Εντείνονται οι πιέσεις για την αναθεώρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρά το γεγονός πως...
το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έθεσε πρόσφατα ως προαπαιτούμενο την επέκταση της παρούσας πολιτικής.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συζητήσει τον Ιούνιο για τη στρατηγική του 2018 και τη μελλοντική έξοδο από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, δήλωσε την Τρίτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Έβαλντ Νοβότνι.
«Στη συνεδρίαση (της ΕΚΤ) τον Ιούνιο, θα πρέπει να συζητήσουμε τη μελλοντική στρατηγική, τη στρατηγική για τις αρχές του 2018», ανέφερε ο Νοβότνι, που είναι επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, στην εφημερίδα Die Presse. «Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα (αγοράς ομολόγων) ήταν και είναι επιτυχημένο. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι επίσης σαφές ότι δεν πρέπει να γίνει μία μόνιμη δυνατότητα», είπε, προσθέτοντας: «Όσο περισσότερο συνεχίζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο πρέπει να σκέφτεται κανείς τις συνέπειές του».
Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν είναι ακόμη ώρα για την απόσυρση της στήριξης, τόνισε την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ, αντιστεκόμενη στις πιέσεις χωρών, όπως της Γερμανίας, να αρχίσει να μειώνει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 2,3 τρισεκ. ευρώ.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μία αλλαγή στην κατεύθυνση που δίνει η τράπεζα για τη μελλοντική πολιτική και ενδεχομένως την κατάργηση της θέσης της για μεγαλύτερη χαλάρωση της πολιτικής της. Δεν είναι, όμως, πιθανόν να ληφθεί καμία απόφαση για μέτρα πολιτικής έως, το νωρίτερο, τον Σεπτέμβριο.
ΔΝΤ: Συνεχίστε τη χαλαρή νομισματική πολιτική
Στο μεταξύ, μόλις πριν δύο εβδομάδες, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), το ΔΝΤ ζητούσε από την ΕΚΤ να συνεχίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το Ταμείο θέτει επίσης σε πρώτο πλάνο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τις χώρες που δεν έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να το πράξουν.
«Στην Ευρωζώνη, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να είναι ακόμα χαμηλότερες από τον στόχο και με αρκετές οικονομίες να συνεχίζουν να λειτουργούν κάτω από τις παραγωγικές δυνατότητές τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει την τρέχουσα διευκολυντική της πολιτική», σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Πρόσθετη χαλάρωση πιθανόν να είναι αναγκαία, εάν ο δομικός πληθωρισμός δεν αυξηθεί. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η νομισματική πολιτική θα είναι πιο αποτελεσματική, εάν στηριχθεί με μέτρα για την εξυγίανση των ισολογισμών, την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου, όπου αυτός είναι διαθέσιμος, και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου