Με κλειστά χαρτιά μετέβησαν στην Μάλτα, για το προγραμματισμένο, κρίσιμο αυριανό Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο...
επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα και συζήτησαν για την Ελλάδα.
Αν και είναι βέβαιο ότι επί τάπητος τέθηκε η -μερικώς- συμβιβαστική πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα, η οποία θα παρουσιαστεί στο αυριανό Eurogroup, από την συνάντηση των δύο ανδρών δεν υπήρξε καμία «διαρροή», που να δίνει κάποιο στίγμα για τις προθέσεις των δανειστών έναντι της Αθήνας και για το κλίμα που θα συναντήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Μάλτα.
Το κλίμα, ωστόσο, στη συνάντηση των κ.κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, φέρεται να ήταν θετικό για την Ελλάδα, αν και δεν μπορεί να εκφραστεί βεβαιότητα ή, έστω, αισιοδοξία.
Κατά πληροφορίες, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε είχαν συνομιλίες στο Βερολίνο, και εν συνεχεία ταξίδεψαν μαζί για την Μάλτα, όπου βρίσκεται ήδη η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Νωρίτερα, ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr ανέφεραν ότι οι δανειστές ετοιμάζουν να επιδώσουν στην ελληνική μία νέα πρόταση, που θα είναι χειρότερη από την ήδη επιβαρυμένη, αλλά κάπως συμβιβαστική, που είχε προετοιμάσει κυρίως η Κομισιόν.
Η πρόταση αυτή των Βρυξελλών προέβλεπε ότι ολόκληρη η περικοπή των συντάξεων θα γίνει από την 1/1/2019 και η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, εκτός κι αν πέσουν έξω οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018, κάτι που θα επισπεύσει και την εφαρμογή αυτής της μείωσης κατά ένα χρόνο. Επ' αυτής μάλιστα της πρότασης εμφανιζόταν πρόθυμη σε γενικές γραμμές η Αθήνα να συναινέσει.
Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει: η νέα πρόταση φέρεται να διαμορφώνεται με την παρέμβαση του σκληρού άξονα των δανειστών , «Σόιμπλε - ΔΝΤ» και παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε εμφανιστεί από το Μαξίμου ότι διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως εργάζεται γα συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.
Διάφορες πληροφορίες μιλούν για δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2018, επαναφέροντας την αρχική άποψη του ΔΝΤ ότι εκείνη τη χρονιά δεν είναι εφικτή η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, εάν δεν υπάρξουν επιπλέον περικοπές.
Η αξίωση αυτή του ΔΝΤ φάνηκε να αποσύρεται τις τελευταίες εβδομάδες από το τραπέζι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί το κενό αυτό και συμμαχώντας με την Κομισιόν, που εξέφραζε την ίδια με την Αθήνα εκτίμηση, είχε καταφέρει να κλείσει τη συζήτηση για μέτρα την επόμενη χρονιά.
Αυτή την ώρα το τοπίο είναι θολό και ουδείς γνωρίζει εάν πρόκειται όντως για πραγματικές αξιώσεις, που θα διατυπωθούν μέχρι τέλους, ή απλά για διαπραγματευτικούς ελιγμούς ώστε η κυβέρνηση να δεχθεί την εφαρμογή ολόκληρου του πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ από 1/1/2019 (και περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, συν διάφορα άλλα στα εργασιακά και τα ενεργειακά θέματα).
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η εμπλοκή του οποίου στην τελική ευθεία πριν το Eurogroup, άλλαξε όλο το παιχνίδι και ανατρέπει το αισιόδοξο κλίμα για αύριο, εμφανίζεται «μετρημένος.
Δεν αποκλείει μεν ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή συμφωνία, αλλά δηλώνει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για επίτευξή της αύριο.
Αναζωπυρώνει δηλαδή τους φόβους περί καθυστερήσεων και μετάθεσης της λύσης του προβλήματος ακόμη και τον Ιούνιο, όπως εδώ και καιρό έχει αφήσει να εννοηθεί...
πηγή protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου