3.4.17

Τόσο κοντά και τόσο μακριά...

Νέο γύρο τηλεδιασκέψεων είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές. Οι περικοπές στο...
συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένα το πότε και σε ποιο χρονικό «βάθος» θα επιβληθούν μειώσεις είναι το ζήτημα στο οποίο αυτή τη στιγμή παρατηρούνται τα εμπόδια και ενώ απομένουν λίγες ημέρες από το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί οι περικοπές να επιβληθούν σε διάστημα μερικών ετών, ώστε να εξισορροπηθούν από την προβλεπόμενη αύξηση λόγω ανάπτυξης, ενώ το ΔΝΤ θέλει μειώσεις «μια κι έξω».

Στην τελική ευθεία

Εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης βλέπει η κυβέρνηση εντός των επόμενων 24ώρων, όπως δήλωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία».

Όμως, επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ λέγοντας ότι ότι «η άλλη πλευρά βρίσκει προσχήματα, ώστε να υπάρξει καθυστέρηση». «Κάθε φορά που είμαστε κοντά σε συμφωνία, το Ταμείο καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας
Μέτρα για το χρέος

Μήνυμα προς τους θεσμούς έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στο «Έθνος» τονίζοντας ότι η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με «ουσιαστικά μέτρα για το χρέος».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η διαπραγμάτευση ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως ανακοινώθηκε στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της κυβέρνησης «για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση». 

Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εντός του Απριλίου. Πάντως, την Πέμπτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου, αλλά σε ένα έκτακτο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: