2.4.17

Οι συμβουλές Βαρουφάκη στην Τερέζα Μέι...

Οι συμβουλές Βαρουφάκη στην Τερέζα Μέι για το Brexit - Mediaγια το Brexit...

«Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιθυμεί να αποφύγει το ενδεχόμενο ήττας στα χέρια των διαπραγματευτών της...
Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αποφασισμένοι να κάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό που έκαναν στην Ελλάδα το 2015», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Mirror» ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ορθώς, κρατά στα χέρια της μία πραγματική απειλή. Το πρόβλημα είναι ότι ίσως να μην έχει υπολογίσει σωστά ποια είναι η βέλτιστη στρατηγική για εκείνη. Καθιστώντας το «σκληρό Brexit» προεπιλεγμένη επιλογή για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η κυρία Μέι έχει εξασφαλίσει την αξιοπιστία της. Ωστόσο, μία αξιόπιστη απειλή μπορεί και πάλι να προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο λάθος στους υπολογισμούς του Λονδίνου θα ήταν να υποτεθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ», σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο άρθρο του και προσθέτει:

«Καθώς διαπραγματευόμουν το ελληνικό χρέος στην Ε.Ε. μαζί τους, συνειδητοποίησα με τρόπο πως πολύ λίγο νοιάζονταν για να πάρουν πίσω τα ίδια τους τα χρήματα και πολύ περισσότερο τους ενδιέφερε να στηρίξουν τις θέσεις τους σε παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους-ακόμη και αν θυσιάζονταν μεγάλα οικονομικά κέρδη. Η κυρία Μέι θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με αυτή τη νοοτροπία στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι. Αν η εμπειρία μου μπορεί να προσφέρει κάτι, τότε ακολουθούν δύο απογοητευτικά χρόνια».

Και καταλήγει: «θα έρθουν αντιμέτωποι με την αγαπημένη τακτική της ΕΕ, η οποία θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών. Τίποτα καλό για τη Βρετανία και για την ΕΕ, δεν θα βγει από αυτή τη διαδικασία. Γι αυτό, θα ήθελα να προτείνω μία στρατηγική που θα στερήσει από τις Βρυξέλλες κάθε περιθώριο ελιγμού. Δηλαδή, να αιτηθεί το Λονδίνιο μία συμφωνία όπως αυτή της Νορβηγίας, με μία μεταβατική περίοδο-κάτι που δεν μπορούν να αρνηθούν-και να ενδυναμωθεί το επόμενο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ»...

Πηγή: enikonomia.gr, topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: