6.5.17

Στα χέρια του Ιβάνοφ το κλειδί...

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι
... της επίλυσης της κρίσης στην πΓΔΜ...
Με τα μάτια όλων στραμμένα στην καπνοδόχο του προεδρικού μεγάρου στα Σκόπια, οι πολίτες της πΓΔΜ αλλά και η διεθνής κοινότητα αναμένουν να δουν αν...
θα βγει μαύρος ή λευκός καπνός.

Το κλειδί της επίλυσης της κρίσης βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Γκεόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος ανακοίνωσε πως παρέλαβε την επιστολή του νέου προέδρου της Βουλής, Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, με την οποία καλείται να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη συμμαχία του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, με τα τέσσερα αλβανικά κόμματα που συγκροτούν και πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, αποδεχόμενος την επιστολή, ουσιαστικά αποδέχτηκε και τη νομιμότητα της εκλογής Τζαφέρι (αντίθετα από τον Νίκολα Γκρούεφσκι), ενώ σε έγγραφη σιβυλλική δήλωσή του δεσμεύτηκε να αποφασίσει σχετικά με την ανάθεση της εντολής, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ανατρέπει τη συνταγματική τάξη και δεν θα διακυβεύεται το ενιαίο της χώρας.

Ουσιαστικά, ο Ιβάνοφ αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ομαλότητα, εάν και εφόσον λάβει επαρκείς και σαφείς διαβεβαιώσεις ότι τα αλβανικά κόμματα δεν θα επιδιώξουν την καντονοποίηση ή τη διάσπαση της πΓΔΜ.

Πρωτοβουλίες

Στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ενιαίας κρατικής υπόστασης της χώρας είναι απολύτως δεσμευμένο και το SDSM, με τον ηγέτη του, Ζόραν Ζάεφ, να δείχνει έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες του προέδρου Ιβάνοφ.

Στον ηγετικό πυρήνα του SDSM συζητείται να μεταβούν ο Ζόραν Ζάεφ και οι ηγέτες των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο και να δεσμευτούν επισήμως ενώπιον του προέδρου πως το κυβερνητικό τους πρόγραμμα δεν απειλεί τη χώρα με διάσπαση, όπως τους κατηγορούν οι εθνικιστές, λόγω της αποκαλούμενης «πλατφόρμας των Τιράνων» που έχουν συνυπογράψει με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα.

Αυτό το σενάριο, αν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο και να ανοίξει τον δρόμο στην κανονικότητα.

Επίσης, θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα στα σχέδια ακραίων εθνικιστών, που ενδεχομένως σχεδιάζουν απονενοημένες βίαιες αντιδράσεις με πρόσχημα την απειλή διάσπασης της χώρας. Η απόφαση Ιβάνοφ θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να απαντήσει στην επιστολή Τζαφέρι εντός δέκα ημερών.

Το ερώτημα είναι αν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο ηγέτης των εθνικιστών του VMRO, είναι έτοιμος να αποδεχτεί τον συμβιβασμό και την πραγματικότητα - πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσει από την εξουσία. Το πρόβλημα γι’ αυτόν είναι πως αν αποχωρήσει, κινδυνεύει να καταλήξει στο εδώλιο και ίσως στη φυλακή, για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.

Προκειμένου να σωθεί ο ίδιος -και όχι η χώρα- παραμένει μέχρι στιγμής αδιάλλακτος, προβάλλοντας, ως πρόσχημα μάλλον παρά ως υπαρκτό ενδεχόμενο, τον κίνδυνο της εθνοτικής σύγκρουσης και της διάλυσης της πΓΔΜ.

Το πρόβλημα της πΓΔΜ είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι εθνοτικό. Εχει βεβαίως σαφή αλβανική παράμετρο, αλλά η κυβέρνηση Ζάεφ, που φιλοδοξεί να διαδεχθεί στην εξουσία τον κ. Γκρούεφσκι, έχει για κορμό της ένα σοσιαλδημοκρατικό σλαβομακεδονικό κόμμα, το SDSM, το οποίο έλαβε στις εκλογές 437.000 ψήφους, μόλις 17.000 λιγότερες από το πολιτικά απομονωμένο (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό) κόμμα VMRO του κ. Γκρούεφσκι.

Ευρώπη και ΗΠΑ

Στην κατεύθυνση της πολιτικής αλλαγής στα Σκόπια έχουν ταχθεί με σαφήνεια τόσο η Ε.Ε. όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που προβάλλουν το «καρότο» της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης. Κι αυτό είναι βέβαιο πως το προσμετρά ο πρόεδρος Ιβάνοφ, που ίσως δεν θα ήθελε να συνδέσει την τύχη του με το όποιο μέλλον του κ. Γκρούεφσκι.

Αντίθετα, τώρα του δίνεται η δυνατότητα να βγάλει «λευκό καπνό» και να αποτελέσει τον εγγυητή μιας πολιτικής λύσης που θα μπορούσε να διασφαλίσει την πορεία μιας ενιαίας χώρας προς ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί ο κ. Γκρούεφσκι άφησε πίσω του ερείπια και η ανοικοδόμηση επείγει για το καλό των πολιτών της πΓΔΜ, αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: