Αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι οι περικοπές συντάξεων που θα επισυμβούν το 2019 και...
επιβάλλονται από την πρόσφατη συμφωνία για την αξιολόγηση. Αυτό έκρινε η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ίδια ολομέλεια, του ίδιου Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων που διαπράχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ελέω Μνημονίων. Οι δικαστές μάλιστα δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές για μια συνταξιοδοτική ρύθμιση που επιβάλλεται χωρίς προηγούμενη αναλογιστική μελέτη.
Αυτά. Και όπως είναι φυσικό, κάνοντας τα ξινά γλυκά, «κυβερνητικές πηγές» σχολίασαν την εν λόγω απόφαση με το επιχείρημα ότι έχει «αμιγώς» γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Και με την υπόσχεση ότι θα δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, που δικαιολογούν τις εν λόγω περικοπές, μαζί με το σχετικό νομοσχέδιο - στην αιτιολογική έκθεση πιο συγκεκριμένα. Και με το πρόσθετο επιχείρημα ότι θα υπάρξουν και μέτρα θετικά, που ισοφαρίζουν τις περικοπές. Μα όλα αυτά, δηλαδή, που γνωρίζουν όσοι θέλουν να γνωρίζουν και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά τους όσοι θέλουν να την αναγνωρίζουν.
Παρ’ όλα αυτά, όσο αμιγώς γνωμοδοτική κι αν είναι, μια πικρίλα παίζει στην ιστορία. Κι αν οι κυβερνητικές πηγές μάς ποτίζουν με το γνωστό ροδόσταμο νομικής και τυπικής φύσης, ένα φαρμάκι παραμένει. Γιατί, ακόμα κι αν δεν ξέρεις τα γιατί και τη σύνθεση και τις συνδέσεις του Συνεδρίου, με την απόφασή του δεν είναι ανάγκη να είσαι αριστερός για να συμφωνήσεις. Ούτε με τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε με τη λογική, ούτε με τις ιδέες που επιμένουν στην κοινωνική αλληλεγγύη εναρμονίζεται η νέα περικοπή συντάξεων. Το μόνο με το οποίο εναρμονίζεται είναι οι απαιτήσεις των δανειστών κι αυτό δεν κρύβεται ούτε αμιγώς, ούτε ακροθιγώς.
Όταν ο Τσίπρας είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι ακόμα και αυτή η συμφωνία, που είναι τέλος πάντων ισορροπημένη, βρίσκεται στο πλαίσιο της κατάστασης επιτροπείας, αυτό μάλλον εννοούσε. Συνεπώς, όσο κι αν αμιγώς νομικά είναι τα σκυλιά δεμένα, αμιγώς πολιτικά δαγκώνει άσχημα η νέα περικοπή συντάξεων. Με ή χωρίς αναλογιστική μελέτη. Είναι αναγκαία, θα πεις, για να ξεμπερδεύουμε με την επιτροπεία. Μάλιστα. Θέλετε να είναι και νομότυπη; Μάλιστα. Αλλά ώς εκεί. Μην τα κάνουμε όλα σούπα. Άλλο το διαυγές που θέλεις κι άλλο το αμιγές που σε μπουκώνουν...
Θανάσης Καρτερός (Η Αυγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου