6.4.17

Το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει...

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράιςτα περί πρόωρων μέτρων και αξιοπιστίας κόφτη...

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τις αξιώσεις που φέρεται να...
προωθεί το Ταμείο, ανατρέποντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ (επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές) είχε αναφέρει ότι το Ταμείο έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Όπως είπε ο Ράις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, οι συνομιλίες των δύο πλευρών συνεχίζονται με το ΔΝΤ να συμμετέχει κανονικά (είναι «πλήρως εμπλεκόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά). Ο Ράις ξεκαθάρισε -εμμέσως πλην σαφώς- πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες και προβλήματα, μόλις λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Μάλτας. Όπως δήλωσε, έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά υπάρχουν σημαντικά βασικά θέματα που εκκρεμούν («πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα», τόνισε).

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα το κλιμάκιο των δανειστών να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, ωστόσο δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναγκάστηκε να γίνει λίγο πιο σαφής. Δήλωσε πως -«όπως έχει πει κι η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ»- δύο είναι οι βασικοί παράγοντες στην ελληνική υπόθεση: η πρόοδος στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και η αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους. «Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει», τόνισε για να προσθέσει πως το ΔΝΤ δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να προεξοφλήσει εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν γνωρίσουμε ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις και συμπληρωματικά ποια είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, τότε θα αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία μας», ανέφερε ο Ράις.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως Τσίπρας και Λαγκάρντ βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, καθώς και πως Τόμσεν και Βελκουλέσκου συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Τέλος, στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο που υπάρχει στο ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε αρκετές φορές πως «εμείς επικεντρωνόμαστε στα οικονομικά», θέλοντας προφανώς να τονίσει πως η πολιτική είναι υπόθεση άλλων...


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: