6.4.17

Επόμενη στάση Μάλτα...

Το σχέδιο συμβιβασμού που προβλέπει τη λήψη μέτρων το 2019 και το 2020 έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση και πάνω σε αυτό θα...
συνεχισθούν οι όποιες συζητήσεις μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής. Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη λόγο διαφωνιών ανάμεσα στους θεσμούς. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιγνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού» είπε ο Α. Τσίπρας. 

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες με ένα προσχέδιο συμβιβαστικής πρότασης το οποίο προβλέπει περικοπή συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Πλέον εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποδεχθεί ή να απορρίψει το σχέδιο αυτό.

Σε περίπτωση που η Αθήνα πει το «ναι» θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα για να μπει ξανά στις ράγες η διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η πρόταση προβλέπει μέτρα 1% του ΑΕΠ για το 2019 στο συνταξιοδοτικό και μέτρα ύψους 1% με τη μείωση του αφορολόγητου. Αυτά υπό τον όρο ότι η χώρα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το 2018, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει όλα τα μέτρα από το 2019.

Η ελληνική πλευρά ζητούσε το αντίθετο και μεταφορά των μειώσεων στις συντάξεις το 2020, ωστόσο ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησαν να κοπούν πρώτα οι συντάξεις. 

Με το βλέμμα στη Βαλέτα

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς υπάρχουν, ακόμη, σημαντικές διαφωνίες και στις τάξεις των θεσμών. Συνεπώς οι όποιες συζητήσεις μεταφέρονται στο αυριανό Eurogroup της Μάλτας.

Ανοιχτά είναι, ακόμη, και τα θέματα των εργασιακών και της ΔΕΗ, ωστόσο, και εκεί φαίνεται να έχει επιτευχθεί κάποια σύγκλιση. 

Πηγές, πάντως, επισημαίνουν στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» ότι, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, δεν έχει κλείσει η κουβέντα, καθώς η Αθήνα δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να υπάρξει μείωση συντάξεων το 2019, το οποίο είναι έτος εκλογών για την Αθήνα.

«Εφικτή μια συμφωνία»

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε μέσω twitter ότι « Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι εφικτή εάν όλα τα μέρη δείξουν καλή θέληση» συμπληρώνοντας « η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει γι΄ αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα»

Ο Γερούν βλέπει τον Βόλφγκανγκ

Σήμερα, πάντως, το ελληνικό ζήτημα θα μεταφερθεί στο... Βερολίνο όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχει συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup θα γίνει αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο.

Η εκπρόσωπος δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, ενώ δήλωσε ότι απλώς «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup -δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο», ανέφερε.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν είπε οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων ή αν υπάρχει κάποια συμβιβαστική πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι.

«Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες», δήλωσε η Γερμανίδα εκπρόσωπος.

«Θα πρέπει να περιμένουμε τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα.

Πάντως, τόνισε, «έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».

Σύνοδος Κορυφής η ύστατη λύση

Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε και από την υψηλών τόνων τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ.  Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιγνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση στο Eurogroup της Παρασκευής έχει ήδη ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς, κάποιοι βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις παραβιάζοντας τα συμφωνημένα», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας... Δεν παίζουμε ένα παιγνίδι, παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού».

Πάντως, το βράδυ της Τετάρτης, ερωτηθείς στο περιθώριο εκδήλωσης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: