Δείτε φωτογραφίες...
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά χθες στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων της Βενεζουέλας, μία μέρα μετά την...
απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις αρχές στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες να καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα.
Οι διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο κρατούσαν πλακάτ που μεταξύ άλλων έγραφαν συνθήματα όπως «όχι στη δικτατορία!» και «Καπρίλες για πρόεδρο», συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις
Με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το δήμαρχο του Καράκας.
AP Photo/Ariana Cubillos
Νωρίτερα, οι αρχές είχαν κλείσει δεκάδες σταθμούς του μετρό στην πρωτεύουσα και είχαν εγκαταστήσει οδοφράγματα σε σημεία ελέγχου κεντρικών λεωφόρων που οδηγούν σε αυτή.
«Η κυβέρνηση φοβάται. Εάν δεν φοβόταν, δεν θα έκλεινε τους δρόμους. Δεν θα απέκλειε τον Καπρίλες» δήλωσε η 27χρονη δικηγόρος Χικεϊσί Ντιάς, συμπληρώνοντας ότι η μισοί από τους συμφοιτητές της έφυγαν από την χώρα, όπως πολλοί νέοι άνθρωποι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και ότι εκείνη σκέφτεται να κάνει το ίδιο.
Αργότερα, μια μικρή ομάδα νεαρών προσπάθησε ανεπιτυχώς να πυρπολήσει ένα κτίριο γραφείων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η βία καταδικάστηκε από την ηγεσία της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πάντως κατηγορούν τον Μαδούρο για τροφοδότηση της αναταραχής.
AP Photo/Ariana Cubillos
Στον δύο φορές υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και νυν κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, τον Ενρίκε Καπρίλες, πολλοί βλέπουν τον καλύτερο δυνατό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην εκλογική αναμέτρηση του 2018 για τον προεδρικό θώκο.
Όμως, την Παρασκευή απαγορεύτηκε στον Καπρίλες να καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα για ένα διάστημα 15 χρόνων με μία απόφαση που επικαλείται «διοικητικές παρατυπίες» μεταξύ αυτών παράβαση των νόμων περί συμβάσεων και διασπάθισης δωρεών.
Από την δίκη του πλευρά, ο νέος αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ταρέκ ελ Αισαμί υποστήριξε ότι η πορεία είναι «παράνομη και αντισυνταγματική», καθώς η αντιπολίτευση δεν έλαβε επίσημη άδεια από τις αρχές.
Την περασμένη βδομάδα είχαν προηγηθεί οι κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να αναλάβει τις νομοθετικές εξουσίες του Κοινοβουλίου και να εκχωρήσει στον εαυτό του το καθήκον της σύνταξης νόμων.
Αντιπολίτευση και ξένες χώρες κατηγορούσαν τον Μαδούρο για προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτός αναγκάστηκε σε μια σπάνια υπαναχώρηση.
AP Photo/Ariana Cubillos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου