11.5.17

Εαρινές προβλέψεις με φόντο το ζήτημα του χρέους...

Πιερ ΜοσκοβισίΜετά από μία μικρή νηνεμία, το ελληνικό θέμα εισέρχεται από σήμερα, Πέμπτη, σε μία περίοδο εξελίξεων που αναμένεται να...
ξεκαθαρίσουν τον ορίζοντα μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Τον χορό ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις εαρινές προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών. Για την Ελλάδα, έχει ήδη διαρρεύσει ότι οι υπηρεσίες του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί (νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις) προβλέπουν για το 2017 ανάπτυξη της τάξης του 2 % έναντι 2,7 % στις χειμερινές προβλέψεις του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν, λοιπόν, χαμηλώνει τον πήχυ στο ποσοστό ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης προκάλεσε κλίμα αβεβαιότητας το οποίο επιβράδυνε το ρυθμό της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, ο Πιερ Μοσκοβισί, κατά την ενημέρωση των Επιτρόπων, την Τετάρτη, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της χώρας μετά την προκαταρκτική συμφωνία των Αθηνών και γενικά πιστεύει ότι στη σύνοδο της ευρωζώνης της 22ης Μαΐου θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, ανοίγοντας την πόρτα για την εξέταση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Η εξέταση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να συζητηθεί στην υπουργική σύνοδο G7 που συνέρχεται από σήμερα μέχρι το Σάββατο στο Μπάρι της Ιταλίας. Θα βρίσκεται όλος ο καλός κόσμος, από το Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Π. Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέχρι την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στις 15 του μηνός θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης, υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ, για να προετοιμάσει τη σύνοδο των «19» στις 22 Μαΐου, η οποία αναμένεται να είναι αυτή τη φορά καθοριστική για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας που απαιτεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με βάση την απόφαση που ελήφθη το Μάιο 2016.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν από το καλοκαίρι του 2018 μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Τον τελευταίο λόγο, όμως, έχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει παραμείνει στο «θα δούμε», εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται μία επίσπευση των πραγμάτων. Αυτό που αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση στις 22 Μαΐου, είναι μία περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η δέσμευση των εταίρων ότι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το καλοκαίρι του 2018. Η ποσοτικοποίηση των μέτρων θα περιμένει.

Επίσης, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρονική διάρκεια της επίτευξης πλεονάσματος 3,5 % του ΑΕΠ από ελληνικής πλευράς. Ακούγεται για 4-5 χρόνια. Πάλι το Βερολίνο έχει τον τελευταίο λόγο...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: