3.4.17

Μερικά πράγματα για την δίκη της ΧΑ...


...που πρέπει να γνωρίζουμε...

H δολοφονική επίθεση εναντίον του 24χρονου φοιτητή στους Αμπελόκηπους έφερε ξανά στο προσκήνιο την...
δράση της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και την δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο και στον Κορυδαλλό. Πολλές οι ερωτήσεις, οι απορίες, για το πώς προχωράει η δίκη, αλλά και αρκετή «συνωμοσιολογία», ας επιτραπεί ο όρος. Πολλοί ρωτούν να μάθουν για να παρευρεθούν στο δικαστήριο, δεν λείπουν όμως κι εκείνοι που βλέπουν να «σέρνεται η δίκη», «επίτηδες αργούν», «ναι καλά», «δίκη παρωδία» και άλλα παρόμοια.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το facebook της δημοσιογράφου του «105,5 στο Κόκκινο», Ειρήνης Προμπονά, και αποτελεί μία σύνοψη όλων όσων ξέρουμε μέχρι τώρα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, για τις καθυστερήσεις, την κάλυψη από τα ΜΜΕ και την…. σχετική «συνωμοσιολογία».

Όπως γράφει αναλυτικά η Ειρ. Προμπονά στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb:

-Η δίκη ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση-και λόγω καθυστερήσεων στην άρση ασυλίας, αλλά και λόγω του όγκου της δικογραφίας, των ανακρίσεων κλπ- στις 20 Απριλίου 2015 και σε λίγες μέρες κλείνει 2 χρόνια εκδίκασης. Στις 6/04 η δίκη θα μπει στην 142η δικάσιμο.


-Δυστυχώς, δεν ορίστηκε να δικάζεται καθημερινά με έδρα δηλαδή που θα δίκαζε αποκλειστικά την υπόθεση συνεδριάζοντας σε καθημερινή βάση.


-Δόθηκε αγώνας προκειμένου η υπόθεση να μην εκδικάζεται-μόνο- στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπως είχε οριστεί στην αρχή, αλλά στο Εφετείο. Η απομάκρυνση από το κέντρο βόλευε πολύ τους χρυσαυγίτες, αλλά ο στόχος δεν επετεύχθη. Τελικά -εξαιρουμένου του Απρίλη- ορίζονται 10 δικάσιμες μηνιαίως που είναι σχεδόν μοιρασμένες στο Εφετείο και στον Κορυδαλλό. Το κοινό μπορεί να προσέρχεται απρόσκοπτα στην αίθουσα του Εφετείου. Στον Κορυδαλλό, επειδή η δυνατότητα λόγω φυλακών και λόγω της αίθουσας είναι περιορισμένη, καλό είναι αν θέλετε να είστε στο ακροατήριο να έρχεστε από νωρίς, πριν την έναρξη της διαδικασίας. Και στις δυο περιπτώσεις προσέρχεστε με ταυτότητα ή διαβατήριο.


-Η δίκη καθυστέρησε επιπλέον έπειτα από την μεγάλη αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό που ξεκίνησε τον Γενάρη του 2016. Δεν δόθηκε άδεια εξαίρεσης από τους δικηγορικούς συλλόγους προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, όπως έγινε σε άλλες δίκες (βλέπε Noor 1). Οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν στο τέλος Μαΐου.


-Η δικογραφία-τα τρία κακουργήματα και οι συσχετιζόμενες υποθέσεις-δεν είναι απλή υπόθεση. Έχει πολλούς μάρτυρες, πολλούς δικηγόρους για να εξετάσουν τον κάθε μάρτυρα μόλις ολοκληρώσει την εξέταση η έδρα και ανάμεσα στις υποθέσεις μεσολαβεί και ο -απαραίτητος για την διαδικασία-σχολιασμός των μαρτυρικών καταθέσεων.


Οι μάρτυρες εξετάζονται ενδελεχώς, φαντάζομαι πως αυτό είναι το ζητούμενο σε κάθε δικαστήριο, πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο. Αλλά επειδή μερικούς δεν σας βρίσκει κανείς ούτε στα μονά, ούτε στα ζυγά, αν πήγαινε πιο γρήγορα με τα ίδια δεδομένα που αναφέρονται θα μιλούσατε για "ξεπέτα" και πάλι θα ήσασταν "δικαιωμένοι"-όλοι όσοι, όχι άπαντες. Το θέμα όμως-γνώμη μου-δεν είναι να δικαιωθούμε εμείς και οι...απόψεις μας, αλλά τα θύματα των ναζί και οι οικογένειες τους.


-Επειδή αρκετοί έχετε ιδεολογικό ζήτημα και δεν θεωρείτε λύση την "αστική δικαιοσύνη" αυτό είναι άποψη σεβαστή, αλλά δεν σημαίνει πως η δίκη δεν γίνεται και η υπόθεση δεν προχωράει ικανοποιητικά ή ακόμα χειρότερα είναι "παρωδία". Είναι άλλο να διατηρείς τις επιφυλάξεις σου για την δικαστική εξουσία γενικότερα και την απονομή δικαιοσύνης, άλλο η πολιτική σου άποψη και άλλο τι συμβαίνει δεδομένου και του πολιτεύματος, όσον αφορά την δικαιοσύνη και τα δικαστήρια. Δεν «την λέω» σε κανέναν, την πραγματικότητα εξηγώ, γιατί έχω ακούσει και διαβάσει διάφορα. Μιλάω πάντα για την δίκη της ΧΑ.


-Η κάλυψη της δίκης από τα ΜΜΕ δυστυχώς δεν είναι ικανοποιητική. Το αντίθετο. Παρουσιάζει "έξαρση" όταν υπάρχουν επεισόδια και ύφεση όταν όλα κυλούν ομαλά, όπως θα έχετε διαπιστώσει. Δεν επετράπη η μαγνητοσκόπηση ή η ζωντανή μετάδοση της. Διαβάζετε τα ρεπορτάζ απ' όσους την παρακολουθούμε ανελλιπώς και ενώ οι δίκες γενικότερα για σκάνδαλα κ.α πληθαίνουν. Την παρακολουθείτε και από το Golden Dawn Watch που καλύπτει με αναμετάδοση, μέσω FB, γραπτώς κάθε δικάσιμο. Λεπτομέρειες και δημοσιεύματα μπορείτε να διαβάζετε και στο Jail Golden Dawn "Για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος". 


Ένας-ακόμη- τρόπος για την παρακολουθήσετε είναι να έρθετε στο ακροατήριο. Γνωρίζω πως είναι από δύσκολο έως ανέφικτο για όσους εργάζονται, αλλά μπορείτε να οργανωθείτε και αυτό να γίνεται εκ περιτροπής, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Συνδικάτα, σύλλογοι και συλλογικότητες μπορούν να έχουν εκπροσώπηση στο ακροατήριο του δικαστηρίου, όπως θα μπορούσε να γίνεται και συζήτηση μετά για το θέμα και να ενημερώνετε-στε "πρώτο χέρι" σε συνελεύσεις ή με ομιλίες και προβολές ή...


Και σημειώνει η δημοσιογράφος στο τέλος: «Το παρόν είναι ενημερωτικό και το βάζω εδώ, μιας και με ρωτάτε και εκφράζετε τις ανησυχίες σας. Συγγνώμη αν σας κούρασα κι αν φαίνομαι θυμωμένη ή “κάπως”. Απλώς μερικές φορές μ' εγκαταλείπουν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μου όπως η αντοχή και η υπομονή. Θα τα ξαναβρώ σύντομα»... 

Το κείμενο είναι από το facebook της δημοσιογράφου του «Κόκκινου», Ειρήνης Προμπονά, και αποτελεί μία σύνοψη όσων ξέρουμε μέχρι για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, για τις καθυστερήσεις, την κάλυψη από τα ΜΜΕ και τη σχετική συνωμοσιολογία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: