Στο πολύπλοκο εγχείρημα που αφορά τη σχολική Ιστορία, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να...
πιάσει το νήμα από την αρχή.
Ύστερα από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αναμορφώσει τα αναλυτικά προγράμματα, πάνω στα οποία θα στηριχθεί η συγγραφή των νέων βιβλίων της Ιστορίας.
Το πόρισμα που θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας και το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα, είναι ένα σχέδιο του νέου αναλυτικού προγράμματος της Ιστορίας και περιλαμβάνει μια μεγάλη «καινοτομία»:
-Φτάνει στο σήμερα, δηλαδή στο παρόν. Για πρώτη φορά η Ιστορία στα σχολικά βιβλία θα φτάσει ως τον 21ο αιώνα. Το τελευταίο κεφάλαιο θα είναι η παγκοσμιοποίηση και θα περιλαμβάνει ακόμα και την προσφυγική κρίση.
Επίσης:
-Μεγαλύτερο μέρος θα καταλαμβάνουν γεγονότα του 20ου αιώνα, καθώς θεωρείται καθοριστικός και πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκπαίδευση των παιδιών ιδιαίτερα στο λύκειο.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στο ελληνικό σχολείο η Ιστορία σταματά πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ υπάρχουν χώρες, όπως η Γαλλία, όπου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου διδάσκονται μόνο μεταπολεμική ιστορία.
Το πόρισμα της Επιτροπής, που θα τεθεί προς διαβούλευση, περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις:
1.Σκοπός της ύλης ανά τάξη.
2.Μεθοδολογία.
3.Περιεχόμενα ανά τάξη.
4.Θεματικοί φάκελοι σε συμβατική και ψηφιακή μορφή.
Οι θεματικοί φάκελοι θα επιτρέπουν τη μελέτη των ιστορικών ζητημάτων σε βάθος και από αυτούς θα επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί τα θέματα διδασκαλίας.
Το καινοτόμο στοιχείο στους θεματικούς φακέλους: θα είναι ανοιχτοί, ώστε να εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα δεδομένα.
Για παράδειγμα, ένας θεματικός φάκελος για την Ακρόπολη θα περιέχει πηγές, οπτικές αναπαραστάσεις, λογοτεχνικές αναπαραστάσεις, που θα οδηγούν τον μαθητή να σκέφτεται ιστορικά, να μπορεί να συνδυάσει πηγές και να εξασκήσει την κριτική του σκέψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου