30.3.17

To Brexit άρχισε: Τι αλλάζει για την Ευρώπη και την Ελλάδα...

Από χθες ξεκίνησε η διαδικασία για το Brexit. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρέλαβε από τον...
πρέσβη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τιμ Μπάρκου, την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αντίστροφη μέτρηση για το πολυσυζητημένο Brexit έχει ξεκινήσει, ενώ η ολοκλήρωση διαδικασίας εξόδου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. 

Oι συνέπειες του Brexit αναμένεται να στοιχίσουν ακριβά τόσο στους Βρετανούς όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ μερικοί από τους τομείς που πρόκειται να δεχθούν αλλαγές είναι, εμπόριο, σπουδές, ταξίδια, γάμος, ακόμη και η σοκολάτα.

Μέι: Η διαδικασία του άρθρου 50 ξεκίνησε

Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.

«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα "βαθιά ειδική εταιρική σχέση" μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. 

Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της Ε.Ε.

Τουσκ προς Βρετανούς: Σας ευχαριστούμε και αντίο

Την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία κήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, την κοινή θέση των 27 για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Αυτό είναι", είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, "έξι σελίδες, η ειδοποίηση από την Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50 και αρχίζει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λονδίνο. Σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι Ευρωπαίοι περιλαμβανομένων των μισών σχεδόν Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να μείνουμε μαζί και να μην χωρίσουμε", τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ.

"Όσο για μένα, δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι χαρούμενος σήμερα, όμως παραδόξως, υπάρχει και κάτι θετικό στο Brexit. To Brexit, μας έκανε, εμάς την κοινότητα των 27, πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν. Είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό, ειδικά μετά την διακήρυξη της Ρώμης και μπορώ να σας πω σήμερα ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και στο μέλλον, και κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουμε μπροστά μας", σημείωσε. 

"Αυτό σημαίνει ότι τόσο εγώ, όσο και η Κομισιόν έχουμε μια ισχυρή πολιτική εντολή να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των 27", διευκρίνισε. "Δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσουμε σε αυτή τη διαδικασία και μιλάω και για τις δύο πλευρές", εξηγεί. "Επί της ουσίας όλο αυτό είναι για τη διαχείριση των ζημιών".

"Ο σκοπός μας είναι καθαρός, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους Ευρωπαίους Πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και έχουμε όλα τα μέσα για να επιτύχουμε το σκοπό μας. Και αυτό που πρέπει να τονίσουμε σήμερα είναι ότι προς το παρόν τίποτα δεν αλλάζει. Μέχρι να αποχωρήσει η Βρετανία, το κοινοτικό δίκαιο εφαρμόζεται και ισχύει για τη Βρετανία και στη Βρετανία", ξεκαθαρίζει ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι τα κράτη μέλη δήλωσαν ήδη με επίσημη ανακοίνωση το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια τακτική αποχώρηση και πως την Παρασκευή ο ίδιος θα μοιραστεί την πρότασή του για τη διαπραγματευτική τακτική με τα κράτη μέλη, τα οποία θα την υιοθετήσουν στη Σύνοδο της 29ης Απριλίου.

"Τι να προσθέσω σε αυτά... Μας λείπετε ήδη. Ευχαριστώ και γεια σας", καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι αλλαγές στα ταξίδια 

Για πολλούς πολίτες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και αρκετοί συμπατριώτες μας, ακόμη και σε καιρούς κρίσης- οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στο Λονδίνο είναι κάτι συνηθισμένο. Και μπορεί να υποχρεώνονταν μέχρι τώρα να κουβαλούν μαζί τους διαβατήρια (αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν) και να στήνονται στην ουρά του ελέγχου διαβατηρίων στο Χίθροου ή το Γκάτγουικ (το queueing συγκαταλέγεται, άλλωστε, στα εθνικά σπορ της Βρετανίας), αλλά απολάμβαναν κάποια προνόμια έναντι ταξιδιωτών από άλλες χώρες: δεν υποχρεώνονταν να εκτελωνίσουν ό,τι κουβαλούσαν μαζί τους, ούτε υπήρχε όριο στις ποσότητες αγαθών που μπορούσαν να μεταφέρουν για προσωπική χρήση.

Αυτά, όμως, θα αλλάξουν, αφού μία από τις βασικές υποσχέσεις των οπαδών του Brexit ήταν η ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων τους. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι πολίτες της ΕΕ μπορεί να υποβάλλονται μελλοντικά σε εξονυχιστικούς ελέγχους, με τον χρόνο αναμονής να εκτοξεύεται από τα 25′ σήμερα στα 45′, που ισχύει για όλους τους άλλους.

Σπουδές στο Cambridge 

Για πολλούς νεαρούς Ευρωπαίους η καλύτερη περίοδος της φοιτητικής τους ζωής είναι η φοίτηση για ένα-δύο εξάμηνα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος «Erasmus», που ισχύει εδώ και 30 χρόνια.

Αλλά με το Brexit η συμμετοχή της Βρετανίας στο πρόγραμμα αυτό δεν είναι πλέον σίγουρη. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελβετίας, την οποία απέκλεισε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 από το πρόγραμμα, όταν θέσπισε περιοριστικά μέτρα στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και για τους εγγεγραμμένους στα βρετανικά πανεπιστήμια Ευρωπαίους φοιτητές αναμένεται να δυσκολέψουν τα πράγματα. Μέχρι τώρα πλήρωναν τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους, αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα οι Κινέζοι και οι Αμερικάνοι πληρώνουν τριπλάσια δίδακτρα σε σχέση με τους πολίτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γάμοι με Bρετανούς υπηκόους

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα στο μέλλον για όσους Βρετανούς ή Βρετανίδες έχουν συντρόφους από χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Γιατί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα έχουν αυτόματο δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία -και αντιστρόφως. 

Μια πιθανή διέξοδος για τα ζευγάρια θα είναι να παντρευτούν, ώστε να αποκτήσει και ο σύντροφος τη βρετανική υπηκοότητα. 

Αλλά οι βρετανικές Αρχές ενδέχεται να εξετάσουν εξονυχιστικά τα κίνητρα, αφού οι εικονικοί γάμοι που οργανώνουν εγκληματικές οργανώσεις είναι μεγάλο πρόβλημα στη Βρετανία.

Πληρωμή του νοσοκομείου με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Η παραμονή σε νοσοκομείο του εξωτερικού σπάνια περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό των διακοπών. Αλλά οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνονται σε κάποιο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. 

Η κάρτα αυτή προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή του κατόχου σε μια από τις χώρες της Ε.Ε., με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Οι Βρετανοί θα χάσουν σύντομα αυτό το προνόμιο. Ο Guardian καθησυχάζει, πάντως, τους αναγνώστες του με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: μέχρι το Brexit υπάρχουν ακόμη «πολλοί απλοί τρόποι να καταλήξει κανείς στο νοσοκομείο, π.χ. στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ίμπιζα, το Άμστερνταμ ή την Αγία Νάπα στην Κύπρο»...

Για να διαβάσετε όλες τις αλλαγές, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: