7.4.17

Εύσημα Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα...

Παυλόπουλος: Οι εταίροι της Ελλάδας να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους...

Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και...
επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πορευθεί αμετάκλητα στον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, με θυσίες του ελληνικού λαού, που δεν προέρχονται μόνο από δικά του λάθη.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει η συνέπεια της Ελλάδας να ληφθεί υπόψη στην πορεία της κρίσιμης δεύτερης αξιολόγησης και χαιρέτισε την σημερινή απόφαση του Eurogroup στη Μάλτα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αρκεί και οι Εταίροι της να σεβαστούν τις δικές τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με όλους τους Εταίρους μας στην ΕΕ και ιδίως με την Γερμανία, ώστε η Ευρώπη να γίνει πάλι ισχυρή και ελκυστική, δείχνοντας σ' εκείνους που έσπευσαν να την εγκαταλείψουν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν, υποτιμώντας την αποφασιστικότητά της να φθάσει στον τελικό προορισμό της: Την ενοποίησή της και την διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, υπό όρους ολοκληρωμένης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, ώστε, όντας ισχυρή, να μπορέσει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της που είναι η εμπέδωση της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία. Όπως, παρατήρησε, πρόκειται για ζήτημα εμπέδωσης της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού και καταδίκασε την βάρβαρη τζιχαντιστική τρομοκρατία, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ειδικότερα, για το Προσφυγικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε υπαρξιακό για την ΕΕ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και τόνισε ότι δεν ταιριάζει σε λαούς που ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουν φοβικά σύνδρομα, και τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης των θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τόσο προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, που ακόμα και τα εθνικά της θέματα, τα εντάσσει πάντα μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Καταλήγοντας, ο κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Σταϊνμάιερ για την στήριξή του, καθ΄όλη την διάρκεια της επώδυνης ελληνικής κρίσης και την συμβολή του από την προηγούμενη θέση, του Υπουργού Εξωτερικών, για την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του ως Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φράνκ -Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την ιδιαίτερα φιλική υποδοχή, επισήμανε ότι ήταν από τις πρώτες προσκλήσεις που έλαβε μετά από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και υπενθύμισε ότι δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, ως υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας (στα μέσα Δεκεμβρίου 2016), ενώ τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψή του στην Ελλάδα, θα ήθελε να συνδυαστεί με ένα διπλό μήνυμα: Αφενός να καταδείξει το πόσο σημαντικές είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις για τον ίδιο, και αφετέρου να υπογραμμίσει την κοινή ευθύνη σε μια περίοδο κρίσης για την Ευρώπη.

«Και οι δυο μας συναισθανόμαστε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση, αλλά μετά το Brexit βρισκόμαστε μπροστά σε ιδιαίτερες προκλήσεις. «Αυτή η Ευρώπη δεν έπεσε από τον ουρανό και δεν είναι αυτονόητη, δεν αποτελεί αυτόματη εγγύηση και για να συσπειρωθεί και να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να προσπαθήσουμε και οι 27 πλέον από κοινού», σημείωσε. Η Ευρώπη έχει φθάσει σε ένα σημείο, όπου η αξιοπιστία της θα επανέλθει μόνον εάν δεν αρκεστούμε σε θεσμικές μικροπροσαρμογές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα και ερωτήματα των πολιτών, που δεν δώσαμε στο παρελθόν. Τέτοια θέματα είναι, η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια, η μετανάστευση, όπως, επίσης, η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θέματα, δηλαδή, με τα οποία δεν ασχοληθήκαμε όσο θα έπρεπε κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, τόνισε ότι σε θέματα Μετανάστευσης και Προσφυγικών ροών, η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγαλύτερη πίεση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα τελευταία δυο χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: