Ποια ζητήματα μένουν ανοιχτά...
Από τον σημερινό κύκλο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, που μάλιστα αναμένεται να είναι μαραθώνιος, θα κριθεί αν μπορούμε να έχουμε...
τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών έως και την Πρωτομαγιά.
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχονταν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές σε βασικά θέματα, όπως τα μέτρα για τη διετία 2019 -2020, τις αποκρατικοποιήσεις, το εργασιακό, τις τράπεζες και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
Στα μέτρα της διετίας 2019 -2020 το τελευταίο πρόβλημα βρίσκεται στις περικοπές των συντάξεων. Οι δανειστές διαφωνούν με το πλαφόν του 22% που θέλει να έχει η ελληνική πλευρά για τις κύριες συντάξεις. Θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες στις υψηλές συντάξεις.
Πάντως, στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, οικονομικό επιτελείο και δανειστές είναι σύμφωνοι στη μείωση από τα 8.636 ευρώ στα 5.636 ευρώ για τους άγαμους και τους συνταξιούχους στα 5.900 από 9.500 ευρώ, που είναι σήμερα.
Στις αποκρατικοποιήσεις, το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στη λειτουργία του νέου υπερταμείου, αφού ακόμη απουσιάζει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας που θα επιτρέψει τον νέο αυτόν οργανισμό να λειτουργήσει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ και την ΕΔΗΣ για τη διαχείριση κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Πρόβλημα υπάρχει ακόμη και με τη σύμβαση παραχώρησης διαχείρισης της Εγνατίας Οδού, καθώς δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα των νέων διοδίων που θα καταστήσουν το αντικείμενο του διαγωνισμού οικονομικά ελκυστικό.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις εκκαθαρίσεις των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα πρέπει να βρεθεί ένας πιο ευέλικτος τρόπος για την παροχή ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη και δημόσιους λειτουργούς που θα αναλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων επιχειρήσεων.
Η πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται ότι δεν άρεσε ιδιαίτερα, αφού είναι χρονοβόρος.
Το εργασιακό είναι ένα άλλο ιδιαίτερο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα, για πρώτη φορά, και θα έχει αντικείμενο την άρση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, με αντάλλαγμα τη σταδιακή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018.
Στόχος είναι όλα αυτά τα επιμέρους θέματα να κλείσουν έως και τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς, ώστε και προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ψήφιση τους.
Τι έκλεισε χθες
Κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, χθες, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση στο επενδυτικό πακέτο που θα περιληφθεί στα αντίμετρα να υπάρχει πρόβλεψη και για την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350-450 εκ ευρώ από τα 6,750 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Ο στόχος είναι να προωθηθούν δράσεις και έργα που δεν μπορούν να προχωρήσουν σήμερα λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Επιτεύχθηκε, επίσης, συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ.
Ως γνωστόν, η ομάδα του ταμείου στο κείμενο του μνημονίου του ζητούσε να σταματήσουν οι έλεγχοι υποθέσεων φοροδιαφυγής πριν από το 2012, ώστε οι ελεγκτικές αρχές να επικεντρωθούν στις τελευταίες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμβιβασμός βασίζεται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την οποία θα γίνει μια επιλογή μεγάλων υποθέσεων με σοβαρό οικονομικό αντικείμενο που θα ξεκαθαριστούν έως και το τέλος του έτους, μαζί με νεότερες υποθέσεις.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.