2.5.17

Πού «κρύβονται» τα 1,5 τρισ. έξτρα μετρητά της ΕΚΤ;...

ΕΚΤΣχεδόν το 90% των έξτρα μετρητών που έχει κυκλοφορήσει η ΕΚΤ, από το 2015 και μετά, με σκοπό την τόνωση των οικονομιών της ευρωζώνης, συγκεντρώνεται και...
συσσωρεύεται τελικώς σε τράπεζες πέντε εκ των πλουσιότερων χωρών, σύμφωνα με έκθεση της ίδιας της ΕΚΤ και δεν φθάνει ποτέ σε αυτές τις χώρες όπου υπάρχει  πραγματική ανάγκη για ρευστότητα. 

Ως μια από τις αιτίες για το γεγονός ότι αυτά τα τεράστια ποσά «εγκαθίστανται» στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Φινλανδία και δεν διοχετεύονται σε άλλες χώρες του κοινού νομίσματος είναι- σύμφωνα με την έκθεση- η προσπάθεια «αποφυγής του κινδύνου». 

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες στις πλούσιες σε μετρητά χώρες είναι ακόμα «απρόθυμες» να δανείσουν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άλλων χωρών, σχεδόν 10 χρόνια μετά την εμφάνιση της κρίσης και παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να παραμείνει η ζώνη του κοινού νομίσματος ενωμένη και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. 

Η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει από το 2015, μέσω επιθετικής αγοράς ομολόγων και φτηνών δανείων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιπλέον ρευστότητα 1,5 τρισ. ευρώ- μετρητά που οι τράπεζες καταθέτουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους, εκτός από τα ποσά που πρέπει να διαθέτουν ως αποθεματικά τους-

Η έκθεση δείχνει ότι το 60% των χρημάτων που δαπανούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες για την αγορά ομολόγων καταλήγουν στην Γερμανία, όπου οι πωλητές- κυρίως βρετανικές τράπεζες- έχουν τους λογαριασμούς τους.

Στην Γαλλία αντιστοιχεί ποσοστό 20%

Οι 14 συγγραφείς της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν εξηγεί πλήρως γιατί η έξτρα ρευστότητα συσσωρεύεται στη συνέχεια σε πέντε μόνο χώρες.

Θεωρούν όμως ότι αυτό εν μέρει οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως ότι οι υγιείς τράπεζες αυτών των χωρών είναι πιο ελκυστικές στους καταθέτες και από την άλλη, ότι οι νέοι τραπεζικοί κανόνες τελικώς κάνουν  λιγότερο ελκυστικό τον διατραπεζικό δανεισμό.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Reuters, το γεγονός ότι το χρήμα δεν κυκλοφορεί και κυρίως δεν φτάνει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη ακυρώνει τις προσπάθειες της ΕΚΤ και δείχνει ότι ο στόχος της τραπεζικής ένωσης στις χώρες της Ε.Ε. απέχει ακόμα πολύ από την υλοποίηση του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: