30.5.17

Στο ευρωκοινοβούλιο η «μυστική συμφωνία»...


...για το Προσφυγικό...
Στην ύπαρξη «μυστικής συμφωνίας» ανάμεσα στην ελληνική και την γερμανική κυβέρνηση σχετικά με μηνιαίο πλαφόν στις μετακινήσεις προσφύγων προς τη Γερμανία με τη διαδικασία της...
οικογενειακής επανένωσης, που γνωστοποιήθηκε μέσω του ελληνικού τύπου, αναφέρεται ο ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής με σχετική ερώτηση του στην Κομισιόν.
Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής, για τη «μυστική και απαράδεκτη» συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας που έφερε στην δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών» την Δευτέρα,  και η οποία αφορά στον παράνομο περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που μεταφέρονται στη Γερμανία με τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αναφέρεται στη δημοσιευμένη στον Τύπο επιστολής του Έλληνα Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, που επιβεβαιώνει την κρυφή συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας, η οποία παραβιάζει και τα ελάχιστα δικαιώματα των προσφύγων που προβλέπονται στη συμφωνία του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα εντός εξαμήνου να μεταβούν στη Γερμανία, να παραμείνουν πρακτικά επ’ αόριστον εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, χαρακτηρίζει την παραπάνω πρακτική αντίθετη με βάση ακόμη και τον προβληματικό Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙΙ που θέτει συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονικά όρια στην επανένωση των οικογενειών (6μήνες).

Ο Νίκος Χουντής επισημαίνει τον κίνδυνο η πρακτική αυτή να αποτελέσει άλλοθι και για άλλες χώρες-μέλη για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, και την δέσμευσή τους για απορρόφηση των 160.000 προσφύγων, που εκκρεμεί.

Τέλος, καλεί την Κομισιόν, αφού τον ενημερώσει για τον αριθμό τον προσφύγων που ανά μήνα έχει δεχτεί η Γερμανία με τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης, να τον βεβαιώσει ότι στις διαδικασίες μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας εφαρμόζονται οι προβλέψεις και τα χρονικά όρια που ορίζει ο Κανονισμός για τις περιπτώσεις επανένωσης των οικογενειών και να πάρει μέτρα σε βάρος των δύο χωρών οι οποίες συμπράττουν στην προφανή παραβίαση της Νομοθεσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η επιστολή Μουζάλα προς τον Τόμας ντε Μεζιέρ



Σε πρωτοκολλημένη επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ με ημερομηνία 4 Μαΐου, που έφερε στην δημοσιότητα η «Εφ.Συν.», ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρεται σε συμφωνία που είχε στόχο «να περιορίσουμε προσωρινά τον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται κάθε μήνα», αλλά αναγνωρίζει τα προβλήματα και την απόγνωση που έχει δημιουργήσει η συμφωνία στους πρόσφυγες και προτείνει με κυνικότητα στον Γερμανό ομόλογό του μια κοινή επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ώστε να κρατηθεί κρυφή η συμφωνία και να αποσιωπηθούν οι σοβαρές ευθύνες των δύο χωρών.

Η επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής θέτει σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας, πολιτικών επιλογών και σεβασμού του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου για τις δύο χώρες. Εγείρει επίσης σοβαρά ερωτήματα πολιτικής εξάρτησης της Ελλάδας από τη Γερμανία, όχι μόνο στα θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και στο προσφυγικό.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: