Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη, από όπου μας έχουν έρθει και άλλα ωραία έθιμα, όπως τα Μνημόνια.
Σύμφωνα με...
μια εκδοχή, το έθιμο της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τους Κέλτες.
Οι Κέλτες ήταν πολύ ειλικρινείς άνθρωποι, οπότε πήγαινε ο ένας στον άλλον και του έλεγε «κοίτα, φίλε, πήδησα και την γυναίκα σου και την κόρη σου», οπότε ο άλλος τον καθάριζε αμέσως και ο αριθμός των Κελτών μειωνόταν δραματικά και υπήρχε ο κίνδυνος να αφανιστούν.
Για να μην εξαφανιστούν οι Κέλτες, αποφάσισαν να έχουν μια μέρα τον χρόνο που θα λένε ψέματα, οπότε εκείνη την ημέρα μπορούσαν να πουν και την απόλυτη αλήθεια, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.
Δηλαδή, αν έλεγε ο ένας Κέλτης στον άλλον «πήδησα και την γυναίκα σου και την κόρη σου» στις 31 Μαρτίου, ο άλλος θα τον ξεκοίλιαζε, αλλά, αν του το έλεγε την 1η Απριλίου, ο άλλος θα πήγαινε να τον σφάξει, οπότε θα του έλεγε «Πρωταπριλιά, σου την έφερα!» και θα γελούσαν και θα τα έπιναν παρέα σαν παλιόφιλοι.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το έθμο της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε από την Γαλλία αλλά δεν έγινε για να μην σκοτώνει ο κάθε Γάλλος τους εραστές της γυναίκας του, αφού είναι γνωστό πως οι Γάλλοι είναι πολύ ανοιχτοί σε αυτά τα θέματα και παίρνονται όλοι μεταξύ τους, ενώ το κάνουν και κρεμασμένοι από τα δέντρα.
Την Πρωταπριλιά έκανε συνήθως πολύ καλή μέρα και οι Γάλλοι δεν ήθελαν να πάνε στην δουλειά, οπότε έλεγαν διάφορα ψέματα στα αφεντικά τους και πήγαιναν και την άραζαν κάτω από τον πύργο του Άιφελ, που τότε δεν είχε φτιαχτεί ακόμα αλλά οι Γάλλοι ήξεραν πως όλο και κάποια παπαριά θα πάνε αργότερα και θα κοτσάρουν σε εκείνο το σημείο γιατί είναι πολύ μπάνικο.
Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς ήρθε το έθιμο της Πρωταπριλιάς στην Ελλάδα αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως κάποιος φιλελές εκείνης της εποχής είχε πάει ταξίδι στην Ευρώπη και επέστρεψε στην Ελλάδα και τους τα έκανε τσουρέκια με το πόσο πολιτισμένοι είναι αυτοί οι Ευρωπαίοι που έχουν γιορτή ακόμα και για το ψέμα, οπότε οι υπόλοιποι Έλληνες είπαν να κάνουν το χατίρι του ευρωλιγούρη, μπας και βγάλει επιτέλους τον σκασμό.
Από την άλλη, οι Έλληνες είχαν -και έχουν- άπειρα έθιμα από την Τουρκοκρατία αλλά οι Τούρκοι δεν συγκινούνται να επιστρέψουν να μας σώσουν, οπότε είπαν να υιοθετήσουν και μερικά ευρωπαϊκά έθιμα, για να ξεχωρίζουν από τους Τουρκαλάδες.
Βέβαια, οι Έλληνες ζούσαν και ζουν με άπειρους μύθους -και έλεγαν ψέματα κάθε μέρα-, οπότε δεν καταλάβαιναν γιατί πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη ημέρα που να λένε ψέματα, αλλά σκέφτηκαν πως μπορεί μετά από πολλά χρόνια να φτιαχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε θα ήταν καλό να γιορτάζουν κι αυτοί την Πρωταπριλιά, για μπουν στην Ευρωπαίκή Ένωση και να μην τους κοροϊδεύουν οι άλλοι Ευρωπαίοι που έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας με τους Έλληνες, γιατί όταν εμείς λέγαμε ψέματα, αυτοί δεν μιλούσαν ακόμα.
Πάντως, η αλήθεια είναι πολύ κακό πράγμα, αφού ο Οιδίποδας έβγαλε τα ματάκια του επειδή έμαθε την αλήθεια, ενώ, αν δεν είχε μάθει την αλήθεια, θα είχε κάνει και άλλα παιδιά με την μάνα του και η Ιοκάστη δεν θα αυτοκτονούσε γιατί δεν θα ήξερε πως την κουτούπωνε ο γιος της που σκότωσε τον πατέρα του και άνδρα της, αλλά ευτυχώς μετά ο Οιδίποδας ξαναπαντρεύτηκε μία τύπισσα που δεν βλεπόταν -αλλά δεν πείραζε γιατί αυτός δεν την έβλεπε- και έκανε κι άλλα τέσσερα παιδάκια αλλά δεν πήρε άδεια ταξί επειδή δεν έβλεπε, οπότε τα έβγαλε στα φανάρια να πουλάνε χαρτομάντιλα.
Κοίτα κάτι ωραίες ιστορίες που είχαν οι Έλληνες πριν το ρίξουν στις Πρωταπριλιές, στο ευρώ και στο Survivor.
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς γιορτάζεται κάθε μέρα στην Ελλάδα -είμαστε κάργα Ευρωπαίοι-, ενώ οι μεγαλύτεροι ψεύτες επιβραβεύονται για τα ψέματά τους με τα ανώτατα αξιώματα της χώρας, αφού όσο περισσότερα ψέματα λέει ένας Έλληνας, τόσο πιο μεγάλος ευρωπαϊστής θεωρείται...
pitsirikos.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου