των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε άλλες χώρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ευρώπη αλλάζει, αλλά η Ελλάδα μένει καθηλωμένη, πληρώνει ψεύδη και αστοχίες και ανικανότητα της κυβέρνησης. Η Ευρώπη αλλάζει, ο λαϊκισμός γνωρίζει ήττα, είτε στην ακροδεξιά είτε στην ακροαριστερή εκδοχή της. Εκφράζει την πεποίθησή του ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες στην Ελλάδα και οι πολίτες αναζητούν την αλήθεια και όχι απλά εύκολες λύσεις. Εάν δεν ίσχυε αυτό δεν θα είχα εκλεγεί (!) Είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάξουμε ένα πιο ευέλικτο κράτος για λιγότερους φόρους. Είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα».

Τα σχόλια προφανώς περιττεύουν!  

A.Ψ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: