11.5.17

Με αφορμή μια γκάφα…


Αλλιώς: ποιοι φρενάρουν την Δημόσια Τηλεόραση...

Συγγνώμη, δηλαδή: αν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Αγγελίδης είχε την άποψη ότι μεταξύ δύο κακών (Μακρόν/Λε Πεν)  επελέγη το...
μικρότερο, θα ήταν επιλήψιμο; Δεν έχει δικαίωμα ένας δημοσιογράφος  της δημόσιας τηλεόρασης να  λέει  θαρρετά τη γνώμη του;

Το δυστύχημα για το Ποτάμι και τη ΝΔ, που έσπευσαν να καταδικάσουν τον εν λόγω συνάδελφο και την ΕΡΤ, είναι ότι ο κ. Αγγελίδης δεν είπε καν αυτό που του αποδόθηκε. Μετέφερε συγκεκριμένη άποψη άλλων. Είπε: «Όπως λένε, μεταξύ δύο κακών» κλπ κλπ.

Όμως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην γκάφα του Σταύρου Θεοδωράκη, που υιοθέτησε βιαστικά η ΝΔ. Γκάφες όλοι διαπράττουμε. Η ουσία βρίσκεται στην  άποψή τους για το ελευθέρως εκφράζεσθαι των δημοσιογράφων. Και ιδού το σαρκαστικό παράδοξο: τη στιγμή που σχεδόν όλοι-μεταξύ αυτών το Ποτάμι και η ΝΔ- αποθεώνουν π.χ. το BBC για την δυνατότητα που παρέχει στους δημοσιογράφους του να εκφράζουν την άποψη τους, την ίδια στιγμή ξιφουλκούν εναντίον εκείνου που αποθεώνουν!

Η ΕΡΤ στον τομέα των ειδήσεων ήταν πάντα -και συνεχίζει να υπάρχει ως- ιμάντας της κυβερνητικής πολιτικής. Όμως έστω κι έτσι αποφεύγει τα κραυγαλέα φάλτσα και την ιδιοτέλεια των ιδιωτικών διαύλων στον ενημερωτικό τομέα. Ουδέποτε η ΕΡΤ, από παλιά μέχρι σήμερα, διέπραξε π.χ. αυτό που είδαμε κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015.

Τότε, όλα τα ιδιωτικά κανάλια όχι μόνο προπαγάνδιζαν προκλητικά το «Ναι» στο Δημοψήφισμα, αλλά εξίσου προκλητικά και παράνομα έδιναν  χρόνο συντριπτικά μεγαλύτερο στους εκπροσώπους του «Ναι». Και γι αυτό τιμωρήθηκαν πριν από λίγο καιρό από το ΕΣΡ. (Δυστυχώς την ίδια συμπεριφορά είχαν επιδείξει και δύο σοβαρές εφημερίδες, τα «Νέα» και η «Καθημερινή», που δεν είχαν ούτε ως είδηση την πρώτη συγκέντρωση του «Όχι» στο Σύνταγμα).

Η ΕΡΤ διαθέτει αξιόλογο προσωπικό και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε  κορυφαίο ,έγκυρο δίαυλο ενημέρωσης, αν τα πολιτικά κόμματα-κυβερνητικά και μη- πίστευαν και τιμούσαν όσα ρητορικώς διακηρύττουν. Αν ενθάρρυναν τους δημοσιογράφους να λένε τη γνώμη τους. Να υπάρχουν τολμητίες και όχι περιδεείς απέναντι στην εξουσία ή εξαρτημένοι από αυτήν. Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο, όπως κατέδειξε και το πρόσφατο κρούσμα.

Και κάτι τελευταίο: Με εξαίρεση την εκάστοτε φιλοκυβερνητική χροιά στην ενημέρωση, η ΕΡΤ απέχει παρασάγγας από τα ιδιωτικά κανάλια. Υπήρξε και είναι απείρως καλύτερη σε όλους τους τομείς (Πολιτισμός, εκπομπές λόγου, ταινίες κ.α.). Με φειδώ ,λοιπόν, οι επικρίσεις , αλλά  απλόχερα η ενθάρρυνση και η εύφημος μνεία για τα θετικά της δημόσιας τηλεόρασης...

Γιάννης Τριάντης (newpost)

Δεν υπάρχουν σχόλια: