Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την...
απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια.
Με σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο έσπευσε να διευκρινίσει πως η μείωση θα εφαρμοστεί σταδιακά και θα «περιοριστεί» φέτος στους 500, καλώντας ταυτόχρονα τα κόμματα να σεβαστούν την αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Παράλληλα, υπενθύμισε χθεσινή δήλωση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είχε ζητήσει να εξεταστεί η εν λόγω απόφαση «με αποδραματοποιημένο τρόπο», συστήνοντας στα παιδιά «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση».
Από την πλευρά της, η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Νίκη Κεραμέως, δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι μαθητές «εμπαίζονται κατ’ εξακολούθηση», καθώς μόλις δύο μήνες πριν τη διενέργεια των εξετάσεων, τροποποιείται επανειλημμένως ο αριθμός των εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτησης.
Επίσης η βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε πως το υπουργείο «δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα» και δεν επιδεικνύει αξιοπιστία... δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση».
Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση για μείωση των εισακτέων ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από γονείς και κηδεμόνες μαθητών, οι οποίοι έχουν ζητήσει την ανάκληση της απόφασης - τη στιγμή, μάλιστα, που απομένει λίγος καιρός μέχρι την έναρξη των εξετάσεων.
Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε το Σάββατο πως τη Δευτέρα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα αφορά στη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε ορισμένες σχολές.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μαθητών/τριων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτέλεσε για την αντιπολίτευση λεία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, για ένα ζήτημα μάλιστα πρωτίστως ακαδημαϊκο Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις(π.χ στο σύνολο των Ιατρικών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων). Μετά την σημερινή απόφαση το Υπουργείο θεωρεί ότι τα κόμματα θα σεβαστούν την αγωνία και την σκληρή προσπάθεια των χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων και των οικογενειών τους και δεν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος .
Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως θα πρέπει «να δούμε το ζήτημα με αποδραματοποιημένο τρόπο», ενώ σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών και συνέστησε «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση».
Η δήλωση της κ. Κεραμέως
Η προχειρότητα και η έλλειψη στόχευσης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνονται καθημερινά. Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνιστούν ύψιστη δοκιμασία για τους μαθητές, οι οποίοι εμπαίζονται κατ’ εξακολούθηση, αντί απερίσπαστοι να επικεντρώνονται στην κορύφωση της προσπάθειάς τους.
Έτσι, σήμερα, μόλις δύο μήνες πριν τη διενέργεια των εξετάσεων:
- Τροποποιείται επανειλημμένως με υπουργικές αποφάσεις ο αριθμός των εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτησης
- Οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι αμφιλεγόμενες ως προς το χρόνο διενέργειάς τους και την ισονομία που εξασφαλίζουν απέναντι σε όλους τους υποψηφίους, αφού οι εξεταζόμενοι το Σεπτέμβριο κερδίζουν άλλο ένα δίμηνο προετοιμασίας
- Παρατηρείται καθυστέρηση στις προκαταρκτικές ενέργειες των πανελλαδικών, όπως ο έλεγχος των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων, που άλλες χρονιές ξεκινούσε από τον Φεβρουάριο.
Το Υπουργείο δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα, δεν επιδεικνύει αξιοπιστία, αντιθέτως επιτείνει την αγωνία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου