Τι κοινό μπορεί να έχουν ο επικεφαλής του Eurogroup με τον άσο του Άγιαξ και της Μίλαν πέρα από την καταγωγή και τη σχεδόν ίδια...
ηλικία (51 και 53 ετών αντίστοιχα); Πριν απαντήσουμε, ας δούμε λίγο κάποια πρόσφατα γεγονότα. Ήταν αναμενόμενο ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα έπεφταν στη ρατσιστική και σεξιστική δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup σχετικά με τους Νότιους της Ευρώπης που «σπαταλούσαν χρήματα σε ποτά και γυναίκες». Ωστόσο, μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έχει προχωρήσει και σε ακόμα πολλές δηλώσεις που αναδεικνύουν την κατάσταση του οικοδομήματος που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Ένωση».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γερμανικής εφημερίδας σχετικά με το αν θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε: «Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., τίποτε δεν απαγορεύει μια τέτοια προοπτική. Οι κανόνες προβλέπουν μόνο ότι οι υπουργοί του Eurogroup επιλέγουν τον επικεφαλής του Eurogroup με απλή πλειοψηφία για θητεία δυόμιση ετών». Και πρόσθεσε: «Δεν αναφέρεται ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι και υπουργός. Βέβαια, μέχρι τώρα έτσι γινόταν. Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να αποφασίσουν οι συνάδελφοί μου υπουργοί το κατά πόσο θα πρέπει να παραμείνω στη θέση έως τον Ιανουάριο του 2018 ή όχι. [...] Θα ήθελα να ολοκλήρωνα τη θητεία μου εφόσον έχω την υποστήριξη των συναδέλφων». Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής του Eurogroup, του -άτυπου- θεσμού που λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες αφορούν τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, δεν χρειάζεται να είναι και υπουργός Οικονομικών κάποιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τους «κανόνες», ο επικεφαλής εκτελεί θητεία δυόμιση ετών, όπως οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που υπογράφουν συμβόλαιο με τις ομάδες στις οποίες αγωνίζονται ή όπως τα διοικητικά συμβούλια των ανωνύμων εταιρειών.
Ο Ολλανδός... τεχνοκράτης, που κατέχει πτυχίο Αγροτικής Οικονομίας, ενώ δεν είχε λάβει ποτέ κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο, παρά τα όσα αναγράφονταν στο βιογραφικό του, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ύστερα από σχετικές αποκαλύψεις,i φαίνεται να αδιαφορεί για το εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε το κόμμα του στην κατάρρευση. Το θέμα είναι να συνεχιστεί η δουλειά: «Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ένα μέρος της θητείας του προκειμένου να προωθηθεί η συζήτηση για τη μελλοντική μορφή της νομισματικής ένωσης, ίσως με στόχο η συζήτηση αυτή να ολοκληρωθεί εντός των δυόμιση ετών». Οι δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν ότι η ηγεσία της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνεται το οικοδόμημα ως ένα κλειστό κλαμπ λήψης αποφάσεων, από το οποίο απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στην έννοια των πολιτών. Η δημοκρατική νομιμοποίηση συνιστά «λαϊκισμό», «αναχρονισμό» και άλλα παρόμοια.
Η ίδια η Ένωση, άλλωστε, δεν οικοδομήθηκε πάνω στις έννοιες της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Βασισμένη στον άνθρακα και τον χάλυβα, και όχι στους πολίτες της, η ιδρυτική πράξη της Ένωσης δεν είναι άλλη από τη συνθήκη των Παρισίων, το 1951, με την οποία συστήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ως απόρροια της Κοινότητας, το 1957, ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας με τις συνθήκες της Ρώμης.
Με άλλα λόγια, η δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ -«Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ»- που ακολούθησε μετά την επίμαχη συνέντευξη δεν ξαφνιάζει. Αυτό που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς είναι τον Μάρκο Βαν Μπάστεν να δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Μίλαν, λόγω του τραυματισμού του, επειδή είχε συμβόλαιο. Η Μίλαν έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1993, όπου έχασε από τη Μαρσέιγ. Αυτός ο τελικός ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Βαν Μπάστεν με τη Μίλαν, καθώς ο τραυματισμός του τον υποχρέωσε να διακόψει την επαγγελματική του καριέρα...
Η Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.